17.07.2012 17:12

"Abortu jautājuma" darba grupa nepanāk vienošanos par kopīga mērķa formulēšanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas izveidotajā "abortu jautājuma" darba grupā šodien atšķīrās viedokļi par to, kādam jābūt darba grupas mērķim, un tika nolemts turpināt par to diskutēt nākamajā kopīgajā sanāksmē.

Apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) piedāvāja noteikt tādu darba grupas mērķi, kurā cita starpā tiktu pausts atbalsts arī nedzimušu bērnu tiesībām uz dzīvību: "Nodrošināt iespēju sievietēm izdarīt pārdomātu izvēli krīzes grūtniecības gadījumā un aizsargāt nedzimuša bērna dzīvību."

Atvaļinājumā esošā Latvijas pārstāves vietniece Eiropas Savienības dzimumu līdztiesības institūta padomē Dace Kavase aicināja atteikties no mērķa otrās daļas "aizsargāt nedzimuša bērna dzīvību", jo tas nozīmētu iziešanu ārpus pašlaik spēkā esošajām vadlīnijām attiecībā uz ģimenes dzīvi. Nevajag mērķī noteikt abortu aizliegumu "de facto", uzsvēra D. Kavase.

Eiropas veselības aprūpes tiesību asociācijas valdes locekle Solvita Olsena sēdē norādīja, ka embriju vai augli nevar dēvēt par nedzimušu bērnu. Savukārt Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Krimināltiesisko zinātņu katedras vadītāja un profesore Valentija Liholaja skaidroja, ka runa varētu būt par nedzimušu vai potenciālu bērnu. Viņa norādīja, ka, ja līdz tam darba grupa nonāks, būtu nepieciešams embrija un augļa definīciju iekļaut seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, vēsta LETA.

I. Parādnieks rosināja klātesošos līdz nākamajai reizei sagatavot savus priekšlikumus mērķa formulēšanai. Deputāts uzskata, ka mērķis paliks tāds pats, kā tika formulēts, taču tiks precizēts. Deputāts uzskata, ka nevar viena cilvēka izteikumus uzskatīt par izšķirošiem, jo, piemēram, darba grupas locekle, fonda "Moral revolution" valdes locekle Natālija Lazukina, uzskatot, ka ir jāliek uzsvars uz nedzimuša bērna tiesību aizsargāšanu.

Deputāts sēdē arī norādīja, ka jau iepriekš apakškomisijā ir panākta vienošanās ar tiesībsargu Juri Jansonu un citu institūciju pārstāvjiem, ka arī nedzimušam bērnam ir savas tiesības, ja tās tiek saskaņotas ar sieviešu tiesībām.

Savukārt organizācijas "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle aicināja apakškomisijas priekšsēdētāju iepazīties ar tiesībsarga vēstuli, kurā viņš tomēr esot paudis citādāku pozīciju, nekā to šodien atstāstīja I. Parādnieks.

Plānots, ka turpmāk darba grupas sēdes varētu notikt katru otru nedēļu.