23.02.2017 13:55

Aicina apzināt, pierakstīt un datubāzē reģistrēt vietējos vietvārdus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Aicina apzināt, pierakstīt un datubāzē reģistrēt vietējos vietvārdus pixabay.com

Turpinot vietējā mantojuma apzināšanas tradīcijas, arī šogad UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Latviešu valodas institūtu un partneriem aicina iesaistīties interaktīvā "Vietvārdu talkā", kas veltīta Starptautiskajai dzimtās valodas dienai.

Talkā ikviens tiek aicināts apzināt, pierakstīt un datubāzē reģistrēt vietējos vietvārdus – īpašvārdus, kas nosauc kādu fizioģeogrāfisku objektu, piemēram, Zilais kalns, Velna grava, Čurkstupīte, kas tiek lietoti patlaban vai ir lietoti agrāk, informē ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Latvijas Nacionālās komisijas konsultante Liene Krīvena.

"Vietvārdiem ir ļoti liela nozīme, piemēram, pētot Latvijas daudzveidīgās izloksnes un dialektus, meklējot dabā esošu vietu saistību ar pierakstītām teikām un nostāstiem, pētot senas apdzīvotas vietas un pat senu pilskalnu nosaukumus. Katrs pierakstītais vietvārds var būt atslēga kādai sen risinātai mīklai," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

"Latvieši savu zemi tik ļoti mīlējuši, ka devuši vārdu gandrīz katram cinītim, akmenim, bedrei, kaktam un palcītei, nemaz nerunājot par lielajiem mežiem, pļavām, laukiem, purviem, ceļiem un citiem zemes nostūriem.

Kopš pirmās vietvārdu talkas, ko aizsāka Jānis Endzelīns, ir pagājis gandrīz simts gadu. Arī pēdējās desmitgadēs vietvārdu vākšana ir pierimusi un daudzi mazie vietvārdiņi līdz ar saviem stāstiem draud izzust, tāpēc ir pienācis laiks atkal sasaukt Latvijas iedzīvotājus kopīgā vietvārdu talkā, lai mūsu zemes karti varētu pārklāt ar vietu nosaukumu un stāstu raibumu, kas sildītu mūsu identitāti un vairotu lepnumu," aicina LU Latviešu valodas institūta pētniece Sanda Rapa.

"Vietvārdu talkā" piedalīties aicinātas izglītības iestādes, bibliotēkas, muzeji, tūrisma informācijas centri, nevalstiskās organizācijas un citas institūcijas, kā arī individuāli interesenti un aktīvistu grupas.

Institūcijas tiek aicinātas rīkot arī izglītojošas ekskursijas, ekspedīcijas, sarunu un stāstu pēcpusdienas, kā arī citas tematiskas aktivitātes, kas varētu sekmēt vietējo vietvārdu apzināšanu un fiksēšanu, norāda L. Krīvena.

Apzinātos vietvārdus var reģistrēt Tautas vietvārdu datubāzē, kas no 23. februāra būs pieejama www.unesco.lv vai db.lulavi.lv/vietvardi/. Akcija norisināsies līdz 30. septembrim.