23.02.2017 10:10

"Dzīvniekupolicija.lv" aicina ļaut čipēt un reģistrēt suņus arī īpaši apmācītām personām

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Dzīvniekupolicija.lv" aicina ļaut čipēt un reģistrēt suņus arī īpaši apmācītām personām pixabay.com

Lai paātrinātu suņu obligātās apzīmēšanas un reģistrēšanas procesu, procedūru būtu jāļauj veikt ne tikai veterinārārstiem, bet arī īpaši apmācītām personām. Patlaban Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē līdz šim ir reģistrēti vien 39 % suņu, kas liecina, ka vēl aizvien suņu apzīmēšana nav pietiekami ērta, lēta un izprotama.

Tāpat netiek sasniegts galvenais suņu čipēšanas un reģistrēšanas mērķis – nav darboties spējīgas datubāzes, informē nodibinājuma "Dzīvniekupolicija.lv" pārstāvji.

Lai suņu apzīmēšana un reģistrēšana kļūtu sekmīga, jāpiemēro identiska kārtība, kāda ir lauksaimniecības dzīvnieku apzīmēšanas regulējumā, proti, nodalot to no citiem veterinārmedicīniskiem pakalpojumiem, jo ne apzīmēšana, ne reģistrēšana nav ārstnieciska procedūra. Suņu apzīmēšanas gadījumā būtu jāizmanto Eiropas Savienības (ES) regulā noteiktais, ka dzīvnieku apzīmēšanu drīkst veikt arī apmācītas personas, norāda organizācijā.

Balstoties uz čipēto un reģistrēto suņu skaitu datubāzē, kā arī praktisko piemēru ar bezmaksas reģistrēšanas kampaņu četros novados, nodibinājumā secināts, ka suņu saimnieki nevar atļauties obligāti reģistrēt suni pārējo pavadošo pakalpojumu dārdzības un nepieejamības dēļ (čipēšana, vakcinācijas, pase, vizīte utt.).

Obligātā suņu apzīmēšana un reģistrēšanai jāizmanto ES regulā noteiktais, ka dzīvnieku apzīmēšanu var veikt arī apmācītas personas. Tāpat būtiski ir nodrošināt, ka dzīvnieki tiek apzīmēti un piereģistrēti uz konkrēto īpašnieku pārkāpuma brīdī, piemēram, nokļūstot dzīvnieku patversmē, policijas vai Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaužu laikā, skaidro "Dzīvniekupolicija.lv" pārstāvji.

"Nav racionāli iespējamā pārkāpēja dzīvniekus atstāt nereģistrētus, kā tas ir šobrīd, paļaujoties, ka viņš tos apzīmēs un reģistrēs kaut kad vēlāk pie veterinārārsta. Būtiski ir izmantot dzīvnieku aizsardzības organizāciju resursus, lai vietējās dzīvnieku patversmes kopā ar sava novada pašvaldībām varētu organizēt iedzīvotāju suņu apzīmēšanu un reģistrēšanu akciju un kampaņu veidā, nodrošinot trūcīgajiem šo pakalpojumu bez maksas vai par pašizmaksu," norāda organizācijā.

Šie apzīmēšanas un reģistrēšanas atvieglojumi būtiski samazinātu finansiālo slogu dzīvnieku patversmēm, jo lielākā daļa no tām nevar atļauties algot veterinārārstu uz pilnu darba slodzi.

Tāpat rastos alternatīva maznodrošinātiem iedzīvotājiem, kuri šobrīd nevar atļauties izpildīt obligāto prasību pie veterinārārsta par komerccenu. Būtiski samazinātos finanšu slogs arī pašvaldībām, ko tās pašlaik tērē par anonīmu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu 14 dienas patversmēs un eitanāziju, skaidro nodibinājuma pārstāvji.

Pamatojoties uz sociālās kampaņas rezultātiem, tiesību normu un datu analīzi, kā arī ierosinātajiem priekšlikumiem, nodibinājums "dzivniekupolicija.lv ir iesniedzis attiecīgu informatīvo ziņojumu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un frakcijām, Ministru kabinetam, Zemkopības ministrijai, Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Lielo pilsētu asociācijai un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei ar aicinājumu atbalstīt minētos priekšlikumus, lai 2017. gada laikā panāktu, ka obligātā suņu reģistrēšana tā īpašniekiem būtu lētāka un ērtāka.

Iepriekš:

Suņu īpašniekiem būs iespēja dzīvnieku reģistrēt elektroniski