22.02.2017 13:28

Dzimtās valodas dienā tiekas skolēni un skolotāji no visas Latvijas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzimtās valodas dienā tiekas skolēni un skolotāji no visas Latvijas Latviešu valodas aģentūra

Lai svinētu Dzimtās valodas dienu kopā ar skolu jaunatni, sajustu lepnumu par savu valsti un valodu, Latviešu valodas aģentūra jau devīto gadu aicināja uz tikšanos skolēnus un skolotājus no visas Latvijas, tai skaitā no Pierīgas skolām.

Starptautiskā dzimtās valodas diena visā pasaulē tiek svinēta 21. februārī, un tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību valodu daudzveidībai un dzimtās valodas vērtībai un skaistumam, informē Latviešu valodas aģentūras projektu vadītāja Velga Līcīte-Meldere.

Pasākumā ievadvārdus teica Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, bija iespēja dzirdēt LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošās pētnieces Dagmāras Beitneres priekšlasījumu "Labi vārdi Latvijai", kā arī Juglas vidusskolas angļu valodas skolotājas Solveigas Akmentiņas un viņas skolnieces Māras Neļķes praktiskajā nodarbībā bija iespēja palūkoties uz savu vārdu no dažādiem skatpunktiem.

"Latviešu valoda ir mūsu valsts valoda – tā ir mūsu bagātība, ko esam mantojuši, tā ir mūsu identitāte, stipras nācijas pamats un galvenais vienojošais nācijas elements. Šodien tā ir atbildība kopt un saudzēt šo mantojumu, nododot to nākamajām paaudzēm," saka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, uzrunājot jauniešus Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Latvijas valodas politikas mērķis ir garantēt visu tās iedzīvotāju valodu aizsardzību, īpašu gādību uzņemoties par divām unikālām valodām, kas radušās šajā zemē – latviešu un lībiešu valodu, norāda izglītības un zinātnes ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Langrāts.

Pasākuma laikā notika arī konkursu "Labi vārdi sirdi silda" un "Redzu labu vārdu, rakstu labu stāstu" uzvarētāju apbalvošana, muzikālu priekšnesumu sniedza Uldis Marhilēvičs un Antra Stafecka, bet noslēgumā bija iespēja iepazīt Latvijas Nacionālo bibliotēku. Tāpat tika atklāta arī ceļojošā fotoizstāde "Redzu labu vārdu, rakstu labu stāstu", kuru pēc tam varēs aplūkot dažādās Latvijas bibliotēkās, vēsta V. Līcīte-Meldere.

Dzimtās valodas dienas pasākums bija plaši apmeklēts, tajā piedalījās 168 skolēni un skolotāji no Latvijas. Pierīgu pasākumā pārstāvēja Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola, Madlienas pirmsskolas izglītības iestāde "Taurenītis" un Olaines 2. vidusskola. Bija ieradušies arī Briseles 2. Eiropas skolas skolēni, stāsta Latviešu valodas aģentūras pārstāve.

Starptautisko dzimtās valodas dienu 21. februārī pēc UNESCO iniciatīvas pasaulē atzīmē kopš 1999. gada, informē M. Langrāts.