11.07.2012 15:47

Pēc 400 gadiem atdzimusī draudze lolo sapni par savu dievnamu Ikšķilē

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ikšķile ir vieta, kur Latvijā atradās pirmā katoļu baznīca, kuru pirms vairāk nekā 800 gadiem uzcēla apustulis Svētais Meinards.

Katoļu draudze Ikšķilē darbojās līdz 1581. gadam, kad sākās reformācijas. Pēc vairāk nekā 400 gadiem – 1998. gadā – Ikšķilē atjaunoja katoļu draudzi.

No Svētā Meinarda celtā dievnama līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai mūra drupas, jo 1916. gadā baznīcu sagrāva. Patlaban dievnama drupas uz Svētā Meinarda salas, kas atrodas Daugavā pretī Ikšķilei, ir sakārtotas, un 2000. gadā šo salu atzina par Latvijas Apustuļa Bīskapa Meinarda svētvietu. Uz salas ir uzstādīts 10 metrus augsts metāla krusts un akmens altāris. Šajā svētvietā visu gadu ierodas cilvēki, lai saņemtu kristību, laulību, iestiprināšanās sakramentu, un tas notiek vietā, kur šos pašus sakramentus saņēma mūsu senči no pirmā Latvijas apustuļa Svētā Meinarda.

Četrpadsmit gadu laikā, kopš atjaunota Ikšķiles katoļu draudze, pieaugot iedzīvotāju skaitam, Ikšķilē ir ļoti palielinājies arī katoļticīgo ļaužu skaits. Katoļu draudzes locekļi satiekas gan svētvietā uz Svētā Meinarda salas, gan māsu klosterī, bet viņiem ir nepieciešams savs dievnams, kura celtniecībai tiek vākti ziedojumi.

Ogres Svētā Meinarda Romas katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs pateicas visiem cilvēkiem, kuri jau ziedojuši līdzekļus, un aicina to darīt arī citus ticīgos. "Patlaban daudzviet Latvijā ceļ un ir uzceltas jaunas baznīcas – Salaspilī, Ogrē, Suntažos, Lēdurgā, Rīgā, Valmierā, Kauguros. Cilvēki vēlas sakārtot savu garīgo dzīvi, laulājas, krista bērnus," stāsta prāvests Konstantīns Bojārs. "Ļoti daudz jaunu dievnamu ceļ arī mūsu kaimiņu valstīs – Krievijā, Baltkrievijā, kur tie saņem valsts atbalstu. Krievu tauta ir ļoti ticīga, un pareizticīgo baznīcas būvē arī Eiropā, vietās, kur ir lielas pareizticīgo kopienas."

Krīzes gados izceļoja daudz latviešu, arī no Ogres katoļu draudzes. Prāvests zina stāstīt, ka draudzes locekļi, kuri vēlas, atrod savu baznīcu arī tajās vietās, kurp, bezdarba dzīti, devušies pelnīt iztikas līdzekļus. Taču daudzviet ir jāzina angļu, vācu, poļu vai cita valoda, lai sapratu, ko mācītājs runā. Prāvestu bažīgu dara vienīgi liberālisms, kas vērojams Eiropas un Amerikas baznīcās, jo tas bojā morāli.

Lai atbalstītu dievnama celtniecību Ikšķiles katoļu draudzei, ticīgos aicina to darīt personīgi vai ieskaitot Ogres draudzes kontā: reģistrācijas nr. 90000529230, konta nr. LV94UNLA0033300700707.