09.07.2012 17:42

Baložos ielikts pamatakmens dievnama celšanai un ticības nostiprināšanai

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baložos ielikts pamatakmens dievnama celšanai un ticības nostiprināšanai Maksims Volkovičs

7. jūlijā Baložos notika Vissvētās Dievadzemdētājas Bogoļubskas ikonas dievnama pamatakmens ielikšana.

Baznīcas pamatakmens ielikšanas kārtu un Krusta nostiprināšanu veica Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošais Virsgans – Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Dievkalpojumā piedalījās augsti stāvoši viesi.

Nākamā dievnama – Vissvētās Dievadzemdētājas Bogoļubskas ikonas baznīcas – atrašanās vietas vidū bija izveidota nojume dievkalpojumam. Tās priekšā atradās ar ziediem izrotāta jaunuzgleznotā Dievmātes Bogoļubskas ikona. Gaidāmā altāra vietā tika uzsliets augsts astoņstūru krusts, bet altārsienas pamatā ieliks pamatakmens no melna Karēlijas granīta ar astoņgalu krusta atveidu.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošais Virsgans – Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs – svinīgās ceremonijas noslēgumā uzrunāja visus šī vēsturiskā notikuma aculieciniekus: "Es pateicos visiem šodien klātesošajiem par šīm svinībām, kurās mēs iesvētījām nākamā dievnama pamatus. Sirsnīgi pateicos valdībai, vietējai pašvaldībai, personīgi Robertam Jurķa kungam, visiem novada darbiniekiem un visiem tiem, kuri cenšas, lai šis novads būtu garīgi attīstīts, un palīdzēja tam, lai šeit parādītos svēta vieta, kas piesaistīs īpašu Dieva svētību, dievišķo redzamo un neredzamo svētību šim novadam, vietai un visiem cilvēkiem.

Šī patiešām ir cildena diena, jo padomju laikos svētnīcas izpostīja bezdievji komunisti. Šodien mums Latvijā ir iespējama brīvība, pateicoties gudriem, labiem, jūtīgiem un kristīgiem cilvēkiem, tāpēc pateicos visiem, kuri palīdzēja, lai šeit būtu dievnams. Domāju, ka nevienam nebūs slikti, ka šajā vietā notiks lūgšanas Dievam, jo šodien visi dzirdējām, ka lūdzam par Latvijas valsti, par valdību, par tautu, par mums, par visiem cilvēkiem, arī tiem, kuri nevar atnākt un kuriem ir vajadzīga palīdzība un uzmanība. Šeit būs tāda vieta, kur cilvēki lūgs Dievu un pēc tam pateiksies viņam par saņemto palīdzību.

Es nekad neesmu bijis pret citām konfesijām – luterāņu, katoļu, vecticībnieku, baptistu un citām. Un, redzot, ka ceļ dievnamu, es vienmēr priecājos, jo jebkurā dievnamā skanēs viena un tā pati lūgšana, jo mēs vēršamies pie viena un tā paša Dieva Tēva, Dieva Dēla un Svētā Gara. Lūgsimies, mācīsimies lūgties, centīsimies būt labi kristieši, darīt labu, mīlēt cilvēkus, ne tikai tos, kurus mīlam, bet evaņģēlijs un svētie raksti mums māca mīlēt pat mūsu personīgos ienaidniekus, ne Dieva, bet mūsu personīgos. Dievs ir Mīlestība. Tas, kurš mīl visus, ir iepazinis Dievu.

Laikā, kurā dzīvojam patlaban, kad nav ideoloģiskā ateisma, tas ir izgaisis, bet ir parādījies materiālistiskais ateisms, kad mēs mīlam lietas, priekšmetus, naudu, sevi, bet nemīlam Dievu un neko citu. Vieta baznīcā ļaus padomāt par to, palūgt un atnākt pie Dieva, kas mūs visus gaida."

Svinīgajā notikumā piedalījās Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis ar dzīvesbiedri, Pleskavas apgabala Pitalovas rajona administrācijas vadītājs Artūrs Agafjans ar dzīvesbiedri, Katlakalna un Ķekavas luterāņu draudžu mācītāji, Ķekavas novada domes deputāti un darbinieki.

Baložu baznīcas pamatakmens ielikšanas dievkalpojumā klāt bija arī vietēji iedzīvotāji. Pareizticīgo draudzes locekle Marija Vulfa dalījās izjūtās par šo brīdi: "Baložos nav baznīcas, tāpēc divus gadus, kopš izveidota mūsu pareizticīgo draudze, mēs katra mēneša pēdējā sestdienā sapulcējāmies kopmītņu zālē, kas atrodas pagrabtelpā. Reizēm braucu uz dievkalpojumu arī Rīgas dievnamā. Šodien mana sirds un dvēsele ir tik pilna ar prieku. Kaut izdotos piedzīvot brīdi, kad baznīca būs uzcelta un varēsim tajā nākt gan uz dievkalpojumiem, gan palūgt Dievu ikdienā. Galvenokārt lūdzu par veselību sev un paziņām, jo, ja ir veselība, būs arī viss pārējais."

Svinīgajā dievkalpojumā bija viesi arī no citām pareizticīgo draudzēm. Jeļena Luņova no Rīgas Svētā Arhangela Mihaila Pareizticīgo draudzes par Baložos piedzīvoto teica: "Brīdis, kad ieliek pamatus jauna dievnama celšanai, ir īpašs vēsturisks notikums, un esmu ļoti pateicīga, ka man ir iespēja to piedzīvot. Vēlme atklāt Dievu ir katra cilvēka iekšēja, garīga nepieciešamība. Ticība Dievam paver zināšanas, dod gudrību. Tas ir ilgs ceļš. Gaisma ne uzreiz ienāk mūsos. Tā ieplūst atbilstoši dvēseles attīrīšanās līmenim. Garīgās attīstības ceļš ir grūts, bet ļoti svētīgs un glābjošs. Tas ir dzīvesveids visa mūža garumā."