22.11.2016 13:47

Salaspils seniori gandarīti par rosīgo vasaru

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils seniori gandarīti par rosīgo vasaru arhīvs

Aktīvi novecot nozīmē dzīvot ar piederības, līdzdalības un noderīguma sajūtu, ar prieku par dzīvi, uzskata Salaspils pensionāri, kuri pusgadu darbojās Salaspils novada domes piedāvātajā projektā "Dabas veltes – ilga mūža noslēpums".

"Vēlējāmies gan teorētiski, gan praktiski izzināt ārstniecības augu, garšaugu un zāļu tēju nozīmi senioru veselības uzlabošanā un veselīga dzīvesveida piekopšanā, kā arī apgūt praktiskas iemaņas to audzēšanā, sagatavošanā un pareizā izmantošanā. Ieplānojām tikšanās ar šajās jomās zinošiem cilvēkiem, gan tiekoties ievadlekcijā, gan uz vietas zemnieku saimniecībās," projekta dalībnieku vārdā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" stāsta salaspiliete Anita Voras.


Projekta darbā aktīvi iesaistījušies 25 pensionāri, kurus organizēja kopas vadītāja Ausma Orlova, bet izbraukumos viņiem labprāt pievienojušies arī citi interesenti. Daudz vērtīgu un praktisku padomu Salaspils pensionāri guvuši, tiekoties ar zemnieku saimniecības "Silkalni" īpašnieci Ziedīti Kanieri, kā arī apmeklējot bioloģiskās lauksaimniecības ražošanas un pārstrādes uzņēmumu "Ragāres", kurš ieguvis Zaļo sertifikātu un jau vairāk nekā 15 gadu izmanto bioloģiskās lauksaimniecības metodes ārstniecības augu, tēju un garšvielu ražošanā. Pa ceļam uz "Ragārēm" Salaspils seniori apmeklējuši Likteņdārzu, kur aug Salaspils pensionāru stādīts ozoliņš.

Anita Voras teic, ka projekta laikā senioru ceļi veduši arī uz Matīšiem pie pirtnieka Daiņa, bet pa ceļam aplūkota Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca, tāpat bijusi iespēja apskatīt Valmieras teātri un kaut ko vairāk uzzināt par aktieriem un režisoriem.

Rudens pusē savāktās sēnes, ogas un ārstniecības augus – jau kā zāļu tējas maisos un maisiņos, daudzveidīgus ievārījumus un marinējumus burciņās – ikviens Salaspils iedzīvotājs varēja apskatīt rudens ražas izstādē kultūras namā "Enerģētiķis". Izstādi papildināja fotogrāfijas par senioru dalību projektā "Dabas veltes – ilga mūža noslēpums.".

Līdztekus citām aktivitātēm projekta dalībnieces no linu auduma grieza, šuva un izrotāja lielākus un mazākus maisiņus. Mazākie tika piepildīti ar dažādām tējām, bet lielākajos iegūla gan tējas maisiņš, gan ievārījuma burciņa. Kopā ar Salaspils novada domes sveicienu jubilejā Salaspils ilgdzīvotāji tagad saņem arī projekta dalībnieku sagatavotās dabas veltes ar norādi, kas tā par tēju un kam paredzēta.

"Pašlaik projekts tuvojas noslēgumam, bet, atskatoties un pārdomājot paveikto, redzam, ka iegūts daudz: jaunas zināšanas, prasmes un iemaņas ārstniecības augu, garšaugu un zāļu tēju vākšanā, pareizā sagatavošanā, uzglabāšanā un lietošanā, šādu augu audzēšanā un daudz kas cits, ieskaitot iespēju radoši izpausties, veidojot izstādes. Gandarījums ir arī par to, ka ar pensionāru kopas dalībnieku darinātajām dāvanām turpmāk tiks iepriecināti Salaspils novada visvecākie seniori," uzsver A. Voras, sakot paldies Salaspils domei un jo īpaši domes priekšsēdētāja vietniecei Maldai Caunei par atbalstu projektam.