24.09.2016 14:50

Ēst atbildīgi, neizlietoto pārtiku – ziedot

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ēst atbildīgi, neizlietoto pārtiku – ziedot Einārs Binders

Būtisku pienesumu pārtikas aprites uzlabošanā un atkritumu samazināšanā varētu sniegt uzturā vēl lietojamas pārtikas ziedošana labdarībai, kas pasaulē ir ierasta prakse. ASV ir veikali, kuros bez maksas pieejami produkti ar konkrētajā dienā datētu derīguma termiņu. Turklāt nereti šo iespēju izmanto arī pārtikuši klienti.

Ēdot atbildīgi, saudzējam gan sevi, gan vidi


Šā gada septembrī Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā atvērts pasaulē pirmais pārtikas pārpalikumu lielveikals "WeFood". Cenas šajā tirdzniecības vietā būšot par 30–50 procentiem mazākas nekā citos lielveikalos. Veikala īpašnieki uzskata, ka ar šādu tirdzniecības vietu palīdzību var būtiski samazināt pārtikas atkritumu daudzumu valstī. Kā vēsta vietne "Independent", šobrīd ik dienu Dānijā izmet apmēram 700 tonnu pārtikas.

Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta pārtikas izplatīšanas uzraudzības nodaļas vadītāja Tatjana Marčenkova norāda, ka Latvijas likumdošana šobrīd ļauj pārtikas ražotājiem un tirgotājiem ziedot labdarībai jebkuru produktu, kura derīguma termiņš vēl nav beidzies, nepieciešama tikai uzņēmēju iniciatīva. Piemēram, torti, kuras derīguma termiņš beidzas 8. martā, var ziedot labdarībai šajā pašā datumā.

Lielveikalu tīkla "Maxima" komunikāciju nodaļas vadītājs Jānis Beseris stāsta, ka "Maxima" ziedo pārtiku labdarībai un sadarbojas ar organizāciju "Ziedot.lv" programmas "Paēdušai Latvijai" ietvaros. Labdarībai tiekot ziedota arī pārtika, kurai derīguma termiņš vēl nav beidzies, bet pārvadājumu laikā ticis bojāts produkta iepakojums.

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas palīdzības centra pārstāvis Oskars Smoļaks pauž, ka aktīvi pārtikas ziedotāji esot dažādas vairumtirdzniecības bāzes, kā arī uzņēmums "Gemoss". Saņemtā pārtika tiekot dalīta trūcīgajiem iedzīvotājiem dažādos dienas centros un nogādāta zupas virtuvēm.

Ēdam atbildīgi!

Projekts "Ēdam atbildīgi" ir starptautiska, uz rīcību orientēta programma ekoskolām visā pasaulē, un šobrīd tas norisinās arī Latvijā. Projekta koordinatore Lelde Vaivode stāsta, ka cilvēkiem ne vienmēr ir izpratne par atbildīgas pārtikas lietošanas nozīmi, tomēr bieži tas skaidrojams nevis ar nevēlēšanos līdzdarboties, bet ar informācijas trūkumu. Vaivode piekrīt, ka bērni un skolas ir lieliska platforma, no kuras uzrunāt arī pārējo sabiedrību.

Pārtikas tēma sarunās ar bērniem tiek izmantota par izejas punktu, lai iedziļinātos šķietami attālinātos jautājumos par efektīvu resursu lietojumu, klimata pārmaiņām, bioloģisko daudzveidību un godīgu tirdzniecību. Tā ir iespēja apzināties, ka, izvēloties savus pārtikas patēriņa paradumus, domino kauliņiem līdzīga efekta formā ietekmējam vidi sev apkārt. Programmas mērķis ir radīt izpratni par mūsu pārtikas patēriņa globālo kontekstu, kas ļauj cilvēkiem ne tikai uzņemties atbildību par sevi, ēdot veselīgi, bet arī spert soli tālāk un ēst atbildīgi, tādējādi pozitīvi ietekmējot visu pārtikas aprites sistēmu.

Savukārt biedrība "Homo Ecos" šā gada oktobrī uzsāks īpašu atbildīgas pārtikas izmantošanas programmu piecās arodskolās, kurās jaunieši apgūst pavāra profesiju. "Homo Ecos" pārstāve Anita Pusvilka atklāj, ka ideja radusies, viesojoties dažādās Latvijas izglītības iestādēs. Viņa novērojusi, ka atkritumos tiek izmests liels pārtikas daudzums, kā argumentu minot, ka "bērni ir izlaisti, un viņiem nekas negaršo". Tomēr tik vienkāršs skaidrojums neesot risinājums.

Mainās bērnu un visas sabiedrības ēšanas paradumi, tāpēc sekošana līdzi izmaiņām šajā jomā, recepšu un piedāvājuma uzlabošana arī uzskatāma par atbildīgu pārtikas lietošanu. "Bērni nevēlas ēst staipīgu piena ķīseli, kas bija gardums pirms 20 un 30 gadiem, taču tas nenozīmē, ka jaunā paaudze nevēlas ēst pilnvērtīgi un veselīgi."

Tādēļ jaunās programmas ietvaros topošie pavāri pētīs pārtikas ražošanas ķēdi, meklēs inovācijas atkritumu apjoma samazināšanai un studēs atbildīgas pārtikas izmantošanas pamatprincipus.

Tava rīcība ilgtspējīgas pārtikas sistēmas veidošanai

• Dod priekšroku svaigu un sezonālu pārtikas produktu lietošanai.
• Iegādājies pārtikas produktus, kas ražoti ar videi draudzīgām metodēm. Vienmēr iztaujā ražotāju par produktu audzēšanas un pagatavošanas procesu.
• Neizmet ēdienu – iegādājies tikai tik daudz pārtikas, cik vari apēst.
• Pērc produktus iespējami mazākā iepakojumā un atkārtoti izmantojamā tarā.
• Samazini gaļas patēriņu un iemācies gatavot veģetāras maltītes.
• Gatavo ēdienu pats – tā tu zināsi, ko apēd, un mazāk patērēsi pārstrādātus produktus.
• Atbalsti ģimenes saimniecības. Kad vien iespējams, iegādājies vietējo bioloģisko pārtiku tieši no zemnieka – bez starpniekiem. Nodibini tiešu kontaktu ar pārtikas audzētāju un uzzini, kā produkti tiek ražoti.
• Samazini importa produktu lietošanu. Par ietaupīto naudu izvēlies attīstības valstīs ražotus produktus – kafiju, šokolādi, banānus, ananasus u.c. – ar bioloģiskās lauksaimniecības logo un godīgas tirdzniecības zīmi.
• Esi vietējais līdz galam – iegādājies tādus produktus, kuru audzēšanā nav izmantoti importa produkti, piemēram, ģenētiski modificēta soja kā dzīvnieku spēkbarība.
• Iekļaujies dabas procesos un audzē pārtiku pats.
• Esi aktīvs un iesaisties politikas veidošanā – uzzini, kā tava pašvaldība atbalsta vietējo saimniecību attīstību. Seko līdzi, lai tavā pašvaldībā publiskās iestādes ar publisko pārtikas iepirkumu veicina vietējās ražošanas attīstību.
Avots: "homoecos.lv"