19.09.2016 16:38

Arī ezim un strazdam draudzīgs pagalms. Turpinājums

Autors  Arnis Švānfelds
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Prasmīgi saimniekojot, pagalmā varam dot pajumti un/vai barošanās iespējas putniem un dzīvniekiem, tādējādi padarot tā vidi no dabas viedokļa kvalitatīvāku. Prasmīgi saimniekojot, pagalmā varam dot pajumti un/vai barošanās iespējas putniem un dzīvniekiem, tādējādi padarot tā vidi no dabas viedokļa kvalitatīvāku. Einārs Binders

Pagalma kā vides sastāvdaļas iespējas būt dabai draudzīgam nav pietiekami apzinātas un izmantotas – tas attiecas gan uz maziem privātmāju pagalmiem, gan lielākām lauku sētām –, un iesaistīties vides uzlabošanā var ikviens. To pierāda līdzcilvēku pieredze.

Arī ezim un strazdam draudzīgs pagalms (sākums)

Putniem ērts pagalms


Viesturs Ķerus ir Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs. Tā ir pazīstama un pieredzējusi sabiedriskā organizācija, kas gadu desmitiem nodarbojas ar putnu izpēti un aizsardzību. Tāpēc "Rīgas un Apriņķa Avīzei" bija interesanti, kā Viesturs saimnieko pats savā lauku mājā un vai viņš ikdienā izmanto savas zināšanas par dzīvo dabu.

Viņš pastāstīja, ka ir dažas lietas, kas arī parastu dārzu padarīs interesantāku putniem, proti, jāievēro princips – jo daudzveidīgāks dārzs, jo dažādāku sugu putniem tas būs pievilcīgs. Tāpēc stāsts par putniem simpātisku dārzu ir stāsts par elementiem daudzveidības nodrošināšanai.

Tā kā Viestura dārzā nav vecu koku, dobumu trūkumu kompensē tur izliktie putnu būrīši. Dārzā esošajā dīķī putni var padzerties, atvēsināties un nomazgāties (šādu lomu var pildīt arī neliela speciāli izveidota tvertne). Mājas tuvumā esošā tūja ar mūžzaļajiem zariem ir laba ligzdošanas vieta zaļžubītei, tajā mēģinājis ligzdot arī lauku balodis. Ligzdošanas sezonā malkas grēdas Viesturs neaiztiek, tādēļ pa to laiku tajās savus mazuļus var izaudzināt melnais mežastrazds un baltā cielava. Vairāku sugu putni ligzdošanai izmanto vecos šķūnīšus. Pat ābeles stumbrs, kurš nozāģēts vien tik augstu, lai uz tā varētu sēdēt, izrādījies laba dzīvesvieta kukaiņiem, līdz ar to kļuvis interesants arī dzeņiem.

Tāpat noderīgs var izrādīties nenozāģēts nokaltis zars. Viestura abi suņi putnu ligzdošanas laikā atrodas aplokā, jo iepriekš sagrēkojuši – iespējams, izpostījuši melnā mežastrazda ligzdu. Par mierinājumu varbūt var kalpot fakts, ka suņu nomesto ziemas spalvu apkārtnē ligzdojošie putni bez maksas var izmantot ligzdās par silto oderējumu. Padarot dārzu interesantu putniem, tas vienlaikus kļūst interesants arī citām dzīvnieku grupām.

Parūpēties par putnu drošību

Tomēr nobeigumā jāpiekodina, ka, padarot pagalmu vilinošu putniem, jāparūpējas arī par to drošību. Tas jo sevišķi attiecas uz brīvi staigājošiem kaķiem, kas medī māju apkārtnē, kā arī jāpadomā par māju lielajiem stiklotajiem logiem un verandām, kurās regulāri ietriecas putni.

Laikraksts "The Guardian" apraksta pētījumu, kurā secināts, ka vairāk putnu iet bojā, atsitoties pret logu stiklu, tieši videi draudzīgākajos dārzos. Lai gan pētījums veikts Kanādā, nav pamata domāt, ka pie mums situācija varētu būt citāda. Izrādās, jo īpaši putnus piemāna modernie logi ar enerģiju taupošajām, siltumu atstarojošajām tonēšanas plēvēm. Šādos gadījumos viens no variantiem ir logos ievietot putnus atbaidošus elementus – parasti tie ir plēsīgo putnu silueti, ieskaitot tādus, kas izgatavoti no caurspīdīgas plēves un cilvēka acij gandrīz nav pamanāmi. Tāpat laba doma būs sakopt apkārtni lauku sētas tuvumā tā, lai, piemēram, nekur nemētātos auklas – nereti tās savāc stārķi ligzdas veidošanai un paši tajās sapinas.

Lai gan bieži vien cilvēki domā, ka interesantākais ir "tur ārā", lielajā tālajā mežā vai rezervātā, tomēr, pieliekot pavisam nedaudz pūļu, varam padarīt arī savu pagalmu pievilcīgu un drošu daudziem interesantiem iemītniekiem.