16.09.2016 07:42

Piecu bērnu vecāki: Bērni sagādā neaprakstāmu prieku

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Matveju ģimene: mamma Linda, tobrīd vēl Dārtas gaidībās, tētis Uģis un bērni (no labās) Anna (16 gadi), Lelde (19 gadi), Matīss (11 gadi) un Marta (6 gadi). Matveju ģimene: mamma Linda, tobrīd vēl Dārtas gaidībās, tētis Uģis un bērni (no labās) Anna (16 gadi), Lelde (19 gadi), Matīss (11 gadi) un Marta (6 gadi). no privātā arhīva

Linda un Uģis Matveji no Ķekavas novada ir vecāki pieciem bērniem – Leldei, Annai, Matīsam, Martai un Dārtai. Mamma Linda pirms intervijas smaidot teic: "Man nešķiet, ka atšķiramies no pārējiem vai būtu izdarījuši ko īpašu. Tā ir mūsu dzīve!"

Tomēr ikdiena ar piecām atvasēm norit pēc rūpīgi saplānota grafika, kurā līdztekus pienākumiem ir vieta arī priekam un kopā pavadītam laikam.


Jaunākā no Matveju atvasēm, tikai mēnesi vecā Dārta, ir mierīgs bērns un intervijas laikā saldi guļ. Vecākā meita Lelde devusies uz studijām Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē, Anna mācās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, Matīss skolojas Nacionālajā Mākslu vidusskolā jeb Rīgas Doma skolā, savukārt Marta apmeklē bērnudārzu Ķekavas novadā.

Mūziku apguvuši četri Matveju ģimenes bērni, arī vecāki Linda un Uģis saistīti ar mākslas pasauli. Ģimenes galva Uģis dzied Valsts Akadēmiskajā korī "Latvija", bet mamma Linda ir pasniedzēja Ķekavas mūzikas skolā, turklāt kā koncertmeistare pavada Ķekavas novada amatieru deju kolektīvus un sieviešu kori "Daugaviete". Abi laulātie kopā vada arī korus Iecavā un Īslīcē.

Visa pamatā – pareiza laika plānošana

Linda Matveja stāsta, ka ikdiena ar pieciem bērniem paiet mierīgi, būtiskākais ir pareiza laika plānošana, bez tās neiztikt. Tētis Uģis atklāj, ka vakaros ģimene sanāk kopā dzīvojamajā istabā, katrs izstāsta nākamajā dienā darāmos darbus, nosauc pulciņu laikus, stundu sarakstus, un tad kopā notiek lielā plānošana – kurš kuru vedīs, sagaidīs vai pavadīs.

"Liels palīgs šobrīd ir vecākā meita Lelde, kura daļēji pārņēmusi šofera pienākumus, jo saņēmusi autovadītāja apliecību, līdz ar to var palīdzēt jaunākā brāļa un māsu nogādāšanā izglītības iestādēs. Vecāki var atpūsties," smejas Uģis.

Mamma Linda priecājas, ka, augot kuplā ģimenē, bērni agri iemācās patstāvību un sava laika plānošanu. Vecākā meita kādu laiku ar labām sekmēm mācījusies pat divās skolās, pati tikusi galā ar saviem pienākumiem un zinājusi, cikos un kur konkrētajā dienā jābūt. Uģis uzsver, ka, neskatoties uz lielo noslodzi, bērniem nav tikai pienākumi, arī atpūsties un ballēties drīkst, tikai pašiem jāzina – ja šodien atpūšos, pēc tam būs jāsarauj vai visi darbi jāizdara pirms izklaides pasākumiem.

"Mūsu ģimenē prioritāte ir izglītība. Ko vari gaidīt no dzīves, ja nebūsi beidzis skolu? Bērni mācās labi, spēlē mūzikas instrumentus, slodze ir milzīga. Mājas darbi, ieskaites, gatavošanās skolai – tie ir bērnu galvenie pienākumi. Zinu, ka viņi ir noguruši, tāpēc mājās nelieku mazgāt traukus vai slaucīt grīdas, to darām abi ar vīru," atklāta ir Linda. "Tas ir veids, kā varam savas atvases atbalstīt un atvieglot viņu ikdienu."

Vaicāti, vai atrodas laiks arī kopīgām nodarbēm, Uģis un Linda atbild apstiprinoši. Ikvakara sarunas, kopīga tējas dzeršana – tie esot neatņemami Matveju ģimenes rituāli.

Neviens nav gadījies nejauši

Linda uzsver, ka visi bērni bijuši plānoti, neviens nav gadījies nejauši. Uģis atklāj, ka apprecoties abi vēlējušies vismaz trīs bērnus. Laikam ritot, dzīves apstākļi uzlabojušies, bijusi iespēja pārvākties uz lielāku dzīvesvietu, un laulātie izlēmuši par labu kuplai ģimenei. "Nemaz nespējam iztēloties, ka varētu būt citādi," piebilst Linda. "Neviens pat vairs nejautā, kāpēc mums ir tik daudz bērnu, un nekomentē – ak, jūs, nabadziņi! Kā jums tā gadījās?"

"Varbūt izklausās mazliet banāli, bet bērni sagādā neaprakstāmu prieku! Ģimene – tie taču nav tikai pienākumi un rūpes, tā ir interesanta un piesātināta ikdiena, mīlestība, kopā būšana, atbalsts," stāsta piecu bērnu mamma.

Tētis Uģis iesaistās visos ikdienas darbos un rūpējas par bērniem, mājas soli. "Ja neesmu kora izbraukumos ārpus Latvijas, palīdzu it visā! Priecājos, ka apgrozos vidē, kur rūpes par bērniem arī citiem tēviem šķiet pašsaprotamas. Nepazīstu vīriešus, kuri, pārnākot mājās no darba, tikai skatās televīziju vai dzer alu!" Linda piekrītoši pamāj ar galvu un teic, ka neatceras, kad pēdējo reizi gatavojusi ēst, jo to darot vīrs. "Šķiet, nemaz vairs neprotu gatavot!"

Linda un Uģis priecājas, ka ar savu piemēru var lauzt stereotipus par daudzbērnu ģimenēm, jo "vairāk bērnu automātiski nenozīmē nelabvēlīgus apstākļus vai nesakārtotu dzīvi. Iespējams gan iegūt izglītību un sevi realizēt neatkarīgi no bērnu skaita, gan pašiem nodrošināt savas atvases."

Mūzika kā darbs un aicinājums

Uģis norāda, ka abiem ar sievu darbs ir dzīvesveids un hobijs. "Reizēm cilvēki dziedāšanu korī neuztver kā īstu darbu, bet es priecājos, ka varu darīt to, kas patīk," smejas Matveju ģimenes galva.

Pirms jaunākās meitiņas Dārtas nākšanas pasaulē Linda strādājusi ne tikai Ķekavas mūzikas skolā, bet kā koncertmeistare darbojusies arī vairākos novada amatieru deju kolektīvos un korī.

Šobrīd laulātie vada korus Iecavā un Bauskas novada Īslīcē, bet atteikušies no kora Ainažos, jo ceļā pavadīta puse dienas. "Pieaugot bērnu skaitam ģimenē, sapratām, ka visu "pacelt" nevaram."

Linda nespēj iedomāties savu dzīvi bez mūzikas, turklāt tā ir iespēja realizēt sevi arī ārpus ģimenes un mammas lomas. "Es noteikti nevarētu būt tikai pilna laika mamma un nemitīgi būt mājās. Tas nav domāts man!"

Labi, ka tēva loma tiek uztverta nopietni

Matveju ģimenes galva Uģis uzsver, ka priecājas par to, ka sabiedrībā tiek veicināta izpratne par tēva lomu, ģimenes nozīmību. "Lieliski, ja varam lasīt par labiem piemēriem, redzēt televīzijā daudzbērnu ģimenes, ar kuru dzīvēm viss ir kārtībā."

Smejoties viņš atstāsta gadījumu, kad ģimenes lokā skatījušies televīzijas pārraidi "Tēta nedienas" par tēvu ikdienu Latvijā. "Esmu skatījies šāda tipa raidījumus par tētiem Krievijā, kuri nespēj parūpēties par saviem bērniem, pagatavot ēdienu, izmazgāt veļu, izvadāt uz pulciņiem. Rezultātā – tēvi bija panikā, bet sievas neapmierinātas un niknas. Latvijā raidījuma veidotāju plāns neizdevās – nebija intrigas, nebija iespējams parādīt latviešu tēvus kā nemākuļus, kuri nerūpējas par bērniem. Visi raidījumā redzamie tēti prata pagatavot pusdienas, nolikt bērnus gulēt, izmazgāt veļu. Bija redzams, ka šie vīri to nedara pirmo reizi, bet ka tā ir viņu ikdiena. Pasmējāmies par šo raidījumu, bet patiesībā – tas priecē, ka tēva loma tiek uztverta nopietni."

Linda uzsver, ka labam tēvam jābūt līdzdalīgam ģimenes dzīvē katru dienu, ne tikai svētkos vai īpašos gadījumos. "Šķiet, līdz galam neatbalstu tādu tradīciju, kā Tēva diena. Ģimene taču nav tikai svētki, tā ir arī ikdiena. Ja nebūsi labs tētis katru dienu, kāda jēga no piedalīšanās gājienā? Svarīgi atbalstīt savējos, nodrošināt bērniem sajūtu, ka uz tevi var paļauties. Man būtiski just palīdzīgu roku ikdienā, pat ja par to zinām tikai mēs un neviens cits. Turklāt tikai tad, ja būsi bijis kopā ar bērniem, kad viņi ir mazi, viņi vēlēsies pavadīt laiku ar tevi tad, kad būs pieauguši. Priecājos, ka vecākā meita arī pēc vidusskolas beigšanas izvēlējās dzīvot pie mums un materiāli mēģina atbalstīt ģimeni."

Atbildība, otra nepamešana nelaimē, līdzjūtība, spēja uzklausīt – tās ir vērtības, kuras Uģis un Linda Matveji cenšas nodot tālāk arī saviem bērniem, jo "bez šīm vērtībām ģimene nevar pastāvēt".


Publikācija tapusi sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību