02.09.2016 14:37

"RB Rail" padome Lietuvā: lēmumu pieņemšanas gaita neapdraud "Rail Baltica" projektu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"RB Rail" padome Lietuvā: lēmumu pieņemšanas gaita neapdraud "Rail Baltica" projektu "RB Latvija" vizualizācija

Lēmumu pieņemšanas procesu gaita neapdraud Eiropas standarta platuma sliežu dzelzceļa līnijas projekta "Rail Baltica" īstenošanu, aģentūrai BNS pastāstīja Lietuvas uzņēmuma "Rail Baltica statyba" direktors un Baltijas valstu projekta centrālās koordinācijas kopuzņēmuma "RB Rail" padomes pārstāvis Lietuvā Daiņus Budris.

"Pašlaik notiek vairāki procesi un iesaistītās puses nepārtraukti uztur dialogu, meklējot iespējamos kompromisus, pie kuriem, manuprāt, drīz arī nonāksim. Es saprotu mūsu Eiropas kolēģu bažas, bet es neuzskatu, ka projekts ir apdraudēts, jo mēs, Baltijas valstis, vienmēr spējam rast risinājumu un izeju [no situācijas]," komentējot Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētāja Mihaela Krāmera teikto par iespēju "Rail Baltica" projektam zaudēt finansējumu, skaidroja Budris.


Savukārt taujāts, kādēļ "RB Rail" padomes vadīšanas laikā Lietuvas lēmumu pieņemšanas process ir lēnāks nekā laikā, kad padomi vadīja Igaunija, Budris norādīja, ka pašreizējā "Rail Baltica" attīstības stadijā ir sagaidāms, ka lēmumu pieņemšana būs lēnāka.

"Pašlaik apspriežamo jautājumu raksturs un sarežģītība neizbēgami padara lēmumu pieņemšanas procesu lēnāku, nekā tas bija pirms tam, kad galvenais uzsvars bija izveidot kompāniju nākotnē plānotajām darbībām. Es ticu, ka laika gaitā mēs nonāksim pie vienprātības un risinājuma, kurš būs pieņemams visām iesaistītajām pusēm. Tiklīdz mēs spersim nepieciešamos soļus uz priekšu, pārējais noritēs daudz vieglāk. Galu galā mums visiem ir viens mērķis - izmantot šo iespēju un īstenot projektu atbilstoši paredzētajam laika grafikam," uzsvēra "RB Rail" padomes pārstāvis Lietuvā.

Jau ziņots, ka, ja Baltijas valstis arī turpmāk nespēs atrast kopīgu valodu jautājumā par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu, tās var zaudēt šim projektam piešķirtos līdzekļus, brīdinājis Krāmers.

Intervijā portālam "15min.lt" viņš paudis neizpratni par Lietuvas nostāju un vēlmi darbu konkursus izsludināt atsevišķi, nevis ar Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" starpniecību. Pēc Krāmera teiktā, vienoties par projekta īstenošanu izdosies tad, kad tam piekritīs Lietuva. "Baltijas valstīm ir jāstrādā kopā. Ir vajadzīgs galīgais lēmums, kura joprojām nav. Zinu, ka trūkst politiskā lēmuma, kas jāpieņem Lietuvas Satiksmes ministrijai," viņš sacis.

Eiropas Komisijas pārstāve Ziemeļjūras-Baltijas koridora projekta koordinatore Katrīna Trautmane jau jūnijā aicināja Baltijas valstis vienoties par "RB Rail" pārvaldību. Vēl pirms tam viņa jau brīdināja, ka valstis var palikt bez atbalsta līdzekļiem, ja nespēs atrast kopīgu valodu.