29.06.2012 16:15

Baložos būs gabaliņš no kādreizējā Abrenes apriņķa

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baložu ticīgie iedvesmojušies no Abrenes jeb Pitalovas pareizticīgo dievnama. Pēc tā parauga līdzīgs taps Ķekavas novada Baložos. Baložu ticīgie iedvesmojušies no Abrenes jeb Pitalovas pareizticīgo dievnama. Pēc tā parauga līdzīgs taps Ķekavas novada Baložos. arhīvs

Kad deputāti novada domē lēma par baznīcas celtniecību Baložos, ieceri atbalstīja divas trešdaļas tautas kalpu.

Deputāts Ivans Pihtovs ("Saskaņas centrs") saka: "Katrā pilsētā jābūt dievnamam, bet Baložos baznīcas nav." Dievnamam piemērotu apbūves gabalu uz pašvaldībai piederošas zemes izvēlējās sinode. Apspriežot baznīcas ēkas projektu, ticīgie Baložos vēlējušies, lai tā būtu celta no koka un saistīta ar Latvijas vēsturi.

Bijušajā Abrenē, tagadējā Pitalovā atrodas koka baznīca, kas nosaukta Svētā Nikolaja vārdā, tā būvētā pēc ievērojamā latviešu arhitekta Vladimira Širvinska projekta. 1931. gada 6. septembrī to svinīgi iesvētījis Rīgas Arhibīskaps Jānis. "Ņemot vērā vēstures liecības, nolēmām, ka Baložos būvēsim līdzīgu baznīcu Dievmātes Bogoļubovas ikonas vārdā nosauktajai pareizticīgo draudzei."

Par godu baznīcas pamatu likšanai, 7. jūlijā pulksten 13.00 Baložos notiks dievkalpojums, ko vadīs Metropolīts Aleksandrs.