07.08.2016 11:46

Svētceļojumā no Pierīgas uz Aglonu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas Romas katoļu baznīcas draudzes priesteris Rihards Rasnacis ar draudzes locekļiem ceļā uz Aglonu 2015. gadā. Siguldas Romas katoļu baznīcas draudzes priesteris Rihards Rasnacis ar draudzes locekļiem ceļā uz Aglonu 2015. gadā. no draudzes arhīva

Kā ik gadu, uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem, kas 15. augustā notiks Aglonā, pošas daudzi jo daudzi Latvijas iedzīvotāji. Viņu vidū būs arī Pierīgas katoļu draudžu locekļi.

Siguldas Romas katoļu baznīcas draudzes priesteris Rihards Rasnacis portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka svētceļojumu tradīcija viņa draudzē tikusi atjaunota pagājušajā gadā. Svētceļojums no Siguldas līdz Aglonai ilgtu divas nedēļas, tāpēc pērn draudzes locekļi uz Aglonu gājuši no Līksnas Jēzus Sirds baznīcas.


"Šogad svētceļojumam jau ir pieteikušies 70 cilvēki," sacīja tēvs Rihards. Uz Aglonu viņi iešot no Daugavpils, sākot četras dienas ilgo ceļu no vietējās Jēzus Sirds baznīcas. Nākamajā gadā svētceļojums varētu sākties Rēzeknē vai Viļakā, kur, tāpat kā Siguldā, ir Jēzus Sirds baznīca, tādējādi jau varēšot runāt par tradīcijas veidošanos.

Turklāt šogad gan no Siguldas, gan Inčukalna uz Aglonu varēs nokļūt arī ar autobusu. Siguldā to sarūpējusi pati draudze, bet no Inčukalna ticīgos uz katoļu svētvietu nogādās sociālā dienesta autobuss.

14. augustā agri no rīta autobuss ar svētceļniekiem uz Aglonu dosies arī no Salaspils Romas katoļu baznīcas. Pasākuma koordinatore Felicija Rimša pastāstīja, ka jau augusta sākumā braucienam pieteikušies 50 cilvēki ne tikai no Salaspils, bet arī no Ikšķiles un Ogres.

Pati Felicijas kundze ceļā uz Aglonu pošas jau 41. reizi un saka paldies tiem pieciem Salaspils novada deputātiem, kuri privātā kārtā svētceļniekiem jau trešo gadu ir palīdzējuši ar autobusu.

Olaines Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romas katoļu draudzes prāvests tēvs Boguslavs Nendza sacīja, ka pati draudze svētceļojumu neorganizē. Ja kāds dosies uz Aglonu, tad tā ir katra paša draudzes locekļa izvēle.

Pērn jau augusta sākumā svētceļojumā no Ādažiem uz Aglonu kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1. mehanizētā bataljona kapelānu virsleitnantu Ilmāru Kravali devās Nacionālo bruņoto spēku karavīru un viņu ģimenes locekļu grupa, ik dienu veicot 35 kilometrus.

Sākotnēji bijis paredzēts, ka tāpat būs arī šogad, taču korekcijas ieviesa nesen notikušās katoļu baznīcas Pasaules jauniešu dienas Polijas pilsētā Krakovā, kurās piedalījās arī Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks. Starp 2,5 miljoniem ticīgo tur bijuši arī Latvijas katoļi, ieskaitot pašu I. Kravali.

Laika un attāluma ziņā īsāks svētceļojums uz Aglonu, kurā piedalīsies karavīri un robežsargi, sākšoties 11. augustā Atašienē, lai 14. augustā noslēgtos Aglonā. "Tas saistīts ar dienestā esošo personu noslogotību," skaidroja kapelāns I. Kravalis.