26.07.2016 07:44

Desmit zupas par godu visām Annām

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ingrīda Balode: Savā ikdienas darbā izmantoju arī Annas dienās noskatītas ēdienu receptes. Šogad Stopiņu saimnieces lūkos novadniekus pārsteigt ar desmit dažādām zupām. Ingrīda Balode: Savā ikdienas darbā izmantoju arī Annas dienās noskatītas ēdienu receptes. Šogad Stopiņu saimnieces lūkos novadniekus pārsteigt ar desmit dažādām zupām. Einārs Binders un Stopiņu novada pašvaldības arhīvs

Šo otrdien Stopiņu novada iedzīvotāji tiek aicināti uz Ulbrokas kultūras namu, kur norisināsies Annas jeb saimnieču dienas pasākumi. Jau trešo gadu Stopiņu saimnieces ir parūpējušās par gardu ēdienu degustāciju, būs arī tirdziņš un muzikāli priekšnesumi ar Roberto Meloni piedalīšanos.

Nevajag aizmirst pašiem savas tradīcijas

Ideja par Annas dienas svinēšanu Stopiņos pirms vairākiem gadiem radusies SIA "Ulenbroks" kafejnīcas "Pie kamīna" saimniecei Ingrīdai Balodei.

"Kāpēc es sāku domāt par Annas dienas svinēšanu? Pirmkārt, tāpēc, ka man ir mazmeita Anna. Otrkārt, ar vīru Tāli bieži runājām, ko mēs varētu darīt, lai mūsu vecmāmiņu tradīcijas saglabātos un tiktu nodotas arī nākamajām paaudzēm. Pašlaik taču tik strauji mūsu dzīvē ienāk dažādi Amerikas, Eiropas, arī austrumu puses paradumi, kas "apēd" mūsu – skaitliski nelielās latviešu tautas – tradīcijas," teic I. Balode, piebilstot, ka Lubānas pusē, kur meklējamas viņu ģimenes saknes, visas Annas esot bijušas labas saimnieces un ļaudis viņas mīļi saukuši par Annītēm.

Tas tad arī bijis pamats, lai jau nopietnāk sāktu domāt par Annas jeb saimnieču dienas svinēšanu. Atlicis tikai izpētīt, ko šajā dienā cilvēki darījuši Kurzemē, piemēram, Nīcā, arī Latgalē, kur tikusi svinēta gan Annas, gan Jēkaba diena.

Runājot ar saimniecēm un palasot tautasdziesmas, noskaidrojies, ka senākos laikos Annas dienā ļaudis pirmo reizi raka un vārīja jaunos kartupeļus, ticis kauts pirmais auns un no pirmajiem rudziem cepta maize.

"Tad atlika uzrakstīt projektu, ko 2014. gada sākumā iesniedzu novada domē, un, saņēmusi atbalstu, ķēros pie Annas jeb saimnieču dienas rīkošanas," stāsta Ingrīda Balode. "Pirmajā gadā atsaucās desmit saimnieces. Lūdzu viņām pieturēties pie latviešu virtuves tradīcijām un, gatavojot ēdienus, cik iespējams, izmantot pašu audzētus dārzeņus. Saimnieces, gods kam gods, šo prasību ievēroja.

No pirmajām Annas dienām atmiņā palicis Annas Logatskas gatavotais morcuks – ēdiens, kura pamatā ir jaunie kartupeļi, kas vārīti saldajā krējumā, ar lociņiem. Viņa konkursā dabūja otro vietu. Uzvarēja saimniece Solvita Komkova ar "Kālīti-brālīti". Turklāt interesenti varēja pagaršot arī no kāļiem pagatavotu desertu. Vēl kāda saimniece par godu Annas dienai bija sagatavojusi veselu karpu. Visus šos ēdienus mēs ik pa laikam piedāvājam arī savā kafejnīcā," atklāj I. Balode.

Piepalīdz televīzijas raidījumu vadītāji

Vēl Ingrīda Balode teic, ka pērn par godu Annas dienai rīkots gardo kūku konkurss. "Pieteicās 12 saimnieces, turklāt divas trešdaļas no viņām bija piedalījušas jau pirmajā Annas dienā. Tortes bija visādas – gan kā Stopiņu ģerbonis, gan kā bruņurupucis, jo mūsu novada kontūras arī līdzinās šai radībai. Bija arī torte kā Latvijas karte. Par visskaistāko tika atzīta Vijas Sarkanes torte "Tīģeris – džungļu pavēlnieks", uz kuras bija uzgleznots tīģeris. Torte bija arī ļoti garda," viņa atceras. To apliecinājis gan žūrijas, gan publikas balsojums, jo katram skatītājam tika dota iespēja balsot par trim tortēm. Kad balsis saliktas kopā, bijis gan galvenais uzvarētājs, gan arī skatītāju simpātija.

Vijas Sarkanes torte “Tīģeris – džungļu pavēlnieks” pagājušā gada Annas dienā ieguva gan žūrijas, gan skatītāju vislielākās simpātijas.Vijas Sarkanes torte “Tīģeris – džungļu pavēlnieks” pagājušā gada Annas dienā ieguva gan žūrijas, gan skatītāju vislielākās simpātijas.


Pirmajā gadā Annas dienas konkurss noticis Līgo parkā, taču, tā kā diena bijusi ļoti karsta, ēdienu vērtēšanai nācies meklēt vietu koku paēnā. Tāpēc otrajā Anna dienā sacensties ar tortēm zem klajas debess rīkotāji nav riskējuši un pasākums noticis Stopiņu novada kultūras namā. Turklāt pirmo reizi žūrijā ticis nolemts uzaicināt populāro konditori Lieni Zemīti, kura vadīja televīzijas raidījumu "Lapsa virtuvē". "Mūsu kūku cepējām bija interesanti noklausīties, kā Liene ar sirds degsmi vērtē mūsu tortes. Viņas labprāt uzklausīja profesionāļu padomus," piebilst I. Balode.

Šogad Annas diena iekrīt otrdienā, taču, tāpat kā iepriekš, rīkotāji cer uz novadnieku interesi, jo šoreiz desmit saimnieces publikas vērtējumam piedāvās visdažādākās zupas ne tikai no vietējiem produktiem un piecu veidu Latvijas ūdeņu zivīm, bet arī no jūras veltēm. Daudzas saimnieces konkursā piedalīsies atkārtoti, bet Solvita Komkova, Daiga Krūmiņa un Anna Žuņa – jau trešo reizi.

Savukārt pie vērtēšanas palīgā ir uzaicināts Latvijā pazīstamais itālis Roberto Meloni. "Viņš ir no tautas, kam patīk gatavot garšīgus ēdienus, un, ja vērojam, kā Roberto vada televīzijas raidījumu par ēst gatavošanu, skaidrs, ka viņš zina, ko darīt virtuvē. Turklāt viņš ir apsolījis nodziedāt kādu dziesmu," saka I. Balode.

Vēl Ilzes kundze atklāj, ka šogad pati gan būšot tikai žūrijā, jo Annas dienas rīkošanu pārņēmusi Stopiņu novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne un Ulbrokas kultūras nama vadītāja Inta Kalniņa un acīmredzot kultūras nams un tautā tā sauktais Pils parks arī turpmāk būs Annas dienu mājvieta.

Nav trūcis nedz sīpolu marmelādes, nedz omulības

Taču Annas diena Stopiņos nav tikai ēdienu konkurss. Tradicionāli šajās dienās savu pūralādi aplūkošanai atver arī novada rokdarbnieces, un pērn Stopiņu saimnieču ceptās tortes tikušas liktas uz Stopiņos austa linu galdauta.

Annas dienās bijis arī tirdziņš ar tepat Stopiņos ceptu rupjmaizi, vietējo siera sējēju un ziepju vārītāju piedāvājumu, nav trūcis pat sīpolu marmelādes. Taču pats galvenais šādās reizēs ir kopā sanākšana, iespēja satikties, parunāties, padziedāt, kā jau svētkos pieklājas, uzsver Annas dienu tradīciju kopēja.



Pielikumā – fotoattēli no 2015.gada Saimnieču dienas Ulbrokā.