26.06.2012 14:46

Ik gadu mirst 100 jaundzimušo, kurus varētu izglābt

Autors  www.mammamuntetiem.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ik gadu mirst 100 jaundzimušo, kurus varētu izglābt www.mammamuntetiem.lv

Ar pilsētvides akciju "Izglābsim 100 bērnus", kuras laikā Rīgas centrā, Brīvības bulvārī iepretim Ministru Kabineta ēkai, tika izvietotas tukšas zīdaiņu gultiņas, no kurām skan šūpuļdziesmas, aicina pievērst uzmanību jautājumam, kāpēc ik gadus Latvijā savas dzīves septīto dienu nesagaida vairāk kā 100 bērni.

Perinatālās mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. Tukšās zīdaiņu gultiņas simbolizē zaudējumu, kādu izjūt gan bērna vecāki, gan sabiedrība kopumā. Latvija ik gadus zaudē vairāk kā 100 jaunu dzīvību, kuras varētu izglābt, ja tiktu pilnveidota perinatālās aprūpes sistēma, tiktu nodrošināts atbilstošs sociālais atbalsts un aprūpe ikvienai grūtniecei.

Pirmo reizi Latvijā ir veikts pētījums, kas noskaidro perinatālās mirstības cēloņus. Vairāki Latvijas vadošie dzemdniecības speciālisti ir apvienojušies, lai veiktu detalizētu perinatālās mirstības cēloņu izpēti, kā arī meklētu risinājumus un sniegtu racionālus ieteikumus esošās situācijas uzlabošanai.

Pētījuma prezentācija notiks trešdien, 27. jūnijā plkst. 13:00 Rīgas Dzemdību namā, dr. Melka auditorijā. Pētījuma datus un secinājumus prezentēs Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga. Savukārt paneļdiskusijā par pētījuma rezultātiem piedalīsies LR Veselības ministre Ingrīda Circene, LR Veselības ministrijas galvenā speciāliste ginekoloģijā un dzemdniecībā Dace Rezeberga un Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga.

Pētījums īstenots kā veselības aprūpes kompānijas "Roche Latvija" sociālās atbildības projekts.

Vairāk informācijas: Kristīne Liepiņa projekta "Izglābsim 100 bērnus" sabiedrisko attiecību konsultante, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.