21.06.2012 07:27

Biruta Ozoliņa: saulgrieži ir laiks dvēseles atjaunošanai

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Gribētu novēlēt visiem, caur šo mirkli – saules pārmaiņām vasaras pilnziedā – sasaistīt ar iekšējo dvēseles ceļu un sevis pilnveidošanu," saka B. Ozoliņa. "Gribētu novēlēt visiem, caur šo mirkli – saules pārmaiņām vasaras pilnziedā – sasaistīt ar iekšējo dvēseles ceļu un sevis pilnveidošanu," saka B. Ozoliņa. publicitātes foto

"Vienmēr esmu mēģinājusi skaistajās vasaras saulgriežu tautas tradīcijās atrast ko tādu, kas aicina dvēseli kļūt labāku un pilnveidoties," teic dziedātāja un koklētāja Biruta Ozoliņa.

 

Šogad gada īsāko nakti māksliniece baudīs Turaidas muzejrezervātā, Jāņkalnā, kur notiks vasaras saulgriežu svētki. "Saulgriežos vienmēr cenšos izbraukt ārpus pilsētas, iebrist puķu pļavā un sapīt vainagu. Tā ir mana iekšējā nepieciešamība." Saulgriežos nakts ir visīsākā, un mūziķes izjūtas sakot, ka īstie svētki ir dabas saulgriežos.

"24. jūnijs ir pārvērties par liela mēroga dzeršanas svētkiem. Tas nav tas, kas man patīk. Labāk svinu, kad orģijas vēl nav sākušās."

Saulgrieži ir piemērots laiks dvēseles atjaunošanai, teic B. Ozoliņa. "Ļoti svarīgi savā dzīves ceļā atrast lietas, kas šķīsta dvēseli, taču ne jau vienmēr tās var viegli ieraudzīt. Daudziem līgošana aprobežojas ar ēšanu, dzeršanu un lēkšanu pāri ugunskuram."

Uz saulgriežu svētkiem ceturtdien, 21. jūnijā, no plkst. 19.00 līdz saules lēktam aicināts ikviens, kurš vēlas izbaudīt dabas burvību, saules ritu maģiju, vainagu vīšanu, siera siešanu, alus brūvēšanu, rotaļas, dejas un tautasdziesmu spēku kopā ar nodibinājuma "Māras loks" ļaudīm, Birutu Ozoliņu, folkloras kopām no dažādiem Latvijas novadiem.