19.06.2012 12:03

Viedoklis: Otrs aborta upuris ir sieviete

Autors  Krīzes Grūtniecības Centrs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Otrs aborta upuris ir sieviete arhīvs

Pētījumi rāda, ka trīs ceturtdaļas no visām sievietēm, kas izdarījušas abortu, šo soli spērušas ārējās ietekmes vai spiediena rezultātā (sociāli nelabvēlīga situācija, apkārtējās vides spiediens, u.c.).

Lielākajai daļai sieviešu pašām jātiek galā ar savām iekšējām cīņām, konfliktiem un sekām, kas parādās pēc aborta. Sieviete sāk saprast, ka no viņas tika slēpta medicīniskās iejaukšanās nopietnība.

Daudzas sievietes pēc aborta ieraugot attēlu, kāds izskatījies bērns no 6 līdz 12 nedēļai, nonāk šoka stadijā.

Droši vien tanī brīdī, kad tiek pieņemts lēmums par labu abortam, neviens nemeklē sava ieņemtā bērna vizuālo attēlu jeb cilvēcību. Lēmums tiek pieņemts brīdī, kad emocijas ir iespējams šādas - šoks par neplānotu grūtniecību, neziņa par nākotni, konflikts ar pretējo dzimumu - izmisums jaucas ar neziņu par gaidāmo.|

Pēc šoka sāk pakāpeniski attīsties PAS - pēcaborta sindroms (visā pasaulē tiek zinātniski apzināts un pētīts). Sindroma simptomus galvenokārt izraisa ar abortu saistīto pārdzīvojumu apspiešana. Tie ir: sirdssēsti un sāpes, vainas izjūta, bailes, dusmas, gadadienas reakcija, miega traucējumi, sievietes identitātes krīze un citi.

Pēc aborta sieviete piedzīvo identitātes krīzi. Bieži vien sievietes savas problēmas nesaista ar abortu, jo par aborta sekām mēdz sabiedrībā nerunāt. Aborts izraisa dziļu dvēseles ievainojumu, kas agri vai vēlu izlaužas uz āru. Saskaņā ar sabiedrībā valdošo priekšstatu, māte nedz var, nedz drīkst apraudāt zaudēto bērnu un līdz ar to PAS simptomi padziļinās.

Aborta seku nomākšana var izraisīt dažādas psihosomatiskas slimības. Psihiatri un psihologi, runājot par sievietes dziedināšanu pēc aborta, iesaka vispirms apzināties dziļi zemapziņā notikušo. Jābūt gatavam, ka tas ir ļoti sāpīgs process, jāatzīst sava vaina un jāmeklē piedošana. No pēcaborta traumas cietušās sievietes atzīst, ka grūti ir sev piedot un grūti ir arī pieņemt piedošanu.