25.04.2016 14:05

FOTO: Restorāna šefpavārs gatavo grūbu biezputru zemessargiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Restorāna šefpavārs gatavo grūbu biezputru zemessargiem Einārs Binders

Zemessardzes mācības nedēļas nogalē nav nekas neparasts, taču ne jau katru reizi lauka mācības noslēdzas ar pusdienām, kuras turpat brīvā dabā sarūpējuši smalku restorānu pavāri.

Nedēļas nogalē Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljona komandieris pulkvežleitnants Intars Kušners ar saviem zemessargiem – autovadītājiem, mehāniķiem, sakarniekiem, ložmetējniekiem, granātšāvējiem, civilmilitārās sadarbības speciālistiem, sanitāriem un arī pavāriem apguva speciālistiem nepieciešamās zināšanas un praktiskās iemaņas. Mācību noslēgumā tika izspēlētas praktiskās situācijas, kā rīkoties visiem speciālistiem kopā tad, ja pretinieks uzbrūk auto kolonnai.

Svētdien papildu pārbaudījums bija arī vēsie un lietaini laikapstākļi. Taču, kā uzsvēra komandieris, šoreiz par mācību noslēgumu bija īpaši padomāts – sagatavot pusdienas vairāk nekā 120 zemessargiem bataljona pavāriem palīgā bija atnācis trīs pavāru restorāna "Tam labam būs augt" vadītājs Raimonds Ziemanis ar saviem pavāriem – šefpavāru Artūru Trinkunu un asistentu Ediju Deihmani.

"Ideja atbraukt uz zemessargu mācībām un lauka apstākļos pagatavot garšīgas pusdienas nāca no zemessargu puses. Apspriežoties ar saviem kolēģiem Mārtiņu Sirmo un Ēriku Dreibantu, izdomājām, ka zemessargi ir pelnījuši atbalstu un mēs to varam izdarīt tā, kā to protam," portālam "Apriņķis.lv" teica R. Ziemanis. Viņaprāt, tā ir arī laba iespēja papildināt savu pieredzi, jo līdz šim pavāri ārpus restorāna darbojušies, piemēram, rīkojot banketus, bet vēl nekad neesot gādājuši pusdienas zemessargiem lauka apstākļos.

Svētdienas darbi zemessargu lauka virtuvē mežos starp Stopiņu novada Līčiem un Ropažiem sākās jau septiņos no rīta ar produktu sagatavošanu, kartupeļu mizošanu un citiem pavāru darbiem. Tas nebija kā pasakā par veco karavīru, kurš izvārīja zupu no cirvja, jo laikus par visu bijām padomājuši un arī produkti bija sagādāti. Rezultātā zemessargi tika pie biešu zupas ar kūpinājumiem, grūbu un kartupeļu biezputras ar cūkgaļu un sīpoliem un zaļumu salātiem. Šie ēdieni tika sagatavoti turpat lauka apstākļos, bet desertu – rabarberu drumstalmaizi – R. Ziemanis ar savu komandu bija atveduši līdzi no Rīgas. Jāpiezīmē, ka pavāri pusdienas vienam cilvēkam gatavoja 3,98 eiro vērtībā.

Trīs pavāru restorāna šefpavārs un viņa palīgs šoreiz darbojās kopā ar septiņiem Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljona pavāriem, tostarp – virsseržanti Inetu Milleri.

"Divdesmit gados, kopš esmu Zemessardzē, pusdienas mācību laikā kopā ar smalku restorānu pavāriem gatavoju pirmo reizi. Jāatzīst, ka laika gaitā, ēzdami makaronus un pat ķīniešu ēdienus, kaut kā bijām aizmirsuši, ka ir tādi latviešu ēdieni kā grūbu putra, kas ir gan vienkārši pagatavojama, gan ļoti sātīga un garda.

Kādreiz ir iznācis sadarboties ar Zviedrijas armijas pavāriem, bet šo pusdienu gatavošana bija kaut kas īpašs. Tā kā esam vienojušies, ka sadarbība turpināsies, cerams, ka no restorānu profesionāļiem vēl pagūsim aizgūt daudz labu ideju, bet ir jau lietas, ko arī viņi var pamācīties no mums," bilda I. Millere.