13.06.2012 17:00

Siguldā jaunieši ar ģitārām un mutes ermoņikām skandēs patriotiskas dziesmas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā jaunieši ar ģitārām un mutes ermoņikām skandēs patriotiskas dziesmas arhīvs

Siguldas novada ļaudis 14. jūnijā pulksten 17 pulcēsies pie piemiņas akmens "Lielā stēla", lai godinātu uz Sibīriju izsūtīto piemiņu.

Latvijas Politiski represēto apvienības Siguldas nodaļas vadītājs Juris Ivars Čivčs pastāstīja: "1941. gadā no mūsu puses izsūtīja pirmos cilvēkus uz Sibīrijas tālajiem Krasnojarskas, Tomskas un citiem apgabaliem. Ģimenes izveda no mājām, stacijā vīriešus atdalīja no sievietēm un bērniem, salika lopu vagonos un ar vilcieniem aizveda dažādos virzienos.

Daudzi neizturēja smago ceļu, citi aizgāja bojā svešumā. Atsevišķas izsūtīšanas bija arī pēc tam, bet nākamais vilnis – 1949. gadā. No Siguldas novada piespiedu kārtā izveda un svešumā aizdzina 245 cilvēkus. Tie, kuriem laimējās izdzīvot un atgriezties, katru gadu 14. jūnijā satiekamies piemiņas pasākumā pie "Lielās stēlas". Pēc svinīgās daļas pāris stundas pasēžam un pārrunājam bijušos un esošos notikumus tuvējā kafejnīcā "Trīs draugi", kam tagad ir jauns nosaukums – "Atpūtnieku piestātne"."

Emocionālu noskaņu šī gada atceres pasākumam piešķirs Siguldas novada Jaunrades centra jaunieši. Māra Rudzīte, Jānis Pastars un Guntis Kursišs ar ģitārām un mutes ermoņikām spēlēs latviešu patriotiskās dziesmas.