13.02.2016 16:51

Zemessardze un amerikāņu karavīri Salaspilī rīko kopīgas mācības

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mācību dalībniekiem viens no apmācību uzdevumiem Salaspilī bija sarunu ceļā atrast pozitīvu iznākumu sarunās ar “agresīvu vietējo iedzīvotāju” Mācību dalībniekiem viens no apmācību uzdevumiem Salaspilī bija sarunu ceļā atrast pozitīvu iznākumu sarunās ar “agresīvu vietējo iedzīvotāju” Einārs Binders

Piektdien ar vairāku uzdevumu izpildi Salaspilī beidzās civilmilitārās apmācības, kurās piedalījās 3.Zemessardzes novada karavīri un zemessargi un NATO sabiedrotie – amerikāņu karavīri. Visu nedēļu mācību dalībnieki apguva pamata prasmes, kā krīzes situācijā sadarboties ar pašvaldību, vietējiem iedzīvotājiem un nevalstiskajām organizācijām.

"Līdz šim zemessargi ir piedalījušies Salaspils pilsētas svētkos, palīdzējuši nodrošināt dažādu pasākumu, piemēram, maratona norisi, kopā esam gājuši lāpu gājienos. Bet pirmo reizi pilsētas vēsturē te notiek apmācības, kurās pilsētnieki redz apbruņotus zemessargus, turklāt kopā ar amerikāņu karavīriem," portālam "Apriņķis.lv" teica Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljona komandieris pulkvežleitnants Intars Kušners.


Kā sacīja zemessargu komandieris, šoreiz gan uz neliela mēroga apmācībām, kurās tika iesaistīta tikai Salaspils pašvaldība un vietējā policija, bija pulcējušies Zemessardzes bataljonu pārstāvji no, Mārupes novada, Ogres, Rīgas un Valmieras. Viņu uzdevums bija apgūt iemaņas, kā nepieciešamības gadījumā labāk sadarboties ar pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un vietējiem iedzīvotājiem, kā arī sabiedrotajiem – šoreiz ASV armijas karavīriem.

Tās ir prasmes, kas noder gan Latvijas apstākļos, ne tikai militāra apdraudējuma, bet arī, ja gadījušās dabas kataklizmas, piemēram, plūdi, kā arī starptautiskajās operācijās. Ja karavīriem un zemessargiem parasti nav lielu problēmu savstarpēji vienoties par kaujas vai mācību uzdevumu veikšanu, tad mazāka ir pieredze, kā sarunāties ar pašvaldībām un kontaktēties ar vietējiem iedzīvotājiem.

Mācību dalībnieki tika sadalīti piecās grupās, un katrai no tām viens no apmācību uzdevumiem Salaspilī bija – sarunās ar pašvaldības vadītājiem noskaidrot, ar kādām problēmām krīzes situācijā ir jāsakaras Salaspilij. Veids kā tika vestas sarunas – diplomātiski, agresīvi, pacietīgi –, tika vērtēts īpaši. Vēl viens uzdevums bija iegūt ziņas par iespējamajiem traucējumiem Salaspils ūdensapgādē, izlūkojot situāciju, kas noticis ar ūdenstorni. Taču ceļā bija jāsastop arī "agresīvs vietējais iedzīvotājs", kura ģimene cietusi krīzes situācijā. Arī šeit sarunu ceļā bija jāatrod pozitīvs iznākums.

"Jāteic, ka Salaspils pašvaldība Zemessardzes apmācību laikā bija ļoti pretimnākoša, lai gan piektdienas rītā vērojām pa izbrīnītam skatienam, kad pašvaldības darbinieki ieraudzīja ienākam bruņotus zemessargus pašvaldības ēkā. Taču atsaucība bija, gan piedaloties sarunu simulācijā un iepazīstinot ar reālajām problēmām, kas varētu rasties krīzes situācijās, gan palīdzot noteikt vietas, kur izspēlēt mācību situācijas.

Atsaucīga bija arī vietējā policija, ar kuru kopā zemessargiem būtu jārisina iespējamās konflikta situācijas, ja sabiedrības drošība būtu apdraudēta. Tāpat notiekošajam ar interesi sekoja arī vietējie iedzīvotāji, jo šādas apmācības, turklāt ar amerikāņu karavīru piedalīšanos, Salaspilī notika pirmo reizi." sacīja pulkvežleitnants I. Kušners.

ASV armijas kapteinis Stīvens Vadovskis civilmilitārajās mācībās Salaspilī vadīja jau apmācītu karavīru grupu, kuras uzdevums ir veidot armijas kontaktus ar civiliedzīvotājiem. Piedaloties mācībās Salaspilī, kā viņš uzsvēra, tika ne tikai nodotas zināšanas par to, kā karavīriem sadarboties ar civiliedzīvotājiem, bet arī pārbaudītas amerikāņu un Latvijas zemessargu spējas veikt kopīgus uzdevumus.

Izmantojot iespēju, kapteinis Vadovskis pastāstīja, ka savas misijas laikā viņš pārliecinājies – vietējie iedzīvotāji ir ļoti labvēlīgi noskaņoti pret ASV karavīru atrašanos Latvijā. Izņēmums, viņaprāt, nav arī amerikāņu karavīru un latviešu zemessargu kopējāsapmācības Salaspilī. Mācības neapgrūtinot arī naktī uz piektdienu uzsnigušais sniegs, bet atvieglojot tas, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji jau pamatskolā sāk mācīties angļu valodu.

Pats kapteinis Vadovskis, pirmo reizi esot Latvijā, cik nu tas iespējams trīs mēnešu laikā, cenšoties iepazīties ar vietējo kultūru un iemācoties pa kādam vārdam latviešu valodā – ja ne vairāk, tad vismaz, lai var pateikt: "Labdien!" un "Kā tev iet?". "Ja jautā, kāpēc mums ir vajadzīgas tādas civilmilitāras apmācības, kādas notika Salaspilī – pirmkārt, jau tāpēc, ka Latvija ir mūsu NATO sabiedrotais," uzsvēra S. Vadovskis.

Arī Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars piektdien, jautāts par to, vai ir apmierināts ar savas pašvaldības līdzdalību Zemessardzes apmācībās, atzina, ka šī tiešām ir pirmā reize, kad Salaspils pilsētā notiek zemessargu mācības, turklāt kopā ar amerikāņu karavīriem.

"Man noteikti rodas drošāka sajūta, kad redzu, ka šeit ir gan mūsu vīri, gan mūsu sabiedrotie – amerikāņi, kuri līdztekus militārajiem uzdevumiem iepazīstas ar situāciju Latvijā, redz, kā mēs dzīvojam, uzzina par mūsu problēmām un, cik saprotu, tas tiks ņemts vērā, sastādot nākotnes militāro apmācību plānus. Mēs saprotam, ka pēdējo trīs gadu laikā starptautiskā situācija ir mainījusies, bet amerikāņu karavīri redz, ka mēs domājam, kā sevi aizstāvēt, nevis sēdēt, rokas klēpī salikuši, un skatīties, kā mums atņem valsti," sacīja R. Čudars, pieminot arī pašvaldības līdzšinējo labo sadarbību ar Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljonu, kas bāzējas Stopiņu novadā.

"Viņi vienmēr ir bijuši gaidīti viesi mūsu svētkos, bet mēs zinām, ka zemessargi kopā ar civilās aizsardzības speciālistiem nepieciešamības gadījumā varēs mums palīdzēt gan ar tehniku, gan dzīvo spēku, piemēram, plūdu gadījumā.Savukārt NATO sabiedroto klātbūtne ir vajadzīga kaut vai tāpēc, lai visiem būtu skaidrs, kur ir Eiropas Savienības robeža," bilda domes priekšsēdētājs.