11.06.2012 14:34

"Māmiņu klubs": abortu visbiežāk veic naudas trūkuma dēļ

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Māmiņu klubs": abortu visbiežāk veic naudas trūkuma dēļ arhīvs

Vecāku apvienības un portāla "Māmiņu klubs" aptauja atklāj, ka 63 % abortus veikušo sieviešu par galveno iemeslu min grūto finansiālo situāciju. Tāpat grūtnieci uz šo soli var pamudināt tas, ka attiecības ar partneri nav stabilas vai bērns radies no nevēlama vīrieša.

23 % aptaujāto īpaši uzsvēra finansiālā atbalsta trūkumu, kas mudinājis izšķirties par labu abortam. 5 % gadījumu par šo soli licis izšķirties bērna tēvs, 4 % gadījumu sieviete vienkārši nav vēlējušies bērnu, tā ir bijusi viņas personīga izvēle, 2 % gadījumu bērns bijis no nevēlama partnera, 2 % sieviete bijusi nepilngadīga un nespējusi uzņemties rūpes.

Problēmu saasina arī tas, ka valsts nekādi nepalīdz tām sievietēm, kuras izlēmušas bērnu nenogalināt un audzināt vienas pašas. Ja grūtniece pirms tam nav veikusi sociālās iemaksas, viņas tā sauktā "māmiņalga" ir vien nieka 50 lati, par kuriem nav iespējams nodrošināt nedz sevi, nedz mazo dzīvībiņu. Kā norāda "Māmiņu klubs", salīdzinoši Igaunijā vismazākais pabalsts vidēji ir 300 eiro.

Tāpat kluba veiktajā pētījumā noskaidrots, ka 55 % no tām sievietēm, kuras veikušas abortu, uzskata, ka viņām ir jādod tiesības to veikt, bet tajā pašā laikā uzsver, ka grūtniecei noteikti pirms tam nepieciešama speciālista konsultācija. Pēc tās sievietei noteikti vajadzīgs laiks, lai savu izvēli vēlreiz apdomātu.

16 % uzskata, ka aborts ir tikai pašas sievietes izvēle un nekas un neviens šo lēmumu ietekmēt nedrīkst. 11 % aptaujāto atzina, ka pirms lēmuma sievietei vajadzētu rūpīgi apsvērt aborta riskus veselībai un auglībai. 5 % sieviešu uzskata, ka aborts ir neētiska rīcība.

Ar kādām sekām sievietēm ir nācies saskartie pēc aborta veikšanas? 55 % minēja ilgstošu vainas izjūtu morālu apsvērumu dēļ. 35 % novēroja depresīvu noskaņojumu, ilgstošas psihoemocionālas grūtības. 19 % gadījumu pēc aborta bijušas auglības problēmas, 17 % saskārušās ar citām veselības problēmām, 16 % sajutušas arī apkārtējo nosodījumu, bet 19 % nav bijušas izteiktas sekas.

Sievietes izvēli par vai pret grūtniecības saglabāšanu nereti ietekmē tuvinieku spiediens un arī ginekologa konsultācija. 11 % gadījumu ginekologs jau pirmajā vizītē, kad sieviete ir ieradusies ar grūtniecību, ir piedāvājis aborta iespējas.

29 % ginekologs izstāstījis visus riskus un piedāvājis sievietei laiku pārdomām, sniedzot atbalsta (piemēram, krīzes grūtniecības atbalsta) organizāciju kontaktus. 25 % gadījumu ginekologs ir sniedzis diskrētu atbalstu, bet respektējis sievietes vēlmi grūtniecību pārtraukt un neiejaucies viņas izvēlē. 12 % gadījumu ginekologs iepazīstinājis sievieti ar visiem aborta riskiem.

Piebilstams, ka "Māmiņu kluba" aptaujā piedalījās 500 sieviešu vecumā no 18 līdz 35 gadiem.