02.11.2015 10:43

FOTO: Olainē atšķir latviešu strēlnieku vēstures lappusi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olainieši iepazīstas ar biedrības “Latviešu karavīrs” atvestajiem Pirmā pasaules kara laika ieročiem. Olainieši iepazīstas ar biedrības “Latviešu karavīrs” atvestajiem Pirmā pasaules kara laika ieročiem. Einārs Binders

Nedēļas nogalē Olaines Mežaparkā notika latviešu strēlnieku simtgadei veltīts atceres pasākums "Latviešu strēlnieku simtgade". Tā laikā olainiešiem tika parādīti Pirmā pasaules kara laika formastērpi un ieroči un biedrības "Latviešu karavīrs" dalībnieki izspēlēja vēsturisku kauju starp latviešu strēlniekiem un vācu armiju.

"Olaine nav tikai pilsēta, kurā atrodas ķīmiskās rūpniecības uzņēmumi, tā ir vieta ar senu un bagātu vēsturi. Viens no mūsu pagātnes stūrakmeņiem ir Pirmā pasaules kara laika notikumi, jo šeit, pie Olaines, latviešu strēlnieki apturēja vāciešus, kas no Jelgavas nāca uz Rīgu," stāsta Olaines Vēstures un mākslas muzeja vecākais speciālists Māris Ribickis.

Vēsturnieks stāsta, ka pirms 100 gadiem tagadējās pilsētas vietā pleties purvs ar retiem priežu un bērzu puduriem. Pēc Jelgavas ieņemšanas vācu armija virzījās uz Rīgu, bet pie Olaines sastapa krievu armijas un latviešu strēlnieku pretestību. Šeit 1915. gada rudenī bieži notika izlūkošanas kaujas, kur abu armiju vienības centās viena otrai traucēt pozīciju būvi un izsist pretinieku no stratēģiski svarīgiem punktiem. Pirmās kaujas latviešu strēlnieki izcīnīja pie Misas upes, kur ar minimāliem zaudējumiem sakāva pretinieku.


Tagadējā Olaines Mežaparka apkārtnē 1915. gada rudenī vācu armijas vienības sausākās vietās raka seklus ierakumus un būvēja virszemes nocietinājumus, cenšoties šeit nostiprināties. Līdz frontes nostabilizēšanās brīdim notika abu armiju izlūku vienību apšaudes, kas nereti beidzās ar zaudējumiem abās pusēs.

Runājot par strēlnieku simtgades pasākuma datuma izvēli, M. Ribickis atgādina, ka tolaik cilvēki dzīvoja pēc Gregora kalendāra, tāpēc Olaines kauju laiks pēc mūsu kalendāra sakrīt ar oktobra pēdējo nedēļu.

Latviešu strēlnieku simtgadei veltīto pasākumu rīkoja Olaines Vēstures un mākslas muzejs, Olaines Kultūras centrs, Olaines Sporta centrs, uzaicinot biedrību "Latviešu karavīrs".

Biedrības "Latviešu karavīrs" valdes priekšsēdētājs Normunds Jērums:

"Olainē esam pēc Olaines Vēstures un mākslas muzeja un novada domes uzaicinājuma, lai pieminētu latviešu strēlnieku simtgadi un vietējiem iedzīvotajiem parādītu vienu kaujas epizodi, kā arī iepazīstinātu interesentus ar Pirmā pasaules kara ieročiem un formastērpiem.

Kauju imitācijās izmantojam strēlnieku ieročus – šautenes, pistoles, ložmetējus un pirotehniku. Parasti pirms kaujas tiek izstrādāts neliels scenārijs, lai zinātu, ko un kur mēs darīsim un skatītājiem būtu interesanti. Kaujas aina parasti ilgst no desmit līdz 15 minūtēm. Komandieri zina, ko darīs viņu padotie, taču ir arī sīkas iepriekš neparedzamas nianses. Piemēram, ir nerakstīts likums, ka cīņā krīt tas, kuram atsaka ierocis. Ja no vēstures ir zināms kaujas rezultāts, pretiniekam ir jāprotas laicīgi krist vai padoties."