01.11.2015 17:13

FOTO: Salaspils luterāņiem atkal ir savs, iesvētīts dievnams

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Salaspils luterāņiem atkal ir savs, iesvētīts dievnams Ansis Klucis

Sestdien, Ticības atjaunošanas jeb Reformācijas svētkos, klātesot Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapam Jānim Vanagam, Salaspilī tika iesvētīts jaunuzceltais luterāņu dievnams.

Salaspils luterāņu draudze bez savas baznīcas ēkas palika pagājušā gadsimta 60. un 70. gadu mijā tika celta Rīgas hidroelektrostacija. "Kad celtne tika saspridzināta, ilgi neviens neaiztika tās ķieģeļus, lai gan apkārtnē tika celtas mājas un vasarnīcas," vēsta interneta avoti.

Kā pastāstīja draudzes priekšniece Indra Šmite, jaunā Salaspils luterāņu baznīca sākta būvēt pēc Siguldas arhitektes Guntas Graudupes projekta, bet nobeigumā darbā iesaistījās Andris Ceļmals. Dievnams tika būvēts astoņus gadus, skaitot no brīža, kad tika ielikts pamatakmens.

"Bez grūtībām netop neviens dievnams un arī mūsējais nav izņēmums. Tāpēc liels paldies jāsaka bijušajam draudzes mācītājam Jānim Cepurītim un viņa ģimenei. Mācītājs, ja tas bija nepieciešams, pats ņēma rokā arī cirvi un āmuru. Taču nekas nebūtu noticis bez novada domes un būvvaldes, kā arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas vadības atbalsta, kas Salaspils luterāņu draudzei palīdzēja materiāli un noticēja, ka mēs varam uzcelt paši savu dievnamu.

Pašlaik mūsu draudzē ir apmēram 90 locekļu, bet dievkalpojumus regulāri apmeklē no 25 līdz 30 cilvēkiem. Tajā pašā laikā mums ir labi apmeklēta svētdienas skola, kas notiek katra dievkalpojuma laikā.

Galvenais, ko mēs esam sapratuši, būvējot baznīcu, ir tas, ka, darot darbu, jābūt konkrētam mērķim un jāsaprot kas, kuru reizi notiek, tad jau netrūks arī atbalstītāju," uzsvēra I. Šmite.

Jau pēc oficiālās baznīcas iesvētīšanas ceremonijas LELB arhibīskaps J. Vanags Salaspils luterāņu draudzei pasniedza dāvanu – senu Salaspils vecās baznīcas fotogrāfiju, kuru arhibīskaps mantojis no sava skolotāja teoloģijas profesora Roberta Feldmaņa. J. Vanags novēlējas draudzei turēt godā un sargāt savu baznīcu, lai kādreiz vēsture atkal neatkārtotos un jaunā dievnama attēls nebūtu tikai vēsturiska fotogrāfija kādā citā jaunuzceltā baznīcā.

Zīmīgu sakritību fotogrāfijas dāvināšanā saskatīja mācītājs Krišjānis Bulle, kurš vienlaikus kalpo arī Ropažu luterāņu draudzē. Savulaik, kad vecā Salaspils Sv. Jura luterāņu baznīca 19. gadsimta beigās atjaunota un tikusi pie torņa, arī toreiz Salaspilī kalpojis tas pat mācītājs, kas Ropažos.

Salaspils jaunās luterāņu baznīcas ievētīšanā piedalījās arī Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš, Ikšķiles iecirkņa prāvests Dzintars Laugalis un mācītājs J. Cepurītis. Savukārt laicīgo varu pārstāvēja Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, kurš uzsvēra, ka tagad viņa novads var lepoties ar trim jaunām, dažādām konfesijām piederošām baznīcām, kas uzceltas no jauna.