22.10.2015 10:55

Gada laikā 25 procentiem interneta lietotāju ir uzlauzts konts

Autors  Irīna Borovaja, "Kaspersky Lab" sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gada laikā 25 procentiem interneta lietotāju ir uzlauzts konts arhīvs

Informācijas drošības jomā strādājošā uzņēmuma "Kaspersky Lab" pētījums liecina, ka pēdējo 12 mēnešu laikā katram ceturtajam interneta lietotājam ir uzlauzts vismaz viens tiešsaistes konts. Cits pētījums parāda, ka tikai 38% patērētāju veido stipru paroli katram kontam un vairāk nekā puse (57%) glabā paroles nedrošās vietās.

Papildus to personu skaitam, kam pašiem ir bijis uzlauzts konts, trešdaļa (32%) respondentu pazīst kādu, kura konts ir bijis uzlauzts. Hakeru uzlauzto kontu veidi ietver e-pastu (11%), sociālo mediju tīklus (11%) un internetbanku vai preču iegādes kontus (7%), vietnes, ko daudzi patērētāji izmanto diendienā un kas nodrošina viņu saikni ar darbu un tuvākajiem draugiem un ģimeni.

Šī pētījuma gaitā ir konstatēts, ka hakeri var nodarīt kaitējumu ne vien bankas kontu atlikumam, bet arī attiecībām. 35% kontu uzlaušanas upuru ir atklājuši, ka bez viņu atļaujas viņu kontos ir publicēti paziņojumi vai atjauninājumi, vai arī nosūtīti no tiem, un 29% ir uzzinājuši, ka draugi ir noklikšķinājuši uz ļaundabīgas saites ziņojumā, kas acīmredzami ir pienācis no viņiem.

Galvenais hakeru mērķis ir personas dati un identitāte. Pēc sekmīga uzbrukuma 26% cietušo zaudēja personas informāciju un datus, un 26% gadījumu dati tika nozagti un vēlāk izmantoti noziedzīgās darbībās, piemēram, neatļautiem darījumiem. Kopumā 36% visu respondentu pēdējo 12 mēnešu laikā ir saskārušies ar kādu identitātes apdraudējumu, kas galvenokārt ietvēra nevēlamu paziņojumu un personīgās informācijas, paroļu vai citu rekvizītu pieprasījumu.

Taču "Kaspersky Lab" kiberpratības tests atklāja, ka tikai 38% lietotāju parūpējas par jaunas, stipras paroles sastādīšanu katram kontam, ko viņi izveido. Turklāt vairāk nekā puse (57%) glabā paroles nedrošās vietās, tostarp pieraksta tās uz lapiņas vai saglabā mobilajā tālrunī.