10.09.2015 07:48

Mantu otrā dzīve – mazāk atkritumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Dot otro elpu jau šķietami nokalpojušām lietām, domājot par vides veselību, manuprāt, ir tikpat svarīgi, cik šķirot atkritumus. Turklāt priekšstats, ka sadzīves priekšmeti ir nekam nederīgi krāmi, kuriem vieta tikai miskastē, ir maldīgs, jo, kā pierāda praktiskie mārupieši, vecās lietas itin viegli var pārtapt par interjera pērlēm, tā būtiski samazinot atkritumu kalnus.

Lai miskastē nenonāktu vērtīgas grāmatas, porcelāns un "Singer" šujmašīna

Jau kādu laiku Mārupes novada Jaunmārupē, netālu no Jūrmalas šosejas, darbojas biedrības "Eko Line" mantu apmaiņas punkts "Namiņš". Tajā iedzīvotāji var bez maksas apmainīt sev nevajadzīgos, bet citiem lietderīgos sadzīves priekšmetus pret kādu vērtīgu grāmatu, skaistu dizaina atribūtu vai virtuves piederumu.

Biedrības pārstāve Klinta Priedenfelde stāsta, ka "Eko Line" bezpeļņas sadzīves priekšmetu apmaiņas punktu "Namiņš" uzņēmās veidot sadarbībā ar Eiropas Savienības LEADER programmu, tā papildinot sadzīves atkritumu šķirošanas iespējas Mārupes iedzīvotājiem, vienlaikus veicinot zaļo domāšanu iedzīvotāju vidū.

"Pirms pāris gadiem pamanījām, ka atkritumu šķirošanas laukumos bieži nonāk mazliet nemodernas, taču vērtīgas lietas, piemēram, trauki, mēbeles, galda lampas un citas līdzīgas lietas. Sapratām, ka lietas labā kaut kas ir jādara, un izveidojām "Namiņu". Tā mērķis ir likt iedzīvotājiem saprast, ka dažādus sadzīves priekšmetus, kurus šķietami varētu mest laukā, var izmantot atkārtoti," teic Klinta.

Viņa stāsta, ka šo gadu laikā, kopš darbojas "Namiņš", cilvēki labprāt izmanto iespēju nevajadzīgas, taču vēl noderīgas lietas nogādāt Jaunmārupē, nevis izmest atkritumu konteinerā, tamdēļ mantu apmaiņas punkts par apmeklētāju trūkumu sūdzēties nevar.

Tiekot nestas visdažādākās lietas, velosipēdi, virtuves priekšmeti, grili, tapešu ruļļi, ratiņkrēsli, mēbeles un pat mūzikas instrumenti. Un arī tagad, papētot "Namiņa" sortimentu, acīs iekrīt smalkas porcelāna tējas servīzes, kristāla vāzes, VEF ražotie telefoni, magnetofoni no 90. gadu vidus, pāris desmitu gadus vecas "Belarus" klavieres un vairāki dīvāni gan no 70. gadu vidus, gan no "eiroremonta" laikiem.

"Īsta dārgumu glabātuve jeb muzejs, nevis mantu apmaiņas punkts," pie sevis nospriežu, jo katra "Namiņā" atrodamā lieta ir stāsts par cilvēku sadzīvi, modi, tikumiem – tās visas ir kā savdabīgas vēstures liecības. Turklāt, pēc Klintas teiktā, mantu apmaiņas punktā mēdzot parādīties arī ļoti daudz antikvāru lietu, piemēram, patvāri, seni mūzikas instrumenti, "Singer" šujmašīnas, un reiz pat atnests vērpjamais ratiņš.

"Visbiežāk "Namiņā" nonāk grāmatas, jo tās cilvēkiem ir žēl izmest. Tieši tādēļ daudzi ir priecīgi, ka tās var atnest uz šejieni ar domu, ka kādam šī literatūra var noderēt. Grāmatas mums ir dažādas – romāni, detektīvi, padomu krājumi. Daudz grāmatu ir arī krievu, angļu un vācu valodā," saka Klinta, piebilstot, ka "Namiņā" var atrast ļoti daudz labas lasāmvielas.

Un tik tiešām, tiklīdz rūpīgāk paveros plauktos, starp grāmatu grēdām ieraugu literatūras zelta fondu, piemēram, Mihaila Bulgakova "Meistaru un Margaritu", Ļeva Tolstoja "Karu un mieru", Čārlza Dikensa "Oliveru Tvistu" un pat Raiņa kopotos rakstus. Tāpat starp dažādām pavārgrāmatām, mācību grāmatām un ezotērisko literatūru manāmi arī mūsdienu bestselleri – Dens Brauns un visas "Harija Potera" sērijas grāmatas

Pie noderīgām lietām iespēja tikt ikvienam

Klinta saka, ka, radot "Namiņu", galvenā doma bijusi, lai katra atnestā lieta, kas citkārt tiktu izmesta atkritumos, atrastu sev jaunu pielietojumu. "Nevienai lietai šeit nav piestiprināta cenu zīme. Biedrības mērķis nav pelnīt, bet dot savu artavu vides aizsardzības jomā. Tādēļ ikviens, kas tajā nogādā kādu priekšmetu, tiek aicināts izvēlēties sev kaut ko tīkamu. No "Namiņa" neviens nevar aizbraukt prom, neko nepaņēmis, lai mēs gluži vienkārši neapaugtu ar mantām," teic Klinta.

Vienlaikus viņa bilst, ka prom netiekot dzīti arī tie cilvēki, kuri nav neko atveduši. "Ja kāds vēlas sev kaut ko noderīgu, droši var nāk un ņemt. Pie mums bieži viesojas radošas personības, kuras meklē kādu skaistu interjera priekšmetu. Arī kolekcionāri mēdz atnākt un parasti taujā pēc kā konkrēta. Savukārt nupat, pirms jaunā mācību gada, tika meklētas dažādas skolai noderīgas lietas un preces bērniem," stāsta Klinta.

Protams, viņa arī neslēpj, ka mantu apmaiņas punkta pastāvīgie klienti ir antikvāro lietu cienītāji, kuri burtiski izķemmējot "Namiņu" no vērtīgākajām lietām."Protams, nevar izslēgt, ka kāda no vērtslietām vēlāk tiek tirgota antikvariātā. Tomēr mēs par to īpaši nesatraucamies, jo pats galvenais, ka tā nav izmesta atkritumos," uzsver Klinta. Viņa teic, ka dažkārt mūzikas instrumentus piedāvājot arī mūzikas skolām, savukārt citas neparastas un vērtīgas lietas tiekot nogādātas Rīgas Kinostudijai rekvizītiem.

Papildināt interjeru ar kādu stila pērli ir ļoti vienkārši. Atliek vien doties uz Jaunmārupes mantu apmaiņas punktu ”Namiņš”, kas ir īsta dārgumu lāde tiem, kuri kāro pēc kādas senatnīgas lietas. Šeit var atrast gan smalku porcelāna terīni un patvārus, gan citas antīkas lietas.Papildināt interjeru ar kādu stila pērli ir ļoti vienkārši. Atliek vien doties uz Jaunmārupes mantu apmaiņas punktu ”Namiņš”, kas ir īsta dārgumu lāde tiem, kuri kāro pēc kādas senatnīgas lietas. Šeit var atrast gan smalku porcelāna terīni un patvārus, gan citas antīkas lietas.