03.09.2015 15:40

Inčukalna gudrona Dienvidu dīķi: divi vārti, divi viedokļi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kopš vasaras ir apstājušies Inčukalna sērskābā gudrona dīķu likvidācijas darbi. Tā vietā līdzšinējā darbu veicēja "Skonto Būve" algoti advokāti skaidrojas ar Valsts vides dienestu (VVD).

Vēl pavasarī, kad "Apriņķis.lv" pabija Inčukalna sērskābā gudrona dīķu teritorijā, darbi kūsāja: no dīķiem tika smelts ārā gudrons, maisīts kopā ar šķirotajiem atkritumiem un gatavā masa tika vesta uz Brocēniem un Vāciju sadedzināšanai. Toreiz darbu vadītājs, kurš pārstāvēja "Skonto Būvi" solīja, ka līdz rudenim gudrons būs izsmelts un atliks tikai vides sakopšanas darbi, lai zemi varētu atdot tās īpašniekam – VAS "Latvijas valsts meži".

Taču jau labu laiku gudrona smelšanas darbi ir apstājušies un apakšuzņēmēji savas iekārtas aizvākuši. Teritorijas dienvidu vārtus kontrolē "Skonto Būves" apsargi, savukārt dīķu rietumu pusē, kur trešdien notika VVD rīkota preses konference, dienas vada "Consult" apsargi, ko algo VVD vides dienests.

Kā klātesošajiem mediju pārstāvjiem sacīja valsts pārstāve VVD vadītāja I. Koļegova, pašlaik, kamēr risinās sarunas un sarakste ar "Skonto Būvi", objektā inventarizāciju veic vides un inženierkonsultantu uzņēmums "Geo Consultants", lai pārbaudītu uzņēmēja paveiktā darba apjomu.

Tāpat VVD līdz gada beigām izsludinās konkursu, lai noskaidrotu kompāniju, kas gudrona dīķu likvidācijas darbus turpinās. Tuvojoties gada lietainajam periodam, ir jāpagūst pārsegt Dienvidu dīķus ar ūdensnecaurlaidīgu plēvi, lai izvairītos no potenciālajiem riskiem videi un nesadārdzinātu turpmākos sanācijas darbus.

"Garās un laikietilpīgās sarunās un sarakstēs ar "Skonto Būvi" VVD guva pārliecību, ka uzņēmums nespēj un nevēlas pildīt līgumu. Jūlijā līgums tika pārtraukts, taču objektā palicis daudz nepadarītu darbu," uzsvēra I. Koļegova, skaidrojot, ka kopš 10. augusta "Skonto Būve" objektā neko nedara.

"Apakšuzņēmēji ir prom ar visu savu aprīkojumu un materiāliem, palikuši vien angāri un ar gudronu piesārņoti konteineri. Šodien (trešdien, 2. septembrī – red.) medijiem par godu, neinformējot VVD, "Skonto Būve" atvedusi ģeneratoru un tehniku. Mēs nezinām, cik ilgi šī "izstāde" te stāvēs. Nekāda informācija par šādām darbībām mums nav sniegta. Līgums ir izbeigts, bet "Skonto Būve" liek šķēršļus VVD darbībai, acīmredzot neapzinoties, cik būtiski ir novērst apdraudējumu videi, un tikai kavē projekta turpmāko gaitu," skaidroja Koļegova.

Situāciju uz vietas mazāk saprotamu padara fakts, ka "Skonto Būves" darbinieki joprojām var brīvi iekļūt vismaz formāli VVD kontrolētā objektā. Piemēram, trešdien uz Inčukalna gudrona dīķiem melnā apvidus auto, iebraucot pa dienvidu puses vārtiem, bija ieradušies arī "Skonto Būves" intereses pārstāvošie advokāti Viktors Tihonovs un Gvido Seņkāns. Dienvidu pusē varēja sastapt arī sabiedrisko attiecību kompānijas "MRS Grupa" cilvēkus.

Kā sacīja dīķu teritorijā sastaptais "Skonto Būves" projektu vadītājs Juris Pētersons, līgumā paredzētais gudrona daudzums – vairāk nekā 30 200 tonnu – ir izrakts. "Bet tad mēs redzējām, ka tas vēl nav viss, jo palicis vēl aptuveni 14 tūkstoši tonnu. Kad par to paziņojām VVD, sekoja klusums. Turklāt mums par padarīto darbu nav samaksāti 8,5 miljoni eiro, nerēķinot finanšu garantijas, ko esam devuši," teica J. Pētersons.

Jautāts, kāpēc vispār šāda problēma radusies, J. Pētersons minēja Vācijas piemēru, kur vēl pirms gadiem 30 nācās risināt šādas problēmas ar Vācijas Demokrātiskās Republikas lielo ķīmisko kombinātu mantojumu. "Ja valsts būtu paprasījusi viņiem padomu, gudrona daudzuma novērtējums noteikti būtu bijis precīzāks un pastāvētu iespēja saņemt atbilstošāku Eiropas finanšu atbalstu."

Labā ziņa šajā stāstā ir tā, ka kopš vasaras sākuma gudrona daudzums Dienvidu dīķos vismaz vizuāli ir mazinājies, taču Inčukalna sērskābā gudrona Dienvidu un Ziemeļu dīķi aizvien ir bīstamākie vides objekti valstī. To attīrīšanu paredzēts īstenot līdz 2019. gadam.