27.08.2015 16:42

Solis pretī drošākai virtuālajai videi un jauniem e-pakalpojumiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jānis Palkavnieks: Apstiprinot jeb verificējot sava profila īstumu www.draugiem.lv/verifikacija, “Draugiem.lv” lietotāji oficiāli apliecina savu identitāti sociālajā tīklā. Profilu var verificēt, izmantojot savu personas apliecību jeb eID karti, kurā aktivizēts elektroniskais paraksts. Līdz ar verifikāciju iegūtā zaļā ikona pie profila garantē, ka vārds un uzvārds ir tāds pats kā eID kartē. Jānis Palkavnieks: Apstiprinot jeb verificējot sava profila īstumu www.draugiem.lv/verifikacija, “Draugiem.lv” lietotāji oficiāli apliecina savu identitāti sociālajā tīklā. Profilu var verificēt, izmantojot savu personas apliecību jeb eID karti, kurā aktivizēts elektroniskais paraksts. Līdz ar verifikāciju iegūtā zaļā ikona pie profila garantē, ka vārds un uzvārds ir tāds pats kā eID kartē. Einārs Binders

Sociālais portāls "Draugiem.lv sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un citiem partneriem nedēļas vidū iepazīstināja ar pirmo sociālo tīklu verifikācijas risinājumu, kurā lietotājs pats var veikt sava profila verifikāciju jeb savas digitālās personības īstuma apstiprinājumu.

Ir pakalpojums, būs lietotāji

Valstī pašlaik Latvijas Republikas personas apliecības, ko mēdzam dēvēt par ID kartēm, ir apmēram 440 tūkstošiem iedzīvotāju. Kartes īpašniekiem ir iespējams aktivizēt elektroniskā paraksta funkciju, ko jau ir izdarījuši no 30 līdz 40 procentiem personas apliecību īpašnieku. Tieši aktivizēto karšu jeb elektroniskā identifikācijas karšu (eID karte) lietotājiem paveras iespējas sociālajā portālā "Draugiem.lv" apliecināt savu digitālo identitāti.

Taču tas ir tikai pirmais solis jaunu e-pakalpojumu klāstā, ko piedāvās ne tikai sociālie tīkli, piemēram, iespēju nobalsot portālā "manabalss.lv", bet iespēja ar laiku pārņemt funkcijas, kuras virtuālajā pasaulē varēja paveikt, izmantojot interneta bankas piekļuvi.

Pagaidām ikdienā gan mēs, gan mūsu bērni sastopamies gan ar vēstulēm no nezināmiem ļaudīm, kas mums piedāvā lielas loterijā vinnētas summas, gan draudzības piedāvājumiem sociālajos tīklos, kurus sniedz cilvēki, kas var slēpties aiz izdomātiem vārdiem un lietot svešas fotogrāfijas, gan komentētājiem, ieskaitot interneta "troļļus" par kuru patieso identitāti mēs neko nezinām.

"Jaunais digitālās identitātes risinājums sekmēs drošību e-vidē. Tāpēc aicinām izstrādātājus šo bezmaksas instrumentu izmantot jaunu pakalpojumu saņemšanas veidu radīšanā. Piemēram, digitāli īstiem lietotājiem vairs nevajadzēs internetbanku nobalsošanai "manabalss.lv", bet veselības aprūpes iestāde varēs būt droša, ka nodod analīžu rezultātus īstajam cilvēkam, nevis vienkārši nosūta e-pastā," iepazīstinot ar jauno e-pakalpojumu sacīja "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Viņš gan neprognozēja, cik ātri jaunais pakalpojums ieviesīsies, taču jau pagājušajā trešdienā savu profilu bija verificējuši vairāki desmiti sociālā tīkla "Draugiem.lv" lietotāji.

Verifikācijas risinājumu veido "Draugiem.lv" sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centru. Veicot sagatavošanos profila verifikācijai, dators tiek sagatavots arī turpmākai e-pakalpojumu un e-paraksta lietošanai.

Digitālā identitāte veicina drošību internetā

"Jāapzinās, ka drošība virtuālajā vidē ir tikpat svarīga kā jebkur – uz ielas, transportā, mājoklī un citur. Iespēja verificēt profilu ir solis uz drošāku e-vidi, jo šādi iespējams pārliecināties par profila īstumu un izvairīties no viltvāržiem, kuri uzdodas par citu personu nozieguma veikšanas nolūkos. Profilu nozagšana un viltošana ir aktuāla ne tikai slavenību vidū. Lai maskētos zem cita vārda un veiktu ļaunprātīgas darbības, iespējams izmantot jebkura cilvēka profilu," atgādināja Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas vecākais inspektors Mārtiņš Brižs.

eID kartes iespējas paplašinās

Kā uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs Gatis Ozols, eID karte noder savas identitātes apliecināšanai klātienē un internetā, dokumentu elektroniskai parakstīšanai un ceļošanai, kā arī saziņai ar privāto sektoru, piemēram, bankām, apdrošināšanas kompānijām un citiem e-parakstam draudzīgiem uzņēmumiem.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Personu apliecinošu dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts paziņoja, ka mērķis ir panākt, lai eID kartes izmantošana interneta vidē kļūtu tikpat vienkārša un ērta, kā, piemēram, pases uzrādīšana klātienē.

Tāpat viņš piebilda, ka aktivizēt e-parakstu eID kartē var jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde klientu apkalpošanas centrā.