28.05.2012 11:54

Aicina uz kursiem "Mēs un globalizācija"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Rīgas Latviešu biedrība rīko trīs dienu bezmaksas priekšlasījumu un diskusiju kursu par latviešu un citu tautu un to kultūru likteni globalizācijas un tās izraisīto pasaules radikālo pārvērtību (tehnoloģiskās revolūcijas, migrācijas, nacionālās un reliģiskās identitātes nivelēšanas, ekonomiskā kara) apstākļos.

Kursā tiks skatīti interesantiem šobrīd pieejamākie avoti, sniegts ieskats globālisma vēsturē un izcelsmē, aplūkoti globalizācijas izplatības iemesli, transnacionālo korporāciju politika attiecībā pret resursu ieguves vietām, globalizācijas jomas, tās "plusi" un "mīnusi" - kā tā iespaido cilvēces vispārējo attīstības gaitu - tehnoloģiskais progress, tā demokratizācija un "cena" - cilvēkvides, humanitāro vērtību degradācija, globalizācijas ietekme uz reliģiskajās vērtībās balstīto tradicionālo etnisko kultūru un saskarsmes veidiem.

Kursā dalībnieki iepazīsies ar globalizācijas sekulāro (Pērkinss, Štiglics, Kleina u.c.) un baznīcisko kritiku (Pasaules baznīcu Apvienības un citi nozīmīgi dokumenti). Tiks aplūkota migrācija un integrācija kā likumsakarīgas globalizācijas sekas, kā arī tā sekas reliģiskai un etniskai saskarsmei. Tiks iepazīta lokālisma un etniskuma ideja, tās pastāvēšanas iespējas globalizācijas laikmetā un izvērtēta reliģisko un kultūras vērtība, patriotisma loma šodienas situācijā, kā arī viena no piedāvātā risinājuma - kultūrkanona iespēja.

Globalizācija, migrācija un integrācija Latvijā ir nesena parādība, tāpēc tai nepieciešama īpaša, kritiska (objektīvi izvērtējoša) pieeja, jo neviena parādība nav tikai melna vai balta. "Iespējams, ka mēs kopā nonāksim pie viena no zināmiem secinājumiem - risinājums ir mūsu kristīgajā kultūrā jau pieejamais - savas etniskās un reliģiskās identitātes apzināšanās un personības izkopšana, aicina kursu vadītājs Dr. theol. Guntis Kalme. "Te nav šablonu, tas ir aizvien radošas pieejas jautājums. Bet varbūt ir vēl kāds cits risinājums bez šī?"

Nodarbību veids: lekcijas, diskusijas, radošais darbs grupās. Pedagoģiskā attieksme: "pozitīvā provokācija" - domāsim paši!

Interesenti aicināti pieteikties uz kursu "Etniskās un reliģiskās saskarsmes loma starpkultūru komunikācijā" (tas notiek Rīgas latviešu biedrības projekta "Programmu izstrāde un ieviešana starpkultūru dialoga un komunikāciju prasmju attīstībai personām, kuras sniedz pakalpojumus trešo valstu valstspiederīgajiem" ietvaros). Tas būs īpaši noderīgs starpkultūru dialoga prasmju un komunikācijas attīstības jautājumos, stiprinot valsts iestāžu darbinieku, vietējo pašvaldību pārstāvju, sociālo darbinieku, biedrību un nodibinājumu pārstāvju, mediju pārstāvju u.c. speciālistu spēju īstenot, uzraudzīt un novērtēt pasākumus, sniedzot pakalpojumus trešo valstu valstspiederīgajiem, kas pārstāv dažādas kultūras un tradīcijas, un izveidojot sadarbības modeļus, lai tie kļūtu par starpkultūru multiplikatoriem.

Pieteikties var pa tālruni 67222932; 29529712 vai rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Dalībnieki lūgti norādīt vārdu, uzvārdu, savas pārstāvētās organizācijas nosaukumu, tālruņa numuru un e-pastu.

Nodarbības notiks Rīgas Latviešu biedrības namā 29., 30., 31., maijā. 29. datumā tās sākas plkst. 12; pārējās dienas – plkst. 10.

Kurss tiks lasīts arī 4., 5. un 6. jūnijā. 4. datumā tas sāksies plkst. 12, pārējās dienās – plkst. 10. Kursu vada Dr. theol. Guntis Kalme (Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).