25.05.2012 14:59

ĢMO – zinātnes triumfs pārtapis postā

Autors  Karina Bērziņa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ĢMO – zinātnes triumfs pārtapis postā arhīvs

Terminu "gēns" 1909. gadā radīja dāņu zinātnieks Vilhelms Johansens. Tolaik ģenētiķim pat ļaunākajos murgos nerādījās, ko drīzumā zinātne izdarīs ar šo atklājumu.

Ģenētiskās inženierijas aizsākums meklējams pagājuša gadsimta septiņdesmitajos gados, kad tika radīti pirmie ģenētiski modificētie organismi. Lietojot specifiskus fermentus, kas spēj sašķelt un sašūt DNS, kā arī DNS plazmīdas, kļuva iespējams veikt šo DNS noteiktā fragmenta pārnešanu uz citu organismu.

Pateicoties gēnu inženērijai, neticamā ātrumā tika radīti ģenētiski modificēti pārtikas produkti, kas satur jaunas, līdz šim cilvēka ēdienā nebijušas sastāvdaļas.

Pirmais gēnu inženierijas objekts bija cilvēka zarnu trakta nūjiņa Escherichia coli, kurā tika ievadīta sveša DNS. Kopš tā laika izveidoti dažādi organismi - vīrusi, mikroorganismi, augi un dzīvnieki ar dažādām neparastām īpašībām; sākusies to izmantošana medicīnā, pārtikas ieguvē un citās dzīves jomās. Izmantojot ģenētiski modificētus organismus (ĢMO), radīti pārtikas produkti: pienskābās baktērijas, raugi, fermentu preparāti piena produktu pārstrādei, dzērienu ražošanai, jaunas olbaltumvielas saturošs piens, ģenētiski modificēti graudaugi, eļļas augi.

Gēna iešūšana notiek piecos etapos:

1. DNS, kas satur izvēlēto gēnu, tiek izdalīta no konkrētā organisma šūnas. Izdalīto DNS sadala mazākos fragmentos, kas tiek atdalīti viens no otra.

2. Interesējošais gēns izdalītā DNS fragmentos tiek izsekots, noķerts un pārvietots ar griezējfermentu.

3. Gēns tiek pievienots DNS, kuram ir nesēja funkcija. Tad to ievieto šūnā, kuru izmanto saturošo interesējošo gēnu vektora pavairošanai.

4. Kad gēnu kopijas pavairotas pietiekamā daudzumā, tās no vektora tiek pārvietotas ar griezējfermentu.

5. Gēna kopija tiek iekļauta auga vai dzīvnieka reproduktīvās šūnas vienā hromosomā, un gatava pāriet nākamajā ģenerācijā.

Žurkas mirst no ĢMO

Krievijas Zinātņu akadēmijas doktore Irina Jermakova veica eksperimentu, kurā žurku mātīšu barībai grūsnības laikā un pēcnācēju aprūpes periodā pievienoja kompānijas "Monsanto" ražoto, pret raundapu (nezāles iznīcinošu herbicīdu) izturīgo sojas pupiņu miltus. Citām žurku mātītēm ēdienkartē tika iekļauti ģenētiski nepārveidotas sojas milti; vēl cita žurku mātīšu grupa vispār netika barota ar sojas miltiem.

Rezultātā 36% žurku mātīšu, kuras ēda ģenētiski pārveidotu soju, pēcnācēji piedzima ar samazinātu svaru, bet 55,6% mazuļu, kas piedzima ar ģenētiski modificēto soju barotām mātītēm, nomira trīs nedēļu laikā pēc dzimšanas! Mātītēm, kas tika barotas ar normālu soju, neizdzīvoja tikai 9% pēcnācēju un žurkām, kuru ēdienkartē soja netika iekļauta, nomira 6,8% pēcnācēju. Žurku un cilvēka organisma morfoloģiskā un bioķīmiskā struktūra ir ļoti līdzīga, un tas padara pētījuma rezultātus vēl satraucošākus, apstiprinot ģenētiski modificētas pārtikas ietekmi uz mātēm un viņu bērniem.

Jāatceras, ka žurku un cilvēka organisma struktūra ir ļoti līdzīga, un tas padara pētījuma rezultātus vēl satraucošākus, apstiprinot ģenētiski modificētas pārtikas ietekmi uz mātēm un viņu mazuļiem.

ĢMO – atkarības pamats

Visvairāk augus ģenētiski pārveido lauksaimniecības ķimikāliju ražotājas korporācijas. Lielākā daļa šobrīd audzēto jauno augu ir izturīgi pret kādu tās pašas firmas ražotu herbicīdu, kas iznīcina visus nepārveidotos augus. It kā veiksmīga cīņa pret nezālēm, bet apkārtējā vidē un pārtikā nokļūst vairāk ķimikāliju, rodas pret herbicīdiem izturīgas nezāles, iet bojā derīgie kukaiņi un putni, tiek apdraudēta bioloģiskā lauksaimniecība, zemnieki kļūst atkarīgi no vienas kompānijas. Nereti augi tiek modificēti, lai no tiem iegūtās sēklas nebūtu dīgtspējīgas, tāpēc zemniekiem ik gadu jāpērk jaunas sēklas, kas savulaik izsauca masveida zemnieku pašnāvības Indijā.

Čekistu cienīgas metodes

ĢMO biznesā viens no skandalozākajiem uzņēmumiem ir ASV firma "Monsanto". Kā vēsta Oskara balvai nominētās dokumentālās filmas "Korporācija "Ēdiens"" veidotāji, firma ir patentējusi sēklas, tādējādi liedzot zemniekiem tiesības tās pavairot un gadu tūkstošiem senu tradīciju pārvēršot autortiesību pārkāpumā. Firmas spiegi ap ražas novākšanas laiku burtiski siro ap zemnieku laukiem, tiekot pat izsludinātas atlīdzības kaimiņiem, kas ziņo par "Monsanto" tiesību pārkāpumiem un tad vainīgajiem nākas šķirties no krietnām naudas summām. Tā kāds zemnieks šķinis pupas, kaimiņš paziņojis to "Monsanto" aģentiem un drīz vien melni tērpti vīri bijuši klāt.

Ko gribu, to audzēju

ĢMO sniedz iespēju ražu iegūt ar mazākiem zaudējumiem un zemnieki, kas uzsākuši audzēt graudaugus, kuros neaug nezāle vai kartupeļus, kurus neēd kolorado vaboles, būs grūti pārliecināt atgriezties pie vecajām metodēm un tā ir viņu izvēle, taču bites no šiem modificētajiem augiem pārnes putekšņus uz kaimiņa lauku. Šādos apstākļos mēs itin drīz varēsim aizmirst par bioloģiskajām saimniecībām, par ekoloģiski tīru pārtiku, jo viss pamazām tiks saindēts. Ikvienam no mums ir iespēja paust savu viedokli un iebilst pret to, ka mūsu novadā tiek audzēti ĢMO. Jebkura fiziska persona var uzrakstīt domei iesniegumu un tas tiks izskatīts. Pašvaldība var noteikt aizliegumu audzēt ĢMO uz laiku, kas nav mazāks par pieciem gadiem.