24.05.2012 09:58

Pēc pieciem līdz desmit gadiem Latvijā gadā dzims tikai aptuveni 10 000 bērnu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Analizējot demogrāfiskās tendences Latvijā, eksperti situāciju vērtē kā ļoti satraucošu.

Tā prognozē Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) Cilvēkkapitāla attīstības darba grupas locekļi. Speciālisti tika uzsvēr, ka dzimušo bērnu skaits samazinājies uz pusi – no 40 000 līdz 42 000 jaundzimušajiem 80. gadu nogalē līdz aptuveni 19 000 jaundzimušajiem 90. gadu nogalē.

Turklāt pēc pieciem līdz desmit gadiem Latvijā gadā varētu piedzimt vien aptuveni 10 000 bērnu. Vidējais bērnu skaits uz vienu sievieti Latvijā samazinājās līdz kritiski zemajam līmenim - 1,1 bērnam, aģentūru LETA informējis Prezidenta preses dienests.

Lai saglabātu iedzīvotāju skaitu nemainīgu vajadzīgs, lai vidēji sievietēm būtu 2,2 līdz 2,3 bērni. Aizvien vairāk nepieciešamas ģimenes, kurās ir vismaz trīs bērni, uzskata SAK paspārnē strādājošā darba grupa.

Cilvēkkapitāla attīstības darba grupa kā galveno mērķi izvirza mērķtiecīgu un sistēmisku ilgtspējīgas nācijas izveidi un attīstību, īpaši akcentējot nācijas demogrāfisko atjaunošanos, katra valsts piederīgā labklājību un sabiedrības saskaņotu attīstību, tādējādi sekmējot valsts ilgtspējīgu attīstību.