18.05.2012 15:42

Bērnam jājūt robežas, lai izaugtu par personību

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Siguldas novada bibliotēkā 19. maijā pulksten 13.00 turpināsies sarunu cikls "Kāpēc bērnam vajadzīgas robežas?".

 

Šajā reizē psiholoģe Maruta Līvena ar vecākiem pārrunās tēmu "Kāpēc īslaicīgas ciešanas ir laba pamācība jūsu bērnam un kā tās padarīt par savu sabiedroto jeb objektīvā novērtējuma likums".

"Robežas nosaka, kas mēs esam, un kas mēs neesam. Jebkura neizpratne par to, kas man ir jādara un kas nav jādara, par ko atbildu es un par ko atbild citi, nosaka vajadzību pēc robežām," par sarunu ciklu stāsta M. Līvena. "Ja cilvēkam agrā bērnībā nav attīstījusies robežu izjūta, rodas problēmas. Lūk, dažas no tām: nespēja pateikt "nē" cilvēkiem, kuriem neko nenozīmē otru apvainot, un izbeigt viņu apvainojošo uzvedību. Neprasme pieņemt otra atteikumu un cienīt viņu uzliktās robežas. Spēja kļūt par manipulācijas vai "spēļu" objektu citu rokās. Nespēja aizstāvēt savu viedokli un produktīvi risināt radušos konfliktus."

Robežu nospraušana ir aizsardzības veids un savas dvēseles saglabāšana, jo robežu uzdevums ir ielaist cilvēkā labo un pasargāt no ļaunā. Pateicoties robežām, cilvēks jūtas kā personība, var ieklausīties savās vajadzībās un saprast tās, jo pretēji ir grūti atdalīt savas vajadzības no citu cilvēku vajadzībām, norāda psiholoģe.

"Bērni, kurus māca ieklausīties savās vajadzībās un uztvert tās kā kaut ko atsevišķu no apkārtējo vajadzībām, dzīvē iegūst patiesas priekšrocības," viņa turpina. "Viņi spēj parūpēties par sevi un savu "es" un izvairīties no dvēseles traumām. Bērniem nepieciešams zināt, ka viņiem ir izvēles brīvība. Apgūstot prasmes pieņemt lēmumus atbilstošus vecumam, bērni izjūt drošības jūtas un varu par personisko dzīvi. Viņiem ir jāiemācās arī uzņemties atbildību par savu izvēli un savas rīcības sekām. Un jau no maza vecuma bērniem ir jāapgūst prasme pieņemt arī vecāku, brāļu, māsu un draugu robežas."

Tikšanās ar psiholoģi Marutu Līvenu sarunu ciklā "Kāpēc bērnam vajadzīgas robežas?" notiek divas reizes mēnesī. Nākamā būs 26. maijā pulksten 13. Tās tēma - "Kaprīzes nevar turpināties mūžīgi. Protests pret slikto - galvenā bērna robeža jeb reakcijas likums".

Uz sarunām vecāki var nākt kopā ar bērniem, jo, kamēr pieaugušie pārspriedīs psiholoģiskus jautājumus, mazuļi Bērnu literatūras nodaļā klausīties daiļdarba lasījumu un nodarbosies ar radošās aktivitātēm.