16.05.2012 13:38

Mākslīgo apaugļošanu vispirms gribētu pilnām, tradicionālām ģimenēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Vairums aptaujāto atzīst: tā ir derīga un slavējama iniciatīva, bet cerībām par to, ka tuvākajā laikā tā varētu radikāli mainīt demogrāfisko situāciju, nez vai ir pamats.

Sākot ar šā gada nogali, valsts plāno sākt apmaksāt medicīniskās apaugļošanas procedūru tiem, kam kļūt par vecākiem liedz neauglība. Ieceres īstenošanai atvēlēti divi miljoni latu.

Vairums portāla "Apriņķis.lv" aptaujāto atzīst: tā ir derīga un slavējama iniciatīva, bet cerībām par to, ka tuvākajā laikā tā varētu radikāli mainīt demogrāfisko situāciju, nez vai ir pamats. Atbildēs uz jautājumu par to, kam līdzekļu ierobežotības dēļ uz šo procedūru būtu jādot tiesības pretendēt vispirms, lielākoties izskan atbalsts ģimenēm, kurās bērnu audzinātu gan māte, gan tēvs.


"Tas varētu būt kā papildu pasākums, bet atrisināt dzimstības problēmu viens pats gan nez vai spētu," skeptiska ir daudzbērnu ģimeņu biedrības "Māra" bijusī vadītāja Liena Teterovska. "Vientuļajām mātēm un vientuļajiem tēviem ne. Tā tomēr ir ģimenes lieta. Viendzimuma pāriem arī ne," viņa atbild uz jautājumu, kam, ņemot vērā līdzekļu ierobežotību, būtu vispareizāk ļaut pirmajiem pretendēt uz bezmaksas procedūru, un atzīst: tiem vajadzētu būt pāriem, kuru materiālais stāvoklis neļauj pašiem procedūru apmaksāt.

"Jūtami dzimstību neietekmēs, bet ģimenēm [kam šāda procedūra nepieciešama] būs liels atbalsts," par valsts finansētā mākslīgās apaugļošanas projekta tuvo nākotni teic ginekoloģe Ingrīda Šilberga. "No vienas puses, no sociālā viedokļa tas it kā būtu pareizi, bet, no otras puses, visiem jāmaksā nodokļi, visiem viss pienākas vienādi," ārste atbild uz jautājumu par pretendentu iespējamo diferenciēšanu atkarībā no turības. Viņa atzīst: nav apstrīdams, ka vispilnvērtīgāk bērns aug ģimenē, kurā ir gan tēvs, gan māte, bet bezmaksas apaugļošanas pretendentu iespējamu "sijāšanu" atkarībā no ģimenes stāvokļa komentēt atturas.

Latvijas Bērnu foruma labas gribas vēstniece Laura Rubīna uzskata: ilgtermiņā iniciatīva varētu būtiski ietekmēt demogrāfisko situāciju. "Daudziem pāriem nespēja radīt bērnus ir katastrofa. Kas var būt labāks par to, ka valsts piešķir kaut vai mazumiņu naudas, lai vismaz nelielai daļai šo pāru sapnis piepildītos! Tiem, kas [procedūru] spēj apmaksāt, būtu jāsaprot tie, kas [šim mērķim naudu] sakrāt nevarēs," L. Rubīna aicina būt solidāriem un mazāk turīgos pretendentus rindā uz bezmaksas pakalpojumu palaist pa priekšu. "Manuprāt, pirmajām vajadzētu būt [tradicionālajām] ģimenēm, nevis vientuļajiem vecākiem vai viendzimuma pāriem, jo [dabiska ceļā] bērni taču dzimst ģimenēs, kurās ir mamma un tētis.

"Skaidrs, ka bērnam vislabāk augt, ja pie vienas rokas ir tēvs, pie otras – māte. Domāju, jāsāk ar [tradicionālajām] ģimenēm, un, ja nauda paliek pāri, var domāt par pārējiem," uzskata Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka padomnieks, bijušais bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks. "Laba lieta tautas izdzīvošanas un atveseļošanas "paketē", bet nedomāju, ka tas ir milzīgs sasniegums demogrāfijas uzlabošanā. Tas būtu līdzīgi kā atnākt uz onkoloģisku operāciju, uzlikt pūderi un plāksteri un domāt, ka problēma ir atrisināta," viņš vērtē risinājuma efektivitāti.