16.05.2012 10:14

Paraksti ar pievienoto vērtību jeb atbalsts ungāru tautai turpina augt

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kopš konferences "Vai Ungārijas jaunā konstitūcija izmainīs Eiropu", kas notika 14. martā, cilvēki visā valstī ir parakstījušies par atbalstu gan ungāru tautai, gan tās jaunajā konstitūcijā paustajām vērtībām.

Šobrīd ir savākti apmēram 800 parakstu Ungarijas atbalstam, taču joprojām cilvēki turpina sūtīt parakstītās veidlapas (atgādinām, ka arī portālā "Aprinķis.lv" var lejuplādēt parakstu lapas).


Kā atzīst viens no konferences rīkotājiem Jānis Rožkalns, savāktos parakstus cilvēki turpina nest gan uz Latvijas Kristīgā Radio, gan "Rīgas Aprinķa Avīzes" redakcijām, gan arī iesniedzot individuāli.

"Vēl vakar vairākas parakstu lapas atnesa mācītājs Atis Voickovskis, bet vienā lapā ir parakstījusies arī visa Vestarda Šimkus ģimene. Citās lapās var atpazīt daudzus Saeimas deputātus, māksliniekus, mūziķus, juristus, žurnālistus," viņš stāsta.

J. Rožkalns uzskata, ka plašsaziņas līdzekļiem vajadzētu vairāk informēt lasītājus, klausītājus un skatītājus par tik būtisku notikumu visas Eiropas mērogā, kāda ir jaunā Ungārijas konstitūcija un tas attīstības ceļš, ko šī valsts izvēlējusies iet. "Šim attīstības modelim var piekrist vai nepiekrist, taču būtisks pavērsiens tas ir noteikti," uzsver J. Rožkalns. "Plašas diskusijas trūkums sabiedrībā ir apgrūtinājis parakstu vākšanu, taču tam ir arī pozitīvais efekts, jo par katru parakstu var teikt, ka šis cilvēks tagad par Ungāriju un tās jauno konstitūciju zina vairāk."

"Šī nav parasta parakstu vākšana, tāpēc, ka cilvēki parasti nezina (un tas ir arī saprotams), kas ir Ungārijas jaunā konstitūcija un ko tā paredz, tāpēc jebkuram parakstu vācējam ir gari un plaši jāskaidro, jāstāsta. Bieži ir tā, ka vienu parakstu nākas gaidīt pat vairākas dienas, jo cilvēki paši grib izlasīt, iepazīties, lai būtu pārliecināti par parakstīto. Tāpēc, kaut kopējais parakstu skaits nav pārāk liels, uzskatām to par nopietnu atbalstu ungāriem un viņu pamatlikumā paustajām vērtībām, jo atbalstītāju vidū ir vairāki deputāti, eksministri un sabiedrībā zināmi ļaudis, piemēram, mācītājs Pēteris Eisāns, ārsts Pēteris Biķis, deputāts Imants Parādnieks, baņķieris Inesis Feiferis, eks-ministrs, deputāts Ainars Baštiks, mūziķis Artis Gāga, pianists Vestards Šimkus, deputāts Einārs Cilinskis un citi."

Cilvēki ir parakstījušies zem vēstules, kurā ir minēts arī konkrēts aicinājums: "Mēs, Latvijas sabiedrības pārstāvji apliecinām, ka arī mums ir tuvas Ungārijas pamatlikumā minētās pamatvērtības un mēs tās vēlētos redzēt arī Latvijas Satvermē."

"Ļoti gribētos cerēt, ka arī mūsu valstī šis aicinājums tiks uzklausīts, un amatpersonas, kuru varā ir lemt tautas likteni, to ņems vērā, ja Latvijā notiks darbs pie jaunas Satversmes vai Satversmes grozījumiem," pauž J. Rožkalns.

Kopš 2. maija Ungārijai ir jauns prezidents Jānošs Āders, kura vērtības ir tās pašas – savas valsts labklājība balstīta uz ungāru nacionālām un garīgām vērtībām. Arī jaunievēlētais Ungārijas prezidents ir paziņojis: "Par prieku visiem garīgo vērtību piekritējiem Eiropā, Ungārija turpini drosmīgi iet izvēlēto ceļu, stipri stāvot par augstu morāli, godaprātu, ticību un kuplām ģimenēm."

J. Rožkalns atzīst, ka vienlaikus, kas ir īpaši iepriecinoši, mūsu atbalsta akcijas ir būtiski satuvinājušas mūsu valstis. Jau 15. martā, Ungārijas valsts svētku uzrunā, premjers Viktors Orbans īpaši pieminēja notikušo konferenci Rīgā. Aprīlī bija ieplānota plaša Ungārijas valdības un Baznīcas pārstāvju delegācijas viesošanās Latvijā, un tikai negaidītās prezidenta vēlēšanas lika to pārcelt uz vēlāku laiku.

Bet, ceturtdien, 17. maijā, Rīgas domes rīkotajā starptautiskajā Rīgas Ģimenes forumā "Dabīga ģimene kā vērtība un valsts prioritāte" pirmais referents būs Ungārijas Republikas Sociālo, ģimenes un jaunatnes lietu ministrs Miklošs Soltežs (Miklos Soltesz). "Un, kas mums ir īpaši svarīgi, referāta beigās ir paredzēts svinīgi pasniegt ministram mūsu atbalsta vēstuli ar visiem parakstiem. Taču tās vēstules, kuras vēl tupinās pienākt, iesniegsim Ungārijas vēstniecībā Rīgā," norāda J. Rožkalns.

Foruma tiešraidi visas dienas garumā varēs vērot portālā "Apriņķis.lv", un šoreiz būs arī iespēja komentēt un uzdot savus jautājumus konferences dalībniekiem ar portāla starpniecību. Foruma sākums – pulksten 9.30.