13.05.2012 12:33

Vērmanes dārzā iepazīstina ar inovatīvām vannām senioriem

Autors  Karina Bērziņa
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Baldones mākslas skolas direktors Tālivaldis Muzikants demonstrē vannas maketu. Baldones mākslas skolas direktors Tālivaldis Muzikants demonstrē vannas maketu. Karina Bērziņa

12. maijā Rīgā, Vērmanes dārzā Eiropas Savienības Dārza svētku laikā bija iespēja skatīt Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina nodaļas audzēkņu veidoto izstādi "Draudzīgs senioram".

Pasākumā piedalījās arī Baldones mākslas skolas direktors Tālivaldis Muzikants, kurš ir izveidojis senioriem draudzīgas vannas modeli.

"Ideja radās, skatoties uz avokado augli, tāpēc arī vannai dāvāju nosaukumu "Avokado". Forma ir piemērota cilvēka ķermenim, un tas nozīmē arī ūdens ietaupījumu. Pakāpiens paredzēts vecāka gadagājuma cilvēkiem, kam grūti pacelt kājas pāri vannas malai. Pēc vannas uz pakāpiena var arī apsēsties, lai apkoptu kājas vai uzvilktu zeķes," stāsta T. Muzikants.

Viņš atklāj arī, ka par ideju ir ieinteresējies kāds vannu ražotājs un pastāv iespēja, ka drīzumā Latvijas sirmgalvji varēs arī savās mājās izbaudīt šo komfortu. Šāda vanna varētu izmaksāt aptuveni tikpat, cik parastās stūra vannas.

Viņa kursabiedrs Mārtiņš Linde demonstrēja pulksteni "Krāsu scenārijs vannasistabā". Laikrādis nosaka, kādas krāsas apgaismojums konkrētajā diennakts stundā cilvēkam vairāk vēlams. Tiesa, apgaismojumu var regulēt arī manuāli, un tas pielāgojas cilvēka sirdsdarbībai.

Savukārt jaunā dizainere Līga Šnore izveidojusi dušas telpu ar sēdeklīti. "Ideju aizguvu no pirts lāvas. Tā nu izveidoju pie sienas nolaižamu sēdeklīti, lai sirmgalvim dušā nav jāstāv kājās, lai var apsēsties un ērti nomazgāties, stāsta L. Šnore. "Sēdus ir ērtāk mazgāt kājas, bet, saliekot vairākus modeļus kopā, var arī izveidot kaut ko līdzīgu lāvai, uz kuras var pat apgulties,"

Grīdā ir iebūvēts padziļinājums, kur sakrājas netīrumi, ko pēc dušas lietošanas var ērti iztīrīt, savukārt caurumiņi veido Laimas slotiņas rakstu. Kā paskaidroja dizainere, tas ir tāpēc, lai visa negatīvā enerģija aizskalojas prom.

Skatītāju vērtējumā par labāko tika atzīts T. Muzikanta darbs.

Līga Šnore demonstrē saliekamu dušas soliņu.Līga Šnore demonstrē saliekamu dušas soliņu.

Vannas ar pakāpienu makets jeb vizualizācija uz datora - kā tā varētu izskatīties dzīvē. Vērmanes dārzā bija izstādīts tikai fragments no šīs vannas – 1/3 daļa dabīgā izmērā, lai cilvēki varētu izmēģināt, cik viegli ir iekāpt un izkāpt.Vannas ar pakāpienu makets jeb vizualizācija uz datora - kā tā varētu izskatīties dzīvē. Vērmanes dārzā bija izstādīts tikai fragments no šīs vannas – 1/3 daļa dabīgā izmērā, lai cilvēki varētu izmēģināt, cik viegli ir iekāpt un izkāpt.

Reklāmas stendi - katram projektam savs.Reklāmas stendi - katram projektam savs.