02.02.2015 13:06

"Ausīši" kļūst par gada vārdu; nevārda godā – "aplikācija"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Ausīši" kļūst par gada vārdu; nevārda godā – "aplikācija" Latviešu valodas attīstības kopa, sociālā vietne "twitter.com"

Vārds "ausīši", kas apzīmē ausu sildītājus, iecelts gada vārda godā, bet nevārda nomināciju saņem vārds "aplikācija". Savukārt par gada spārnoto teicienu autoriem šogad jau atkal kļuvuši politiķi.

Gada vārda autore ir kādas meitenes mamma, kura trāpīgo vārdu lietojusi, apzīmējot ausu sildītājus.

Bet par gada nevārdu pasludinātais vārds "aplikācija", kas apzīmē programmatūru datoram vai citai ierīcei, ir neveikli latviskots anglicisms. Speciālisti norāda, ka šī vārda vietā pareizāk būtu sacīt "lietotne".

Par gada spārnoto teicienu atzīts eksistenciālais tandēms: Ingunas Sudrabas "Nē, tā es neesmu" komplektā ar Artusa Kaimiņa "Tu zini, kas es esmu?".

Tāpat jāpiemin, ka gada spārnoto teicienu finālistu sarakstā iekļauti arī tādi teicieni kā "Lēti politiķi maksā dārgi", "Induļa un Ārijas kredīts", "Mēs vēlamies tev pačukstēt kādu noslēpumu", "Nācija ir šokā", "Masu dezinformācijas līdzekļi".

Savukārt teicienam "Cik tas ir latos?", atceroties un godinot Latvijas valsts valūtu un pagājušos laikus, tika piešķirta veicināšanas balva.

Akcija "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" šogad norisinājās jau divpadsmito reizi. To organizē Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa, Latvijas Rakstnieku savienības un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija.

Pērn par gada vārdu pasludināja vārdu "pašbilde", kas apzīmē ar mobilā tālruņa kameru iemūžinātu pašportretu. Bet nevārda gods tika piespriests valodas telpā ražīgi sazēlušajai atvasinājumu kopai "dīli, dīlošana, dīlot", par kuras popularizētāju uzskata bijušo izglītības ministru Robertu Ķīli. Savukārt par iepriekšējā gada spārnoto teicienu atzina Valsts prezidenta Andra Bērziņa atziņu "Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās!".