08.05.2012 00:23

Aicina grozīt Bērnu tiesību aizsardzības likumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Konferences „Es gribu dzīvot" rīkotāji vēlas, lai valsts bērna „tiesības uz dzīvību" garantē „no ieņemšanas brīža".

Aprīlī Rīgā noritējušās konferences „Es gribu dzīvot: Aborts - medicīniska manipulācija vai bērna nogalināšana?" rīkotāji valsts augstākajām amatpersonām nosūtījusi rezolūciju. Kā stāsta iniciatīvas grupas pārstāve juriste Natālija Lazukina, konferences dalībnieku izvirzīto priekšlikumu vidū ir ierosinājums Bērnu tiesību likumā noteikt „bērna tiesības dzīvot kopš ieņemšanas brīža". Rezolūcijā minētie ierosinājumi ieviest jauninājumus izglītības sistēmā un tiesību normās, pēc konferences dalībnieku domām, popularizētu ģimeniskās vērtības un uzlabotu demogrāfisko situāciju Latvijā.

"Sievietei ir tiesības lemt par savā ķermenī augošo dzīvību, taču pašreizējie likumi Latvijā neparedz līdzvērtīgu aizsardzību mazajam, vēl nedzimušajam bērniņam. Uzskatām šo situāciju par nepieņemamu un steidzami labojamu," raksta rezolūcijas autori. Viņi atsaucas uz Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas trešo pantu, kas garantē "tiesības uz dzīvību, brīvību un personas neaizskaramību", un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas otro pantu, kas aizliedz "ar nodomu atņemt dzīvību, izņemot ja tiek izpildīts tiesas spriedums pēc apsūdzības noziegumā, par kuru likums paredz sodu".

Konferences darba grupa pauž uzskatu, ka "nepieciešams līdzsvarot sievietes un bērna tiesību aizsardzību", tāpēc sagatavojusi grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likuma septītajā pantā: „Katram bērnam no ieņemšanas brīža ir neatņemamas tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību." Likuma grozījumu priekšlikums nosūtīts visām Saeimas frakcijām un valsts augstākajām amatpersonām.

"Atjaunotās Latvijas neatkarības laikā esam zaudējuši apmēram 500 000 nedzimušu bērnu, tāpēc demogrāfiskās situācijas risināšanai uzskatām par nepieciešamu iestāties par šādu visneaizsargātāko nākamo Latvijas iedzīvotāju tiesībām, aizstāvot viņu iespējas dzīvot un attīstīties," uzskata rezulūcijas nosūtītāji. "Lai mainītu šo situāciju un ierosinātu likuma grozījumus ir nepieciešams vismaz piecu deputātu paraksti un iesniegums Saeimas prezidijā vai Valsts Prezidenta iersosinājums," piebilst grozījumu iniciatori, solot informēt Latvijas sabiedrību par likumprojekta tālāko gaitu un apzināt, kuri deputāti ir atbalstijuši likumprojekta tālāko virzību.

Konferences „Es gribu dzīvot" rīkotāji ir J. Čakstes Demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība, biedrība "Latvijas Ordeņu brālība" un fonds "Moral Revolution".