06.12.2014 13:15

Kopā ar Siguldas mākslas skolas bērniem gatavojamies Ziemassvētkiem – darinām svētku rotu eglītei

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas Mākslas skolas audzēkne Viktorija atklāj, ka nākotnē vēlas kļūt par mākslinieci, kurai pašai būtu savs bizness – svētku dekoru meistardarbnīca. Siguldas Mākslas skolas audzēkne Viktorija atklāj, ka nākotnē vēlas kļūt par mākslinieci, kurai pašai būtu savs bizness – svētku dekoru meistardarbnīca. Einārs Binders

Gatavojoties Ziemassvētkiem, vieglāk svētku eglīti rotāt ir ar veikalā iegādātiem spīguļiem, taču foršāk ir, ja rotājumus izgatavo pats, jo tad tie tapuši no tavas sirds.

To zina stāstīt mazie meistari Siguldas mūzikas un mākslu skolā "Baltais flīģelis", kuri portālam "Apriņķis.lv" ierādīja dekoru darināšanas mākslu.

Siguldas mākslas skolā visas telpas ietērptas svētku rotā, pie griestiem šūpojas apaļas filca bumbas, bet kāpnēs iekārtie papīra eņģeļi ik reiz savicina savus spārnus, kad mazie mākslinieki traucas pa kāpnēm uz kādu no nodarbībām. Siguldas mākslas skolas skolotāja Klinta Eigenfelde teic, ka šonedēļ visi audzēkņi cītīgi gatavojas kādam īpašam pasākumam, kas ik gadu pirms ziemas saulgriežiem notiek skolā, – Rūķu darbnīcai.

"Rūķu darbnīca ir tāds īpašs pasākums, kad bērni kopā ar saviem vecākiem darina svētku rotājumus eglītei, cep piparkūkas, muzicē," stāsta skolotāja, kura arī pati gatavo Ziemassvētku dekorus, lai tos vēlāk pašā svētku dienā dāvātu draugiem un radiem.

Viņa saka, ka bērni svētkiem gatavojas ļoti laicīgi, jau teju visu decembri tiekot radīti svētku rotājumi, kurus audzēkņi gatavo, gan lai greznotu skolas klases telpas, gan lai izrotātu svētku eglīti mājās.

"Man ļoti patīk taisīt Ziemassvētku rotājumus. Esmu jau sataisījusi desmit dažādus rotājumus, eglītes, papīra mēnestiņus un saulītes, virtenes, kā arī dekorus, ko paredzēts likt pie sienas," stāsta deviņus gadus vecā Viktorija, kurai, pēc mazo kolēģu stāstītā, rotājumu pagatavošana padodas vislabāk. Tāpat mazā Viktorija atklāj, ka nākotnē vēlas kļūt par mākslinieci, kurai pašai būtu savs bizness – svētku dekoru meistardarbnīca.

Papīra un pērlīšu rota eglītei

Starp papīru kalniem, košām izbārstītām pērlītēm, šķēru švirkstoņu un kņadu mēs kopā ar Siguldas jauno mākslinieku paaudzi gatavojām svētku rotas eglītei, kas nav ne grūti, ne sarežģīti.

Jaunā deviņus gadus vecā māksliniece Viktorija stāsta, ka, lai pagatavotu šo svētku dekoru, nepieciešams krāsains papīrs, lineāls, papīra nazis, īlens, lāpāmā adata, lina aukliņa un krāsainas pērlītes.

Sagriežam krāsainu papīru divus centimetru platās garās strēmelēs. Papīra vietā var arī izmantot mežģīnes vai greznu audumu.

Papīra strēmeli brīvi salokam tādā kā "garmoškā", katru locījuma vietu veidojot mazliet mazāku par iepriekšējo. Kad tas izdarīts, pa vidu locījuma vietai ar īlenu izduram caurumu, kas paredzēts pērlīšu joslai.

Ieveram adatā aukliņu, uzsienam tai galā mezgliņu un uzveram uz tās pirmo pērlīti. Ar adatu izduram cauri pirmajai papīra kārtai un veidojam egles "stumbriņu" no krāsainām pērlēm. Tad atkal lāpāmo adatu duram cauri nākamajai papīra kārtai un turpinām pērlīšu joslas darināšanu, līdz esam nonākuši līdz pašai egles galotnei. Kopā ar Siguldas mākslas skolas bērniem darinām svētku rotu eglītei galā, izveidojam cilpu un iekaram svētku rotu eglītē.