28.11.2014 17:42

FOTO: Lai gaišs pat vistumšākajā laikā. Kā top Adventes vainagi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Lai gaišs pat vistumšākajā laikā. Kā top Adventes vainagi Einārs Binders

"Šogad, veidojot Adventes vainagus, jūtam, ka gribas atgriezties pie latviskā un dabiskā," saka Siguldas ziedu salona "Puķu Elvis" saimniece, floristikas meistare Elita Vīna.

"Adventes vainagu pamatiņus šogad vijam no priežu zariņiem, salmiem, veidojam no koka ripiņām, magoņu galviņām," stāsta Elita Vīna. "Dekorēšanai izmantojam čiekurus, mazus ābolīšus, kastaņus, ozolzīles, kanēļa standziņas, rožu ziedlapiņas, zīda lentītes, putnu spalviņas.

Cilvēkiem, kuri vainagu vēlas pirkt, ir ļoti atšķirīgas vēlmes, tāpēc mēs piedāvājam visdažādākos risinājumus – sākot ar tradicionālo Ziemassvētku vainagu ar skujiņām, svecītēm un ābolīšiem. Garas, slaidas sveces vainagam piešķir īpašu eleganci. Vecākiem, kuriem mājās ir mazas meitiņas, varētu patikt vainadziņi no rožu ziedlapiņām. Askētiskuma cienītājiem esam izveidojušas vainagu no koka ripiņām, kas rotāts ar četrām greznām svecēm. Netradicionālu risinājumu cienītājiem varētu patikt vainags, kas aptīts ar speciāli šim nolūkam adītu šalli.

Ņemot vērā to, ka visi vainagi ir izgatavoti no sausiem materiāliem, esam padomājušas arī par šā dekora ugunsdrošību. Resnās stabiņa vai bumbas veida sveces līdz galam nekad neizdeg, tāpēc pati svece kalpo par tādu kā svečturi. Turpretī garajām svecēm noteikti ir vajadzīgs stabils svečturis. Drošs risinājums ir stikla svečturi, kuros liek tējas svecītes.

Birojiem gatavojam Adventes vainagus stikla traukos, kas ir gan eleganti, gan ugunsdroši.

Tos cilvēkus, kuri paši vēlas gatavot Adventes vainagu, mēs aicinām uz veikalu kā uz izstādi, ko ar veikala "Elvi" saimnieka labvēlību esam izvietojušas pašā veikala centrā, lai cilvēkiem ir ērti tos apskatīt, lai viņi var priecāties, pasmelties idejas un ierosmes savam vainagam. Ziedu salonā piedāvājam nopirkt gan Adventes vainaga pamatnīti, gan svečturus un floristikas materiālus, kas vajadzīgi darbam. Katram, kurš vēlas, labprāt sniedzam arī padomus vainaga pagatavošanā.

Klasiskais Adventes vainags

Vainaga pamatnīte veidota no priežu zariņiem, jo tie nebirst un būs koši zaļi visu Adventes laiku. Četras sarkanas sveces, četras sarkanas pušķī sasietas lentītes, mazi ābolīši, izkaltēti kastaņi, sausi čiekuriņi, zaļa floristikas stieplīte, knaibles, šķēres.

Katrā dekorā iedur aptuveni 5 cm garu stieplīti, lai tos var nostiprināt vainagā. Katrā svecē ieduram divas floristikas stieplītes, kuru gali sasildīti uz sveču liesmas. Nostiprinām tās vainaga pamatnē. Pie katras sveces iespraužam pušķī sasietu sarkanu lentīti.

Vainagu dekorējam ar ābolīšiem un čiekuriem. Tos vainagā izvietojam pēc izjūtas.

Gatavo vainagu novietojam telpā tā, lai tuvumā nav viegli uzliesmojošu priekšmetu un plandošu aizkaru.