11.11.2014 10:31

Aptauja Saulkrastos: Ko mums nozīmē 11. novembris jeb Lāčplēša diena?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kopš 1990. gada 11. novembris – Lāčplēša diena – kalendārā ir iezīmēts kā kritušo varoņu piemiņas diena, kad atceramies Brīvības cīņās kritušos karavīrus.

Biruta, mājsaimniece:
Man šķiet, ka 11. novembris ir viena no nopietnākajām dienām kalendārā. Pārējie svētki – Jāņi, Ziemassvētki – nāk ar prieku, bet šie nes līdzi skumjas. Pieminot Brīvības cīņas, es arvien biežāk saprotu, ka toreiz savu dzīvību atdeva daudz jaunu cilvēku. Es to vērtēju ļoti augstu.
Aivars, pensionārs:
Vienmēr esmu stāvējis tajā pusē, kur ir armija un karavīri. Tāpēc man 11. novembris saistās ar daudzu latviešu puišu izlietajām asinīm – sākot ar Nāves salu un Tīreli. Arī mans tēvs izgāja Pirmo pasaules karu no pirmās līdz pēdējai dienai, bija Krievijā un vēlāk, atgriezies Latvijā, piedalījās Brīvības cīņās. Taču par mūsu neatkarību cīnījās ne tikai latvieši, bet visu šeit dzīvojošo tautību karavīri.
Rita, pensionāre:
Zinu, ka 11. novembris saistās ar mūsu brīvības iegūšanu, bet ikdienā gan neko daudz tuvāk par to es neesmu aizdomājusies.
Arkādijs, pašnodarbinātais:
Lāčplēša dienā pieminam Bermonta padzīšanu no Latvijas. Lai arī tas bija sen, tomēr notikumi, kuros par mūsu brīvību krita latviešu puiši, noteikti ir jāatceras. Viņi taču negāja karot kaut kur par svešām interesēm, bet cīnījās paši par savu zemi un brīvību!

Foto - Einārs Binders