09.11.2014 14:17

FOTO: Ādažu militārajā bāzē piemin kritušos karavīrus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Ādažu militārajā bāzē piemin kritušos karavīrus Einārs Binders

Piektdien Nacionālo bruņoto spēku karavīri Ādažu bāzē pieminēja savus miera misijās Afganistānā un Irākā kritušos biedrus. Šogad pirmo reizi Karavīru naktī piemiņas vietā NBS kritušajiem karavīriem svecītes nolika arī sabiedroto spēku pārstāvji – amerikāņu un norvēģu karavīri.

Jau septīto gadu piektdienas vakarā pirms Lāčplēša dienas, Ādažu bāzē tika rīkots piemiņas brīdis starptautiskajās misijās kritušajiem karavīriem, uz kuru kā parasti bija aicināti arī viņu piederīgie. Karavīru nakts sākās Kadagas kapelā ar svētbrīdi, kuru vadīja kapelāns, kapteinis Raimonds Krasinskis. Pēc tam kritušo piederīgie, misiju biedri, ar kuriem kopā dienējuši kritušie, un Ādažu bāzē dislocētie karavīri nolika svecītes pie pieminekļa kritušajiem biedriem. Šogad pirmo reizi kopā ar NBS karavīriem piemiņas brīdī kopā bija arī mūsu sabiedrotie – norvēģu un amerikāņu karavīri.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes virsseržants galvenais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka pirms vairākiem gadiem tika pieņemts lēmums, veidot piemiņas vietu Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, kuri krituši Latvijas neatkarības labā, dienot dažādos starptautisko operāciju rajonos. Par pieminekļa vietu tika izvēlēta Ādažu militārā bāze. Pats piemineklis tiek veidots par karavīru ziedojumiem, kas tiek uzkrāti "Ādažu karavīru kluba" kontā "Nordea" bankā.

"Protams, pastāv iespēja, un tiek aicināts ziedot jebkurš, kuram ir svarīga mūsu karavīru piemiņa," uzsvēra vecākais virsseržants E. Joksts-Bogdanovs. Viņš norādīja, ka par četros gados iekrāto ziedojumu naudu gada laikā ir uzcelta pieminekļa pirmā kārta un piebilda: "Lai projektu pabeigtu pilnībā, mums vēl ir vajadzīgi 15,5 tūkstoši eiro."

Kopš 2004. gada starptautiskajās misijās Irākā un Afganistānā bojā ir gājuši septiņi karavīri: virsleitnants Olafs Baumanis 2004. gadā Irākā, dižkareivji Vitālijs Vasiļjevs un Gints Bleija – abi 2006. gada 27. decembrī Irākā, dižkareivis Edgars Ozoliņš 2008. gadā Afganistānā, seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs – abi 2009. gada 1. maijā Afganistānā un kaprālis Dāvis Baltābols 2009. gada vasarā Afganistānā. No kalnu apmācības Gruzijā 2012. gada vasarā neatgriezās NBS 1. kājnieku bataljona kaprālis Jānis Voitkevičs.