01.05.2012 00:23

Tiesībsarga konference: Nacionālās inteliģences cerību asni

Autors  Jānis Rožkalns, Latvijas Ordeņu brālība
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

26. aprīlī Tiesībsarga biroja Konferenču zālē četru stundu garumā 11 referenti (starp tiem: trīs doktori un trīs maģistri) stāstīja savas sagatavotās idejas, kā patreiz uz bērniem nomērķēto tukšo un biznesa lauskām pieblīvēto informācijas straumi pārvērst par uzmanības, krietnuma, atbildības, garīguma, mīļuma un skaistuma izglītības programmām.

Konferences sākumā skaidru reālo iespēju atskaites toni uzdeva Ungārijas vēstnieka G. Dobokai uzruna, kurā viņš stāstīja, kā ungāri, vēl nesen tāpat kā mēs grimstot veco komunistu un jauno liberāļu valsts pseido-programmu purvā, īsā laikā ir mainījuši valsts kursu un bezjēgu pārvērtuši dzīvības ceļā, kas viņu tautā izsaucis vērtību pavasari.

"Izglītībai ir nacionāli-stratēģiska nozīme. Būt par ungāru un eiropieti ir atbildība. Ungāri nevēlas būt pakļauti notikumiem. Mūsu nācijas kredo viennozīmīgi pauž cieņu reliģijai, un nav šaubu, ka tās pamatos ir kristietības principi. Graudus ir jāatsijā no pelavām!" – tie ir tikai daži vēstnieka kunga citāti.

Vai arī Latvijā nesāktos atmodas pavasaris, ja līdzīgus paziņojumus sniegtu mūsu politiķi?!

Daudzkārt tika piesaukta mediju graujošā loma bērnu un jaunatnes audzināšanā. Dr. A. Mūrnieka vārdiem runājot: "Ģimene: tēvs-māte-bērns, un tur kaktā sēž tas ceturtais, zilais ekrāns, kurš māca mūs visus. Un nu klāt nācis vēl piektais – tas otrs ekrāns, internets, un tad ir jājautā: vai mēs valdam viņu vai viņš mūs?"

Vairākkārt izskanēja viedoklis, ka mums visiem kopā ir jāiet tajā virzienā, kur paredzama vienošanās sabiedrības trīs galveno uzskatu kontekstā: kristīgās vērtības – folklora – sekulārā sabiedrība.

Ļoti izdzīvota bija Mērsraga pašvaldības vadītāja Laura Karlsona uzstāšanās. Pats būdams četru bērnu tēvs, viņš ar sāpošu sirdi atklāja, ka starp gada laikā aptuveni 1000 dokumentu apriti pašvaldībā nav bijis neviena par ģimeņu un bērnu patiesu atbalstu. Šī iznīcības proporcija ir patiešām biedējoša. Mēs vienkārši nedrīkstam tā turpināt!

Tomēr priecēja tas, ka referentiem pašiem bija sajūtams skaidrs kristīgi-konservatīvo vērtību fundaments. Viņu vārdi ir viņu dzīve. Ja tā, tad atbildes arī smagām un citādi bezcerīgām valsts problēmām nav tālu jāmeklē, tās ir pārbaudītas dzīvē, jau pielietotas savās ģimenēs, un konferencē izskanēja kā labi noformulēti programmas punkti. Tagad referentu un klausītāju kopdarbā tie visi jāiestrādā koneferences rezolūcijā iesniegšanai valsts izpildvarai.

Tādēļ liela uzslava jāizsaka Latvijas Juristu biedrībai par ungāriski drosmīgo referentu izvēli. Beidzot pēc 21 neatkarības gada, 50 okupācijas gadiem pirms tam, tātad kopā pēc 70 gadiem - mums nu bija iespēja piedalīties konferencē, kurā uzstājās nevis nelielu, naudas un varas labi bruņotu grupiņu pārstāvji, bet gan patiesi demokrātiskā vairākuma garīgie līderi. Jo kā zināms, mēs esam kristīga tauta. Te mēs redzējām nacionālās intetliģences pirmos asnus. Nu mums visiem kopā ir jāsargā, lai salnas tos nepārvar.

Konference tika pārraidīta video tiešraidē portālā "Apriņķis.lv", ko vēroja vairāk nekā 200 skatītāju dažādās Latvijas vietās.

Visi konferences video aplūkojami ŠEIT.