08.11.2014 12:36

Iesaka pavāre Česlava Domerblica: Mārtiņdienas zoss cepetis

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Reizi gadā – dēla Mārča vārda dienā – mājiniekus ar zoss cepeti palutina Ķekavas kafejnīcas "Kalnakrogs" pavāre Česlava Domerblica. Viņa labprāt dalās pieredzē, kā Mārtiņdienas mielastu gatavo savā virtuvē.

No tirgus pārnestu zosi noskalo, nosusina, mazliet aplaista ar eļļu un ierīvē ar garšvielām. Pilnīgi pietiek ar sāli, maltiem melnajiem pipariem un sakapātu ķiplociņu, jo zoss gaļai piemīt sava īpaša garša.

Liek ledusskapī un ļauj, lai aptuveni diennakti ievelkas.

Pirms cepšanas zosi liek uz plāts, kas pārklāta ar foliju. Putna vēderu piepilda ar antonovkas šķirnes āboliem, kas pirms tam nomizoti, atbrīvoti no serdēm un sagriezti šķēlēs. Zosi ietin folijā, liek uz plāts un ievieto cepeškrāsnī. Apmēram stundu cep, pēc tam sāk uzmanīt – ar koka irbulīti pārbauda gaļas mīkstumu. Kad tā nāk gatava, foliju paver vaļā, lai cepetim veidojas apetītelīga zeltaini brūna garoziņa.

Tad uz plāts zosij blakus saliek dārzeņus – palielos gabalos sagrieztus burkānus, daiviņās sadalītus kartupeļus. Pēc kāda brīža pievieno ziedkāpostu rozetes un cukini, ja garšo.

Zosi cepot, jāraugās, lai tā būtu mīksta, bet nepārceptos, jo tad tā juks ārā.

Gatavo zoss cepeti liek uz cepeša šķīvja, apkārt kārto krāsnī ceptos dārzeņus. Pie šī garšīgā un sātīgā svētku mielasta var pasniegt glāzi sarkanvīna un augļus.