01.10.2014 13:33

Seniora palīgs – internets

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Seniora palīgs – internets www.piesledzieslatvija.lv

"Pirms diviem gadiem, kad aizgāju uz senioru datorkursiem "Pieslēdzies, Latvija!", es pratu tikai to, ko bērni man mājās bija parādījuši."

Tā teic Dace Engere, kura šogad saņēma starptautisko "e-Citizen" jeb "e-Pilsoņa" sertifikātu. "Pirmajos bezmaksas senioru datorkursos, ko pirms diviem gadiem apmeklēju Carnikavas pamatskolā, es sāku aptvert, cik plašas iespējas paver dators un kā tās varu izmantot ikdienā."

"Iemācījos veikt maksājumus internetā, atrast vajadzīgo informāciju, pārkopēt un izdrukāt to. Uzzināju, kā datorā lejuplādēt attēlus no fotoaparāta, un ieguvu minimālu priekšstatu par bilžu apstrādi ar datorprogrammu "Photoshop". Kursu beigās saņēmu mācību grāmatiņu, kurā varēju ieskatīties, līdzko radās vajadzība atgriezties pie nodarbībās pārrunātajām tēmām," turpina kundze.

Pirms gada D. Engere pieteicās uz nākamajiem senioru datorkursiem "Pieslēdzies, Latvija!", ko rīkoja uzņēmums "Lattelecom". Par tiem viņa saka: "Ja pirmajos kursos es centos saprast, ko man māca, un darīju to, ko lika, otrajos jau biju tik zinoša, ka varēju uzdot jautājumus un saņemt atbildes. Man bija daudz vieglāk uztvert pasniedzēja stāstījumu.

Interesanti bija taisīt tabulas "Excel" programmā. Šo kursu beigās bija jākārto eksāmens, kurā vajadzēja parādīt prasmi darboties ar datoru un izmantot interneta iespējas. Piemēram, bija jāuzraksta vēstule un jāprot to nosūtīt adresātam. Eksāmenu izturēju un saņēmu starptautisko "e-Citizen" jeb "e-Pilsoņa" sertifikātu."

Ar kursos iegūtajām prasmēm carnikaviete ir apmierināta. "Jo vairāk izmantoju datoru, jo mazāk man ir laika," smaidot atzīst D. Engere. "Arvien vairāk gribas meklēt un lasīt internetā, kā arī izmēģināt, kā iegūtās zināšanas darbojas reālajā dzīvē. Pateicoties kursiem, es visus rēķinus maksāju tikai internetbankā. Tuviniekiem esmu pasūtījusi preses izdevumus. Arī pēc teātra biļetēm vairs nebraucu uz Rīgu, bet pērku tās internetā, sēžot mājās pie datora.

Biju pat ceļojumā uz Santktpēterburgu, ko paši sev noorganizējām, – internetā pasūtīju autobusa biļetes un rezervēju vietas viesnīcā. Pirms braucieniem uz Bulgāriju un Itāliju savācu informāciju par šīm valstīm – par interesantām vietām, ko tajās ir vērts apskatīt, par naudu, kādu tur lieto norēķinos, tradīcijām un cilvēku paradumiem, lai izvairītos no negaidītiem pārsteigumiem. Viss izdevās labi.

Tā kā dzīvoju Carnikavā, uz galvaspilsētu, pateicoties interneta pakalpojumiem, braucu daudz retāk. Ietaupu gan laiku, gan naudu."

Dace Engere: "Jo vairāk izmantoju datoru, jo mazāk man ir laika."/ Foto: no personīgā arhīvaDace Engere: "Jo vairāk izmantoju datoru, jo mazāk man ir laika."/ Foto: no personīgā arhīva