21.09.2014 08:32

Aicina palīdzēt dievnama atjaunošanā Ropažos

Autors  Krišjānis Bulle, Ropažu Evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aicina palīdzēt dievnama atjaunošanā Ropažos publicitātes

Ropažu baznīcai kā vienīgajam dievnamam visā novadā ir liela kultūrvēsturiskā vērtība.

Taču ārēji majestātiskā celtne zaudē savu pievilcību, pārkāpjot tās slieksni, – to zina ropažnieki un mūsu viesi. Neraugoties uz īpaši patīkamo un mierpilno sajūtu, kādu sniedz mūsu baznīca, tā tomēr arvien vēl ir lieciniece briesmīgajiem postīšanas gadiem, kad vienīgie "ilgdzīvotāji" izrādījās dievnama mūri. Ir atjaunots tornis, tikko salabots esošais jumts, un no attāluma varētu šķist, ka Ropažu baznīca ir kārtībā. Un tomēr, līdz atbilstošam un cienīgam skatam vēl ļoti daudz jādara gan fasādes, gan – daudz vairāk – iekštelpu remontdarbos.

Ropažu draudze, cik spēdama, to visu dara sadarbībā ar ikgadēju novada domes atbalstu, jo Ropažu baznīca nav tikai evaņģēliski luteriskās draudzes mājas. To īpaši spilgti piedzīvojam katru gadu Ziemsvētkos, kad baznīcā svētkus svin teju visu konfesiju kristieši – ropažnieki, kopīgā dievkalpojumā. Tāpat daudzi ir apmeklējuši lekcijas dievnama jubilejas gadā, senās mūzikas koncertus vai – pavisam nesen – laikmetīgās dejas festivāla performanci. Un noteikti arī turpmāk baznīca būs atvērta ikvienam pasākumam, kas nav pretrunā ar dievnama primāro uzdevumu – sludināt Bībelē balstītu Dieva vārdu. Neapšaubāmi mums visiem būs patīkamāk atrasties sakoptā un mājīgā baznīcā.

Ir tiesa, ka lielās, vēsturiskās celtnes uzturēt un atjaunot ir vieglāk lielpilsētu daudzskaitlīgajām draudzēm, lai gan arī tām ne vienmēr tas izdodas, nepiesaistot atbalstu no malas. Vēl jo vairāk tas attiecas uz mazākām apdzīvotām vietām. Tāpēc arī mūsu novadā ir ļoti svarīgi, ka baznīcu – vienu no retajām vēsturiskajām celtnēm Ropažos – saglabāt nākamajām paaudzēm atbalstām visi kopā.

Ar šādu mērķi ir izgatavotas ziedošanas urnas, kas būs izvietotas dažādās vietās Ropažu ciemā – lai ikviens, kas grib piedalīties baznīcas saglabāšanā, to varētu ērti izdarīt. Savukārt Ropažu draudze apņemas regulāri informēt par saziedoto līdzekļu apjomu un izlietojumu. Ja kāds no atbalstītājiem vēlas ziedot kādam īpašam mērķim (piemēram, zvana iegādei, torņa starpstāvu un skatu laukuma izveidei, svētdienas skolas klases labiekārtošanai, ūdens un kanalizācijas pieslēgumam vai kam citam), to var darīt, pārskaitot savu ziedojumu ar norādi, kam tieši, šim mērķim īpaši izveidotajā norēķinu kontā. Tajā esošie līdzekļi tiek izlietoti TIKAI Ropažu baznīcas atjaunošanai.

Ziedojumu konts būs pieejams vizītkaršu formā pie ziedojumu urnām, draudzes vietnē www.ropazudraudze.lv, Ropažu dievnamam veltītajā lapā www.ropazubaznica.lv un šī raksta beigās.

Manuprāt, atjaunots Ropažu dievnams būs kā ieguvums visiem novada iedzīvotājiem, tā arī interesants un mieru sniedzošs pieturas punkts ikvienam ceļotājam, kas iegriežas Ropažos. No sirds sakām milzīgu paldies un vēlam Dieva svētību ikvienam, kas baznīcas atjaunošanu jau atbalstījuši vai vēl tikai grasās to darīt. Apvienojot spēkus, mums tas izdosies daudz raitāk.

P.S. Nesen uzzinājām, ka kāda Ropažu ģimene ir saglabājusi svečturi no Ropažu baznīcas vecā interjera. Tā ir nozīmīga liecība par dievnama iepriekšējo iekārtojumu. Tāpēc gribu iedrošināt visus, kas pie sevis glabā kaut ko no Ropažu baznīcas vecā interjera, to nodot atpakaļ baznīcai. Būsim ļoti pateicīgi par cauri laikiem saglabātajām vēstures liecībām. Atgriezts baznīcā, katrs sīkums vai lielāka lieta piešķirs mūsu baznīcai autentiskumu un vēstures elpu – kā nekā dievnams Ropažu centrā stāv jau 121 gadu!

Konts baznīcas atjaunošanai: LV25HABA0551038016874

Ropažu evaņģēliski luteriskā draudze

"Pilskalni", Ropaži, Ropažu nov., Rīgas raj., LV-2135
Reģ. nr. LV90000574380
AS "Swedbanka"