21.04.2012 12:02

Saeimā spriež par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimā spriež par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu arhīvs

Lai demogrāfijas problēmu kontekstā aktualizētu ģimenes politikas un ģimenes vērtību nozīmi, 17. aprīlī Saeimā notika konference "Par ģimenes vērtību aizsardzību un atbalstu".

To rīkoja biedrība "Asociācija "Ģimene"", Latvijas Pedagogu dome un Latvijas Audžuģimeņu biedrība sadarbībā ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju un Demogrāfijas lietu apakškomisiju, kā arī portālu "spektrs.com", informē biedrības "Asociācija "Ģimene"" valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze.

Konferencē piedalījās Saeimas deputāti, politiķi, augsta līmeņa ministriju ierēdņi, dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji un augstskolu mācību spēki. Savu redzējumu demogrāfijas un ģimeņu atbalsta politikā prezentēja eksperti, savukārt klausītāji varēja aktīvi piedalīties debatēs, izsakot priekšlikumus.

Lielās ieinteresētības dēļ konference ieguva plašu rezonansi, turklāt, neskatoties uz dažiem diametrāli pretējiem viedokļiem, dalībnieki bija vienprātīgi – ģimenēm ar bērniem vajadzīgs lielāks atbalsts, demogrāfijai jākļūst par prioritāti nevis formālitāti, bet dzīvē jāmazina abortu skaitu, jāuzsāk reemigrācijas politika, kā arī nepieciešama ģimenes vērtību popularizēšana plašsaziņas līdzekļos.

Balstoties uz ekspertu ziņojumiem un, ņemot vērā papildinājumus, konferences organizatori iesniedza Latvijas Republikas Saeimai, Latvijas Republikas prezidentam un Ministru kabinetam prasības, kurās aicina nekavējoši izstrādāt ģimenes atbalsta un aizsardzības likumu, noteikt demogrāfiju par ilgtermiņa prioritāti, t. sk. Nacionālajā attīstības plānā, palielināt demogrāfijas politikai veltītos līdzekļus līdz 2% no IKP, nodrošināt valsts atbalsta sistēmu krīzes situācijā esošām grūtniecēm, pilnveidot pieejamo atbalstu bērniem, vientuļiem vecākiem, aizbildņiem, audžuģimenēm.

Nepieciešams stiprināt laulības institūcijas, ģimenes, bērna kā vērtības prestižu, mainīt akcentus skolu programmās, aktualizējot ģimenes vērtību un tikumiska dzīvesveida nozīmi, iekļaut šīs tēmas valsts pasūtījumā sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Ģimenēm ar bērniem kā sabiedrības pamatvērtībai ir tiesības uz aizsardzību un nepieciešamo palīdzību no valsts. Konferences organizatori aicina visus labas gribas cilvēkus aktīvi līdzdarboties, lai panāktu demogrāfisko rādītāju uzlabošanos un veidotu Latviju par zemi, ar kuru gribam lepoties.