08.07.2014 15:28

Siguldā kultūras dzīvi vadīt palīdzēs Perudžas kultūras vēstniece

Autors  Andris Labanovskis
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzīvojot Lietuvā, Moniku ieintriģēja Baltijas valstis, un viņa ir ļoti laimīga, ka šobrīd ir iespēja pildīt kultūras vēstnieka pienākumus tieši Latvijā. Dzīvojot Lietuvā, Moniku ieintriģēja Baltijas valstis, un viņa ir ļoti laimīga, ka šobrīd ir iespēja pildīt kultūras vēstnieka pienākumus tieši Latvijā. publicitātes

No 1. jūlija līdz gada beigām Siguldas pašvaldība nodrošinās prakses vietu Umbrijas reģiona Perudžas (Perugia) provinces Itālijā kultūras vēstniecei Monikai Janevai, kura palīdzēs organizēt "Sigulda 2014" pasākumus.

Perudžas pilsēta 2019. gadā gatavojas kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Viens no sagatavošanās posmiem ir projekts, kas 12 jauniešiem, tostarp Monikai, nodrošina iespēju gūt praktisku organizatoriskā darba pieredzi citu valstu pilsētās, kas jau bijušas (Saloniki, Sibiu, Marseļa), ir (Ūmeo, Rīga) vai būs (Vroclava, Pilzene, Valleta) Eiropas kultūras galvaspilsētas.

Kā atzīst Siguldas novada Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte, Umbrijas reģiona pētniecības aģentūra, kas realizē Perudžas kultūras vēstnieku projektu, Siguldu par sadarbības partneri izvēlējās, novērtējot ieguldīto darbu, lai kļūtu par "Rīga 2014" sadarbības partneri, un organizējot "Sigulda 2014" pasākumus. Arī Perudža, 2019. gadā kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, pasākumu programmu vēlas veidot ciešā sadarbībā ar netālu esošo Asīzi pilsētu.

Sešu mēnešu laikā, ko Monika Janeva pavadīs Siguldā, viņai būs jāiegūst kultūras menedžmenta prakse, jāveic plānošanas un izpētes darbi, kā arī jāveido partnerības kontakti ar citu valstu kultūras iestādēm un kolektīviem. Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte ir pārliecināta, ka sadarbība ar vēstnieci būs abpusēji izdevīga, jo "Sigulda 2014" organizatoru komandā iesaistīsies darbinieks ar citas valsts pieredzi un, iespējams, citu redzējumu, kas var palīdzēt piesaistīt jaunus starptautiskos partnerus. J. Borīte uzsver, ka Siguldas pašvaldība Monikai dos uzdevumus, kas ir saistīti ne tikai ar kultūras, bet arī tūrisma jomu.

Perudžas kultūras vēstnieces Siguldā Monikas Janevas kaislība ir svešvalodas. Viņas bakalaura un maģistra grādi ir saistīti ar itāļu valodu un Itālijas kultūras popularizēšanu pasaulē. Monika ir strādājusi dažādās jomās un attīstījusi kultūras un biznesa saiknes starp savu dzimto zemi Maķedoniju un Itāliju. Monika veltījusi profesionālu un personisko uzmanību arī Itālijas uzņēmēju tirgus izpētei un investīciju potenciālam.

2013. gadā, Lietuvas ES prezidentūras laikā, Monikai bija iespēja strādāt Itālijas Kultūras institūtā Viļņā un piedalīties kultūras un komercpasākumu plānošanā un organizēšanā sadarbībā ar Itālijas vēstniecību un Itālijas tirdzniecības kameras asociāciju Lietuvā.

Dzīvojot Lietuvā, Moniku ieintriģēja Baltijas valstis, un viņa ir ļoti priecīga, ka šobrīd ir iespēja pildīt kultūras vēstnieka pienākumus tieši Latvijā. Monika uzskata, ka šis projekts ir svarīgs solis starptautiskas karjeras izveidē, ko viņa plāno turpināt arī nākotnē.

Papildu informācija pieejama: http://www.perugia2019.eu/en/ un http://www.umbriagiovani.eu/.