17.04.2014 07:36

Pierīgas pašvaldību policijas uzskata, ka "spaisa" izplatības apkarošana ir veiksmīga

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pierīgas pašvaldību policijas uzskata, ka "spaisa" izplatības apkarošana ir veiksmīga www.ogrenet.lv

Beidzot ir pieņemti likuma grozījumi, kas operatīvāk ļauj reaģēt un sodīt spaisa tirgotājus, izplatītājus un lietotājus. Pret to turpina cīnīties arī Pierīgas novadi.

Policija lūdz talkā sabiedrību, lai apkarotu jebko, kas saistīts ar šo psihotropo vielu.

Piemēram, Salaspils novada pašvaldības policija šogad aizturējusi un Valsts policijā (VP) nogādājusi 21 personu, pie kuras aizturēšanas laikā atradās polietilēna maisiņi ar nezināmas augu izcelsmes vielām, kas vēlāk izrādījās jaunās narkotiskās vielas jeb spaiss. Tāpat aizturētas septiņas personas, kuras bija acīmredzamā narkotisko vielu reibumā.

Gan pašvaldības, gan Valsts policijas darbinieki pastiprināti veica uzraudzību tirdzniecības vietā Enerģētiķu ielā 19, Salaspilī. VP no tirdzniecības vietas izņēma 84,69 gramus spaisa, bet kopumā izņemti un ekspertīzei nosūtīti 339 iepakojumi polietilēna maisiņu ar nezināmas izcelsmes vielu.

Tāpat policija pastiprināti veic novērošanu skolās, publiskos pasākumos, bāros, diskotēkās un citās izklaides vietās, lai nepieļautu narkotisko un psihotropo, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra aizliegto vielu lietošanu un glabāšanu.

"Pēc grozījumu Krimināllikumā stāšanās spēkā vienīgā tirdzniecības vieta, kas bija novada teritorijā, vairs nedarbojas. Policija pastiprināti uzrauga visu teritoriju, lai netiktu pieļauta spaisa tirgošana uz ielas un citās vietās. Līdz šim nav konstatēts neviens šāds tirdzniecības gadījums," saka Salaspils novada pašvaldības policijas priekšnieks Dzintars Strožs.

Arī Olaines novada pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību inspektore Daiva Gaišā informē, ka patlaban Olaines novadā nav nevienas spaisa tirdzniecības vietas, bet arī pirms grozījumiem likumdošanā Olainē šī problēma neesot bijusi izteikti aktuāla.

Tāpat Ādažu novada teritorijā nav nevienas spaisa tirdzniecības vietas. Ādažu pašvaldības policija gan vairākkārt saņēmusi informāciju par personām, kuras ved spaisu no Rīgas un, iespējams, lieto to. Par tādiem gadījumiem Ādažu pašvaldības policija informējusi VP darbiniekus, kā arī vairākkārt uz aizdomu pamata pārbaudījusi personas, kuras, iespējams, lieto šo bīstamo vielu. Taču aizdomas par to neapstiprinājās, tāpat pie šīm personām netika atrasts nekas aizdomīgs. 

Papildus tam likumsargi Ādažos veica aktīvus profilaktiskus pasākumus bērnu un jauniešu vidū, lasot lekcijas par likumpārkāpumiem un atbildību un to, kas notiek, kad lieto spaisu.

Ādažu pašvaldības policija situāciju ar spaisa lietošanu un izplatīšanu Ādažu novadā nesaskata kā īpaši aktuālu. "Aktīva profilaktiska darba ietvaros netika iegūta informācija, ka spaiss izplatās vai kāds to realizē novada teritorijā. Uzskatām, ka Ādažu novadā ir iedzīvotāji, kuri lietojuši spaisu, bet tā iegādāta Rīgā," sacīja Ādažu novada pašvaldības policijas priekšnieks Oskars Feldmanis.