30.03.2014 08:33

Salaspils – baznīcu pilsēta

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils patiesi var lepoties ar skaistu pastaigu vietu gar pašu Daugavas krastu – uz vienu pusi no dambja paveras skats uz Daugavu, uz otru – pilsētas panorāma. Tālumā redzama Doles sala un HES, bet turpat netālu – Sv. Jura baznīcas drupas. Salaspils patiesi var lepoties ar skaistu pastaigu vietu gar pašu Daugavas krastu – uz vienu pusi no dambja paveras skats uz Daugavu, uz otru – pilsētas panorāma. Tālumā redzama Doles sala un HES, bet turpat netālu – Sv. Jura baznīcas drupas. Krišjānis Grantiņš

Salaspili mēs pazīstam kā padomju gados celtu pilsētiņu pašā Rīgas pievārtē ar galvaspilsētas cienīgām augstceltnēm, ražotnēm un urbanizāciju.

Taču patiesībā Salaspilij ir sena vēsture un tradīcijas, pašai savas leģendas, un tās vārds ierakstīts arī samērā nesenas vēstures lappusēs, kad par brīvību cīnījāmies barikādēs.

Daudziem Salaspils vārds nav svešs Nacionālā botāniskā dārza dēļ, kas ik gadu pulcē neskaitāmi daudz interesentu gan no Latvijas, gan ārvalstīm. Pēdējā laikā daudz dzirdēts, ka Latvijā ceļ jaunas vai atjauno vecās baznīcas. Taču ne bieži gadās, ka vienā mazā pilsētiņā tiek uzceltas trīs jaunas baznīcas. Tieši tā noticis Salaspilī, kur tagad savu baznīcu var apmeklēt gan pareizticīgie, gan luterāņi, gan katoļi. Un kāpēc gan ne, ja pat pilsētas senais vāciskais nosaukums ir Kirchholm jeb baznīcas sala.

Par kristietības aizsākumiem Salaspilī liecina vairs tikai drupas Daugavas krastā, taču reiz šeit slējās Sv. Jura baznīca. Leģenda vēsta, ka kāds mūks, grēkus izpirkdams, no Mārtiņsalas uz Daugavas labo krastu nesis granīta krustu. Tolaik vēl krastus savienojušas laipas. Cik tālu viņš krustu aiznestu, tai vietā jāceļ jauna baznīca. Tā arī mūks krustu aiznesis līdz vietai, kur uzcelta Sv. Jura baznīca. Pārciešot daudzu karu postījumus, baznīca atkal un atkal tika atjaunota, līdz to līdz galam nopostīja 20. gadsimtā, Rīgas HES būvniecības laikā.

Salaspilij liela nozīme bija arī 1991. gada augusta puča dienās. Šeit mazā, ne ar ko īpaši ievērojamā mājiņā Gaismas ielā divas diennaktis darbojās pagrīdes radiostacija. Pēdējo pārdesmit gadu laikā mājiņa gan ir vizuāli mainījusies, tomēr radio pults vēl joprojām atrodas turpat un liecina par mūsu vēstures lappusēm. Pēc radio ēkas ieņemšanas ēters klusējis vien 56 sekundes, līdz atskanējis no Salaspils. Tas ir pietiekami tuvu Rīgai, lai būtu gluži vai notikumu epicentrā, un pietiekami tālu no blīvi apdzīvotām vietām – pašā Salaspils nomalē. Tomēr no Salaspils elektrotīklu apakšstacijas tas pa elektrotīklu iekšējo sakaru sistēmas telefona vadu sūtīts uz Valmieru un no turienes raidīts gaisā.

Latvijas neatkarības pretinieki ļoti centušies šo radio staciju atrast, taču nesekmīgi. Pati sistēma bijusi ļoti veca, izmantota jau kara laikā. Ziņu par šo līniju nav bijis ne dokumentos, ne arī ziņu pienesēji par to ko zinājuši.

Salaspilī ik uz soļa kaut ko būvē, remontē un atjauno. Pēdējie lielākie darbi veikti izglītības iestāžu un sporta būvju modernizēšanas, renovēšanas un būvniecības jomā. Nesen renovēta skola, atklāts sporta centrs, turpinās darbs pie 1. vidusskolas ceturtā korpusa, kur atradīsies mācību telpas vidusskolas klasēm un ķīmijas, fizikas, darbmācības u.c. kabineti, kā arī peldbaseins.

Pavasaris ir laiks, kad gribas iet ārā, doties garākā pastaigā ar kājām vai aizbraukt ar auto un baudīt dabu, skatīt skaistas vietas, vārdu sakot, darīt kaut ko, kas nav darīts ziemā. Bet ikviens taču dzirdējis to, ka, pirms doties tālākā ceļojumā, vispirms jāiepazīst sava dzimtā pilsēta, novads, ciemats. Tāpēc "Rīgas Apriņķa Avīze" lasītājiem piedāvā rubriku "Pastaiga Pierīgā", kurā ar skatu no malas palūkosimies uz apdzīvotām vietām Pierīgā.

Salaspilij liela nozīme bija arī 1991. gada augusta puča dienās. Šeit mazā, ne ar ko īpaši ievērojamā mājiņā Gaismas ielā divas diennaktis darbojās pagrīdes radiostacija.Salaspilij liela nozīme bija arī 1991. gada augusta puča dienās. Šeit mazā, ne ar ko īpaši ievērojamā mājiņā Gaismas ielā divas diennaktis darbojās pagrīdes radiostacija.

 

Pilsētā ir divi kultūras nami un bibliotēka, taču netrūkst arī citādas "kultūras" iestāžu – spēļu zāļu, kas izvietojušās pilsētas centrā.Pilsētā ir divi kultūras nami un bibliotēka, taču netrūkst arī citādas "kultūras" iestāžu – spēļu zāļu, kas izvietojušās pilsētas centrā.