10.03.2014 07:33

Deputātiem domes sēdēs būs jārunā skaidrāk; ne visiem tīk audio un video ieraksti

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas novada domes sēdes tiešraidē vērojamas jau kopš 2011. gada. Ķekavas novada domes sēdes tiešraidē vērojamas jau kopš 2011. gada. ekrānuzņēmums no kekava.lv

Saskaņā ar "Likumu par pašvaldībām" vietējai varai jānodrošina domes sēžu ierakstīšana audioformātā un ierakstu ievietošana pašvaldības interneta vietnē.

Lai gan pašvaldību domes sēdes ir atklātas un teorētiski tajās var piedalīties ikviens interesents, tomēr gan telpu izmērs, gan tas, ka sēdes parasti notiek darbadienas vidū, ierobežo iespējas iedzīvotājiem klātienē vērot pašvaldību darbu. Tādēļ jau no 1. jūlija paredzēts, ka visām pašvaldībām būs jānodrošina domes sēžu audio­ieraksti un tie jāievieto novada interneta mājaslapā, lai ikviens tos varētu noklausīties.

Patlaban pašvaldību domes sēdes tiek ierakstītas audioformātā sēdes sekretāru vajadzībām, lai pēc tam tās atšifrētu un sagatavotu domes sēžu protokolus. Kamēr pārējās gatavojas, lai ieviestu likuma prasības, divu Pierīgas pašvaldību domes sēdes jau tagad ir iespējams vērot tiešraidē internetā.

Inčukalnā un Ķekavā – arī video

Divas Pierīgas pašvaldības – Ķekavas un Inčukalna – jau tagad nodrošina domes sēžu videoierakstus, kas pieejami pašvaldību mājaslapās.

Inčukalna novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Nolberga stāsta, ka vienu domes sēdi noklausās vidēji 30 interesentu un šāda iespēja ir kopš 2012. gada sākuma. Lai to nodrošinātu, iegādātas videonovērošanas ierīces, kuru izmantošana un ieraksta veikšana patlaban neizmaksā neko. Deputāti, apzinoties to, ka viņu uzstāšanos dzird un redz arī iedzīvotāji, runājot skaidrāk, skaļāk, vairāk mēģinot sevi akcentēt un izcelt. "Var teikt, ka viņi spēlē uz vēlētājiem," vērtē A. Nolberga.

Skatoties Inčukalna novada domes sēžu tiešraides, novērojām, ka daži deputāti gan reizēm piemirst, ka tiek novēroti un nekontrolē savu leksiku, savukārt citi ir pārlieku klusi un kautrīgi savos izteikumos.

Ķekavā tiek nodrošinātas domes sēžu videotiešraides, kā arī audioieraksti. Pēc novada domes sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļas vadītājas Vinetas Bērziņas teiktā, šo risinājumu, kas izmaksājis aptuveni 9000 latu (12 805 eiro), pašvaldība ieviesa jau 2011. gadā. "Zinot, ka sēdes tiek translētas tiešraidē, deputāti cenšas gan skaidri izteikties, gan arī labi izskatīties," norāda V. Bērziņa. Tā kā balsošana notiek elektroniski, nevis paceļot roku, audioieraksta klausītājam un tiešraides vērotājam, lai uzzinātu, kā kurš deputāts balsojis, jāskatās domes sēdes protokolā, kas pieejams mājaslapā.

Meklē risinājumus

Pārējās Pierīgas pašvaldības atzīst, ka pagaidām audioierakstus neveic, bet aktīvi gatavojas šim procesam. Mārupes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Kate Nītiņa ir pārliecināta, ka audioierakstu veikšana nebūs nekas sarežģīts. Pagaidām gan praktiski izmēģinājumi pašvaldībā nav sākti, bet notiek iepazīšanās ar likuma prasībām.

Stopiņu novads ticis jau soli priekšā. Kā stāsta novada sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa, pašvaldība sākusi testēt audioieraksta iekārtu. Ar parastu diktofonu veikt kvalitatīvu ierakstu neesot iespējams, tādēļ iegādāta apskaņošanas sistēma, un jau aprīlī plānots sākt domes sēžu audio­ierakstus. Ar tiem varēs iepazīties pašvaldības mājaslapā.

Ropažu novada dome jau tagad ieraksta domes sēdes audioformātā, bet šie ieraksti tiek izmantoti iekšējām vajadzībām sēdes protokola sastādīšanai. Pagaidām tie netiek publiskoti. Kā informē domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Koleča, lai nodrošinātu kvalitatīvu ierakstu, tiek apzināti iespējamie risinājumi un domes budžetā paredzēti līdzekļi ieraksta sistēmas iegādei.

Ropažos, tāpat kā daudzās citās pašvaldībās, viesojušies "Lattelecom" pārstāvji, kas, reaģējot uz šo likuma prasību, izstrādājuši savu risinājumu domes sēžu audioierakstiem un ierakstu glabāšanai uz "Lattelecom" servera jeb interneta "mākonī". Audioierakstu veikšana iekšējām vajadzībām nekādā veidā neesot ietekmējusi deputātu uzvedību domes sēžu laikā, atzīst I. Koleča. Deputāti īpaši nepiedomājot, kādus vārdus un izteicienus izvēlas domes sēdēs. Viņa gan neprognozēja, vai tas varētu mainīties tad, kad būs zināms, ka ieraksti tiks publiskoti.

Siguldai arī būs video

Siguldas novada pašvaldība plāno reizē ar audioierakstiem veikt arī videoierakstus, lai iedzīvotāji varētu vērot domes sēdes un citas aktu­ālas pašvaldības sanāksmes tiešraidē pašvaldības mājaslapā, stāsta Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Diāna Kondratenko. "2014. gada budžetā tika paredzēti līdzekļi atbilstošas audio un videoaparatūras iegādei – pašvaldība iegādājusies apskaņošanas sistēmu "Bosch CSS 900", kas sastāv no diskusiju sistēmas pults, 10 mikrofoniem ar statīviem un viena diskusiju vadītāja mikrofona. Vēl pašvaldība iegādāsies vienu radiomikrofonu domes sēdes ziņotājiem.

Tāpat būs nepieciešams dators un videokamera ieraksta veikšanai. Kopumā domes sēžu apskaņošanas nodrošināšana, lai tiktu ievērotas likuma normas, sasniedz 6000 eiro," norāda D. Kondratenko, piebilstot, ka Siguldas novada iedzīvotāji domes sēžu tiešraides un ierakstus pašvaldības interneta vietnē varēs sākt vērot jau no aprīļa.

Atvieglos izvēli vēlēšanās

"Lattelecom" pērn decembrī veiktā aptauja liecina, ka iedzīvotājus ļoti interesē domes sēžu audioieraksti. Teju katrs otrais aptaujātais atzinis, ka labprāt izmantos iespēju tos noklausīties. Iedzīvotāji uzskata, ka audioierakstu būtiskākie ieguvumi būs plašāka informācijas pieejamība, godīgāks un caurskatāmāks pašvaldības deputātu darbs un iespēja izvērtēt deputāta darbību amatā, lai atvieglotu izvēli nākamajās pašvaldību vēlēšanās, norāda "Lattelecom" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Zanda Šadre.

Katrs ceturtais respondents uzskata, ka audioieraksti ļaus identificēt aktīvākos deputātus un tos, kas sēdēs piedalās vien formāli, kā arī uzlabos savstarpējo komunikāciju, proti, deputāti debašu laikā runās konstruktīvāk, bez savstarpējiem apvainojumiem vai lamu vārdiem.