06.03.2014 07:22

Vai "spaisa" dūma ballīte turpināsies?

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai "spaisa" dūma ballīte turpināsies? arhīvs

Lai gan ārsti atzīst, ka nav iespējams apsteigt, tātad arī apturēt aizvien jaunu psihoaktīvu vielu sintezēšanu un nonākšanu apritē augu maisījumos, labā ziņa ir tā, ka kopš 1. marta Latvijā stājies spēkā pagaidu aizliegums vēl divām jaunām psihoaktīvajām vielām ‒ 5F‒AB-PINACA un AB-PINACA.

Ja nolemsi pamēģināt, zini – atpakaļceļa nav
"Aktīvas psihotropas un toksiskas vielas kā apreibināšanās līdzeklis nudien nav nekas jauns. Padomju gados ostīja līmi un benzīnu, sēja galvā plastmasas maisiņu ar aromātvielām un veica līdzīgu pašbendēšanos," atbildot uz jautājumu, kāpēc tieši tagad Latvijas Ārstu biedrība nolēmusi celt trauksmi par tā saukto legālo narkotiku "Spice", "Kratom", "Salvija" un citu izplatību, sacīja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis, kurš situāciju salīdzina ar sniega piku, kas ripo no kalna.

Viņa kolēģe ‒ Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve ‒ Inga Šmate skaidro, ka 2012. gadā veiktā pētījuma par narkotiku lietošanu izklaides vietās rezultāti atklāj, ka jaunās psihoaktīvās vielas no apreibinošiem augu maisījumiem, to skaitā "Spice" un citus sintētiskos kanabinoīdus, pusaudžu lokā ir pamēģinājuši 23 % puišu un 13 % meiteņu.

Arī narkoloģes Astrīda Stirna un Sarmīte Skaida apliecināja, ka ik dienu stacionārā nonāk kāds psihoaktīvu vielu lietošanas upuris. "Ja nav iespējams aizliegt šo vielu tirdzniecību vispār, jāsāk domāt par organizētu noziedzību valsts līmenī," uzsvēra A. Stirna.

Ārsti secinājuši, ka jau pats jēdziens "legālās narkotikas", ko ikdienā lieto, nozīmē to, ka šīs jaunās augu valsts un ķīmiski sintezētās psihoaktīvās vielas ir nopietna problēma, kas skar ne tikai Latviju, bet arī Eiropas valstis, Krieviju un ASV. Pēdējā laikā tradicionālo narkotiku lietotāji izvēlas citas, nekontrolējamas vielas, jo par to glabāšanu un lietošanu nedraud kriminālatbildība.

Narkologu pieredze liecina, ka, par spīti tam, ka cilvēks nonāk slimnīcā, viņš turpina šīs halucinogēnās un atkarību izraisošās vielas lietot arī turpmāk. "Šīs vielas no organisma izdalās ļoti lēni, un tieksme pēc tām, pat vienreiz pamēģinot, ir mežonīga. Ja pacients tās lieto atkārtoti un nonāk slimnīcā, tad jau vairs ne narkologu, bet gan psihiatru uzraudzībā. Šie cilvēki kļūst par hroniskiem psihiatrijas pacientiem," saka S. Skaida.

Arī psihoterapeite profesore Gunta Ancāne uzver, ka jaunietis atkārtoti lieto narkotiskas vielas to pašu iemeslu dēļ, kāpēc uzsācis, proti, lai apreibinošo vielu lietošanas ietekmē pārvarētu psiholoģisku diskomfortu, nedrošību utt. "Nereti vecākiem vajadzētu atņemt vecāku tiesības. Jājautā, kāpēc bērns nonāk līdz narkotiku lietošanai? Bērniem ģimenē nav emocionāla atbalsta. Ja mēs gribam ko mainīt, jāstrādā ar pieaugušajiem," uzsver G. Ancāne.

Diemžēl dažādu augu maisījumu, kas satur narkotiskas vielas, iegāde ir samērā viegla. Tās var nopirkt gan apšaubāmās tirgotavās, gan pilnīgi brīvi vairāk nekā 700 vietnēs internetā. Liela daļa šo vielu internetā pat tiek reklamētas.

Tāpēc LĀB prezidents Pēteris Apinis ierosinājis veidot izglītojošu reklāmas kampaņu, kas vizuāli rādītu "Spice" un citu sintētisko kanabinoīdu lietošanas reālās sekas.

Kaut ko iesākt tomēr ir iespējams

Par spīti tam, ka Saeimā ir ļoti grūti atrast tiesisko risinājumu, kā psihoaktīvu vielu tirgotājiem noteikt bargākus sodus, jau tagad jaunām psihoaktīvām vielām iespējams noteikt aizliegumu tās izplatīt uz gadu, iekams notiek izpēte.

Kopš 1. marta stājies spēkā SPKC izdots pagaidu aizliegums divām jaunām psihoaktīvajām vielām – 5F-AB-PINACA un AB-PINACA, kā arī to saturošiem izstrādājumiem. Abas minētās vielas ir aizliegts izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt.

Latvijā šīs vielas ir parādījušās nesen. Gan 5F-AB-PINACA, gan AB-PINACA pieder pie kanabinoīdu grupas, un tās identificētas arī Vācijā, Zviedrijā, Ungārijā, Turcijā, Beļģijā un Rumānijā.

Pērn SPKC aizliedza sešu psihoaktīvo vielu – 5F-AKB48, 5F PB-22, AB-FUBINACA, AKB48, AM-2201 indazolkarboksamīda analogs un 25I-NBOMe – un to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu.

Zināms, ka pagājušajā nedēļā Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti un virzīti tālākai apstiprināšanai Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību". Papildinājumi likumā paredzēti, lai aizliegtu gan šobrīd apritē konstatētās jaunās psihoaktīvās vielas, gan daļu no tām, kas varētu tikt sintezētas no jauna ar paredzamu psihoaktīvu iedarbību. Likumprojektā paredzēts aizliegt arī visas sešas patlaban pagaidu aizliegumā esošās jaunās psihoaktīvās vielas.

Kas tas ir
Visas astoņas vielas – 5F-AB-PINACA un AB PINACA, kā arī 5F-AKB48, 5F PB-22, AB-FUBINACA, AKB48, AM-2201, 25I-NBOMe, kas iekļuvušas SPKC aizliegto vielu sarakstos , ir tā sauktie vieglie zāļu maisījumi, ko pazīst kā marihuānas aizstājējus, "gandrīz" kā marihuānas cigaretes, sintētisko marihuānu, psihodēliskos medikamentus, "burvju līdzekļus" un tamlīdzīgi.

Piemēram, AB-PINACA jeb sintētiskā marihuāna radīta 2012. gada Japānā, 25I-NBOMe jeb "Cimbi-5" Berlīnes Brīvajā universitātē 2003. gadā. Tiesa, drīz vien pēc to parādīšanās tirgū tās parasti ir nonākušas aizliegto vielu sarakstos. Iemesls – solītā "laimes sajūta par lētu naudu" rada to lietotājiem psiholoģisku atkarību, nopietnas veselības problēmas un pat nāves draudus.

Pulverveida vai granulās safasētās vielas parasti pārdod paketēs, jau sasvērtas noteiktās dozās, un patērētājam atliek vien, piemēram, uztīt "Spice" cigareti, kas citur pasaulē pazīstama arī kā "Melnā mamba", vai pagatavot kokteili no "Kratom". Uz šo maisījumu iepakojuma gan parasti nav norādīts, kas sekos pēc dažām "laimes" stundām.

Iepriekš:
Policiste par legālajām narkotikām: "Izmēģinājumu trusīši, žurciņas, pelītes jeb eksperiments visas sabiedrības acu priekšā"